Home Artikel Doa Diilhamkan Kecerdasan

Doa Diilhamkan Kecerdasan

282
0

Doa Diilhamkan Kecerdasan … Semua orang ingin hidup yang lebih terinspirasi dan sahih. Jarang sekali kita meluangkan masa untuk mencari ruang suci itu untuk mendengar suara dalaman kita dan memperkuatkan nilai-nilai kita yang paling dihargai.

Kita perlu bertanya pada diri sendiri setiap hari: Apa yang saya lakukan hari ini untuk menaikkan jiwa yang lain? Kita dipanggil dengan bakat yang kita miliki untuk bangkit pada kesempatan itu setiap hari.

Sebagai contoh, fikirkan tentang orang yang anda hadapi dalam sehari, e-mel yang anda terima atau permintaan nasihat. “Bukankah mungkin anda dapat melakukan lebih banyak, memberikan lebih banyak atau mendengar lebih banyak orang?” Katanya. “Sudah tentu ada! Ini bukan bertujuan untuk menekan anda, tetapi untuk memaklumkan anda kepada banyak kemungkinan yang anda miliki untuk memberi impak. ”

Disini disediakan Doa Diilhamkan Kecerdasan yang boleh diamalkan dalam kehidupan seharian…. semoga bermanafaat…

Doa Diilhamkan Kecerdasan

اللَّهُمَّ أَلِْمْنِي رُشْدِي، وَأَعِذْنِ مِنْ شَِّ نَفْسِ

Maksudnya:

“Wahai Allah! Ilhamkanlah kepadaku kecerdasan dan
petunjuk serta lindungilah aku dari kejahatan nafsuku.”

Riwayat al-Tirmizi (3483), al-
Tabarani dalam al-Du’a (1393),
al-Bazzar (3580) dan al-Baihaqi
dalam al-Asma’ wa al-Sifat (894)

Doa Diilhamkan Kecerdasan 5

Doa Diilhamkan Kecerdasan 6


6 Cara Hidup Diilhamkan Kecerdasan

1. Menjadi Agen Kebaikan

Apabila anda berjalan ke kedai kopi tempatan atau pergi bekerja, apa yang boleh anda lakukan dalam beberapa minit akan datang untuk membuat hari seseorang? Membayar kopi untuk orang yang berdiri di belakang anda? Senyum dan bersentuhan dengan seseorang yang lewat di dalam dewan dan bukannya menatap telefon pintar anda?

“Mungkin orang itu mengalami hari yang sukar dan dengan mengakui mereka, anda telah memberi impak kepada kehidupan mereka. Satu manusia dalam pertemuan singkat dapat mengubah kehidupan seseorang. ”

2. Membuat Pilihan Berani

Kami membuat pilihan yang besar dan kecil setiap hari dan ada yang lebih mudah daripada yang lain. Pada akhir hayat, ramai orang menyesal perkara-perkara yang mereka lakukan tidak lakukan.

“Apabila kita mati, kita tidak akan dihakimi terhadap kehidupan orang lain tetapi terhadap potensi kita sendiri. Adakah kita melakukan yang terbaik dengan tangan yang kita lakukan? ”

Untuk mendapatkan diri anda dalam tabiat membuat pilihan yang lebih baik, bangun setiap pagi dan tentukan satu amalan baik yang akan anda lakukan hari itu dan berfikir lebih lanjut mengenai orang dalam hidup anda yang memotivasi anda untuk membuat pilihan yang lebih baik.

3. Mengambil Momen Meditatif

Beri perhatian setiap hari untuk merenungkan kemanusiaan anda sendiri. Gunakan doa atau puisi atau tulisan jurnal anda sendiri untuk memikirkan siapa anda, hubungan anda dan apa yang telah anda lakukan untuk memberi impak. Ini memberikan anda peluang untuk mempertimbangkan apa yang telah anda lakukan dengan betul, dan apa yang anda perlukan untuk membetulkannya.

4. Mencari Iman

“Sumber kepercayaan kita mungkin berada dalam kuasa yang lebih tinggi, dalam diri kita sendiri, atau di dalam kawan atau pasangan yang percaya kepada kita lebih daripada kita percaya kepada diri kita sendiri. Kita semua memerlukan pembimbing sorak dalam kehidupan. Siapa kamu? Adakah anda memanfaatkan semua sumber anda? Semakin banyak yang anda lakukan, semakin berjaya anda berada dalam perjalanan anda. ”

5. Hidup Diilhamkan

Hidup yang diilhamkan berasal dari kesedaran bahawa kehidupan dapat berubah dalam sekelip mata. Ini bermakna tidak mengambil apa-apa dan tidak mengandaikan apa-apa yang anda bayar.

Mulakan jurnal syukur yang menyenaraikan berkat baru setiap hari. Tulis surat terima kasih kepada ibu bapa, seorang mentor atau rakan yang meletakkan asas untuk kejayaan anda.

“Hari ini, ketika anda sedang mengalami, adalah suci. Buka kunci itu. Terimalah. Memanfaatkan potensi penuhnya. ”

6. Menemui Tenaga Boleh Diperbaharui Anda

Kenal pasti bakat dan kemahiran anda, dan apa yang membuatkan anda tersenyum. Bilakah anda rasa yang paling hidup? “Ingatlah bahawa hidup anda adalah hadiah yang tersembunyi dengan potensi tak terbatas.” Akhirnya, Rabbi Cohen berkata kita harus ingat bahawa setiap kita mempunyai tujuan di dunia, dan pilihan untuk membuat.

“Tuhan mengurniakan kemanusiaan, masing-masing, dengan keupayaan untuk memilih antara baik dan jahat, bahaya dan penyembuhan,” katanya. “Kehidupan anda adalah lilin. Anda adalah nyalaan. Anda boleh menyalakan beribu-ribu lampu di dunia anda setiap hari. “


HIMPUNAN DOA HARIAN  PILIHAN


“DOA ADALAH SENJATA ORANG MUKMIN”

ADAB BERDOA
Allah Berjanji Untuk Mengabulkan Doa Orang yang Berdoa. Dibawah ini diberikan beberapa adab berdoa berpandukan al-Quran dan hadis.

Allah berfirman: “Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.” Al Baqarah: 186

Ada beberapa adab dan peraturan yang disunahkan agar mendapat kelebihan dan barakah dari Allah dan supaya doa itu dimakbulkan. Berikut ini diberikan beberapa panduan menurut Al-Quran dan sunnah.
 1. Sebaik-baiknya berwudhu’ Sebelum Berdoa
 2. Merapatkan kedua-dua belah tapak tangan dan mengangkatnya ke paras dada.
 3. Betulkan kedudukan dalam keadaan sopan seperti duduk iftirasy dan duduk tahiyat akhir. Jika berdiri tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar / bersandar.
 4. Mengarahkan badan menghadap kearah qiblat.
 5. Sabda Rasul s.a.w.: Tiap tiap doa akan terhalang sehingga dia bersalawat kepada Nabi s.a.w. (Hadis Hasan) Doa hendaklah dimulakan dan diakhirkan dengan berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w.
 6. Berdoalah dengan penuh keyakinan dan bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan.
 7. Perbanyakkan memuji kebesaran allah dan menyebut nama-nama allah yang lain yang bersesuaian dengan keperluan doa kita pada masa itu.
 8. Berdoalah dengan suara yang lembut
 9. Mengulangi setiap pemohonan sebanyak tiga kali
 10. Berdoa Sambil Menangis
 11. Berdoa Pada Beberapa Waktu dan Keadaan yang Mustajab
 12. Tidak tergesa-gesa dan tidak bosan untuk terus berdoa.
 13. Tidak berdoa untuk suatu dosa atau untuk memutus silaturahim.
 14. Berdoa dengan doa yang ma’tsur dan jawami’ al-du’a’ (doa-doa yang singkat dan padat namun menghimpun segenap kebaikan).
 15. Mendoakan diri sendiri sebelum mendoakan orang lain.
Doa Diilhamkan Kecerdasan …..Berdoa adalah ibadah…..Hendaklah seseorang Muslim memperhatikan adab-adab dan syarat-syarat dalam berdoa yang merupakan sebab ditunaikan doa. Sesiapa memenuhinya, maka dia akan mendapat segala yang diminta dan sesiapa yang mengabaikannya, dialah orang yang melampaui batas dalam berdoa sehingga tidak ditunaikan doanya.
Previous articleDoa Berlindung Dari Empat Perkara
Next articleDoa Elok Dalam Kesudahan Urusan