Home Aktiviti Harian Doa Ilmu, Rezeki Dan Amalan

Doa Ilmu, Rezeki Dan Amalan

278
0
Doa Ilmu, Rezeki Dan AmalanPada masa lalu, Rasulullah صلى الله عليه و سلم selalu mengucapkan doa ini setelah solat Fajr, ketika seseorang memulakan kegiatannya. Pada masa itu, sangat penting bagi seseorang untuk meminta tiga perkara ini.
Perhatikan, Rasulullah صلى الله عليه و سلم memulakan doa ini dengan meminta pengetahuan yang berguna sebelum meminta perkara lain. Ini mengandungi tanda bahawa pengetahuan berguna lebih diutamakan dan diutamakan. Dengan pengetahuan berguna ini, seseorang akan dapat mengetahui apa yang baik dan mana yang buruk.
“Pengetahuan berguna” adalah pengetahuan yang boleh digunakan untuk kepentingan seseorang dan juga untuk kepentingan orang lain.
Rezeki Thayyib” adalah sah, baik dari segi zat maupun cara memperolehnya. Adapun “perbuatan yang diterima” bererti bahawa ia diterima oleh-Nya dan akan membawa pahala.
Disini disediakan Doa Ilmu, Rezeki Dan Amalan yang boleh diamalkan dalam kehidupan seharian…. semoga bermanafaat…

Doa Ilmu, Rezeki Dan Amalan

Doa Ilmu, Rezeki Dan Amalan

اللَّهُمَّ إِنِّ أَسْأَلُكَ عِلْمً نَافِعًا ، وَرِزْقًا طَيِّبًا ، وَعَمَلً
مُتَقَبَّلً

Maksudnya:
“Ya Allah, aku memohon kepada-Mu ilmu yang
bermanfaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima.” 
Riwayat Ibn Majah (925), al-Nasa’ie
dalam al-Sunan al-Kubra (9930)
dan Ahmad (26602)
Related Post: 

Himpunan Doa Ringkas Harian Yang Mudah Dihafal


Doa Ilmu, Rezeki Dan Amalan 1

 


Penutup

Kita tentu sangat menginginkan memperoleh rezki yang halal. Baik sedikit apalagi banyak, yang penting halal. Banyak tapi halal, itu jauh lebih baik daripada sedikit tapi haram.
Untuk memperkuat harapan itu, Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam mengajarkan salah satu doa agar kita diberikan kecukupan dari rezki yang halal, dan tidak memerlukan yang haram.
Semoga Allah karuniakan kepada kita kecukupan dari rezki yang halal dan dijauhkan dari yang haram. Aamiin.

“DOA ADALAH SENJATA ORANG MUKMIN”

ADAB BERDOA
Allah Berjanji Untuk Mengabulkan Doa Orang yang Berdoa. Dibawah ini diberikan beberapa adab berdoa berpandukan al-Quran dan hadis.
Allah berfirman: “Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.” Al Baqarah: 186
Himpunan Doa Ringkas Harian Yang Mudah Dihafal
Doa Ilmu, Rezeki Dan Amalan…..Berdoa adalah ibadah…..Hendaklah seseorang Muslim memperhatikan adab-adab dan syarat-syarat dalam berdoa yang merupakan sebab ditunaikan doa. Sesiapa memenuhinya, maka dia akan mendapat segala yang diminta dan sesiapa yang mengabaikannya, dialah orang yang melampaui batas dalam berdoa sehingga tidak ditunaikan doanya.