Home Aktiviti Persekolahan Buku Panduan RMT 2.0

Buku Panduan RMT 2.0

153
0
Buku Panduan RMT 2.0
Buku Panduan Pengawas Sekolah, buku panduan ini adalah bertujuan untuk memberikan maklumat dan panduan yang
jelas kepada pelaksana di Jabatan Pendidikan Negeri, Pejabat Pendidikan Daerah dan sekolah yang terlibat dalam memastikan pelaksanaan Program Rancangan Makanan Tambahan di sekolah berkesan dan mencapai hasrat yang digariskan dalam aspirasi murid.
Adalah diharapkan dengan adanya buku ini, semua proses berkaitan program RMT bermula daripada proses permohonan dan penurunan waran sehinggalah proses pembayaran dan pengemaskinian akaun dapat dilaksanakan dengan kaedah dan
SOP yang telah dinyatakan dalam buku panduan ini.
Related Post: 
Buku Standard Guru Malaysia SGM 2.0
Buku Panduan Pengawas Sekolah
Buku Panduan RMT 2.0

Buku Panduan RMT 2.0 1


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil  Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini…. 

Buku Panduan RMT 2.0 2