Friday, March 22, 2019
Home Akhbar Pilihan Cuepacs cadang potong gaji kakitangan awam untuk Tabung Harapan

Cuepacs cadang potong gaji kakitangan awam untuk Tabung Harapan

0
230
AZIH MUDA (dua dari kiri) selepas mempengerusikan mesyuarat Cuepacs di Kuala Lumpur hari ini. - UTUSAN ONLINE  Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/cuepacs-cadang-potong-gaji-kakitangan-awam-untuk-tabung-harapan-1.701333/datuk-azih-muda-dua-dari-kiri-selepas-selesai-mempengarusikan-mesyuarat-cuepacs-di-sini-hari-ini-1.701335#ixzz5K6DT6LqO  © Utusan Melayu (M) Bhd
AZIH MUDA (dua dari kiri) selepas mempengerusikan mesyuarat Cuepacs di Kuala Lumpur hari ini. – UTUSAN ONLINE 

KUALA LUMPUR 2 Julai – Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan pemotongan RM10 gaji kakitangan awam pada bulan Ogos untuk disumbangkan kepada Tabung Harapan Malaysia.

Presiden Cuepacs, Datuk Azih Muda berkata, cadangan itu akan dpanjangkan kepada Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr. Ali Hamsa.

“Setelah mesyuarat buat kali pertama pada tahun ini Cuepacs telah memutuskan supaya penjawat-penjawat awam menyumbang secara sukarela kepada Tabung Harapan Malaysia.

“Secara majoritinya Kongress telah bersetuju untuk memanjangkan cadangan ini kepada Ketua Setiausaha Negara bagi mendapatkan kebenaran dari kerajaan serta agensi kerajaan,” kata Azih dalam sidang akhbar hari ini.

Sehingga kini Tabung Harapan Malaysia telah menerima sejumlah RM132,075,418.12 dari orang perseorangan dan syarikat. Tabung tersebut bagi membiayai pembayaran hutang negara yang didakwa mencecah RM1 trilion.

Azih berkata, pihak Cuepacs berharap penjawat awam dapat menyumbang secara ikhlas.

“Kami tidak mengenakan apa-apa paksaan kepada mereka dan kami berharap mereka menganggap ini adalah sebagai kerja kebajikan untuk negara.

“Harapan dan sasaran kami adalah sebanyak RM10 juta dan hasil kutipan tersebut akan kami umumkan,” kata Azih. -UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: 2 Julai 2018
© Utusan Melayu (M) Bhd

Tabung Harapan Setakat 2 Julai 2018

Kredit Pada Harian METRO