Home Artikel Fakta Dan Sejarah Sambutan Hari Guru

Fakta Dan Sejarah Sambutan Hari Guru

1190
0
Logo Dan Tema Hari Guru 2024
Fakta Dan Sejarah Sambutan Hari Guru, hari guru 2024 adalah merupakan hari yang di mana para guru seluruh malaysia dihargai dan dihormati kerana jasa mereka mencurahkan ilmu dan bakti dalam dunia pendidikan.
Guru adalah merupakan insan yang sangat berjasa kepada murid dalam melahirkan seorang insan yang berjaya dari segi akhlak dan akademik. Siapa guru mungkin mudah untuk menjadi manusia yang mempunyai pengetahuan. Ikuti maklumat hari guru lebih lanjut.

Apakah itu Hari Guru 2024?

Hari guru ialah hari yang di mana dalam negara malaysia disambut pada 16 mei pada setiap tahun sebagai penghargaan kepada para pendidik. Hari ini telah dipilih sebagai hari guru untuk memperingati peristiwa yang berlaku pada 16 mei 1956.
Peristiwa dimana undang-undang persekutuan tanah melayu yang telah menerima cadangan laporan jawatankuasa pelajaran sebagai dasar pelajaran untuk negara Malaysia. Ianya adalah laporan Razak yang menjadi dasar pelajaran kebangsaan.

Fakta Dan Sejarah Sambutan Hari Guru

Tarikh Rasmi Perayaaan Hari Guru 2024

Tarikh rasmi sambutan hari guru 2024 adalah pada 16 mei 2024 bersamaan dengan hari khamis. Sambutan hari guru kebiasaannya dilakukan di sekolah dan menjadi acara yang khusus untuk meraikan guru-guru yang telah mencurahkan bakti tanpa jemu.

Fakta Dan Sejarah Sambutan Hari Guru 1


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil  Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini…. 

Fakta Dan Sejarah Sambutan Hari Guru 2