Home Kalendar & Takwim Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0

Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0

616
0
Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0

Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0 ini disediakan sebagai rujukan kepada pegawai bahagian di Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan pentadbir serta guru di sekolah tentang pengurusan sekolah dengan mengambil kira langkah-langkah bagi mengawal penularan jangkitan penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19).

Garis panduan ini terpakai kepada semua sekolah rendah dan sekolah menengah termasuk Kolej Vokasional dan Kolej Tingkatan Enam di bawah KPM dan Institusi Pendidikan Swasta (IPS) yang berdaftar dengan KPM. Sekolah yang berdaftar dengan agensi kerajaan yang lain, sekolah persendirian dan institusi pendidikan yang tidak berdaftar dengan KPM juga disarankan merujuk garis panduan ini.

Kepada  guru-guru disini disediakan Laman yang mengandungi Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0. Semoga Bermanafaat kepada semua…

Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0 14


Disertakan Juga :
1. Kalendar Cuti Umum Dan Cuti Sekolah 2021
2. Takwim Penggal Persekolahan 2021
3. Takwim Ativiti Sekolah 2021
4. Buku Pengurusan Hal Ehwal Murid 2021
5. Buku Panduan Tugas Guru Dan Staf Sekolah Tahun 2021
6. Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah 2021
7. Buku Pengurusan Program Pendidikan Khas Integrasi 2021

Artikel :-

Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0 15

10 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

Orang Jepun terkenal dengan kecerdasan mereka, kesihatan yang kuat, kesopanan, dan kesejahteraan. Tetapi kenapa bangsa ini begitu unik dan berbeza dari seluruh dunia? Kami di sini nampaknya telah menemui jawapannya: mereka mempunyai sistem pendidikan yang sangat menakjubkan!….Sila perhatikan 10 ciri khas sistem pendidikan Jepun yang menjadikan seluruh dunia iri hati dengan mereka

1. Adab Dahulu Sebelum Ilmu

Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0 16

Di sekolah Jepun, pelajar tidak mengambil sebarang peperiksaan sehingga mereka mencapai kelas empat (berumur 10 tahun). Mereka hanya mengambil ujian kecil. Adalah dipercayai bahawa matlamat untuk 3 tahun pertama sekolah bukanlah untuk menilai pengetahuan atau pembelajaran anak, tetapi untuk menegakkan kebiasaan dan mengembangkan karakter mereka. Kanak-kanak diajar untuk menghormati orang lain dan menjadi lembut kepada haiwan dan alam semula jadi. Mereka juga belajar bagaimana untuk menjadi murah hati, penuh belas kasihan, dan empati. Di samping itu, anak-anak diajar kualiti seperti kengerian, kawalan diri dan keadilan.

2. Tahun akademik bermula pada 1 April.

Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0 17

Walaupun kebanyakan sekolah dan universiti di dunia memulakan tahun akademik mereka pada bulan September atau Oktober, di Jepun ia adalah bulan April yang menandakan permulaan kalendar akademik dan perniagaan. Hari pertama sekolah sering bertepatan dengan salah satu fenomena semulajadi yang paling indah – masa bunga ceri. Tahun akademik dibahagikan kepada 3 trimester: 1 April – 20 Julai, 1 September – 26 Disember, dan 7 Januari – 25 Mac. Pelajar Jepun mendapat 6 minggu bercuti pada musim panas. Mereka juga mempunyai rehat selama dua minggu pada musim sejuk dan musim bunga.

Click untuk bacaan seterusnya disini….    Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0 18

Previous articleBuku Teks Digital Al-Qutuf Ad-Daniah Fi Al-Arudh Tingkatan 6 STAM
Next articleTakwim Penggal Persekolahan 2021