Home Artikel Himpunan Simpulan Bahasa Melayu

Himpunan Simpulan Bahasa Melayu

1006
0

Himpunan Simpulan bahasa Melayu……..Simpulan Bahasa adalah bentuk peribahasa yang paling mudah. Biasanya simpulan bahasa terdiri daripada dua patah kata yang membawa maksud dan mempunyai makna yang berlainan daripada erti perkataan-perkataan yang membentuknya.

Simpulan Bahasa juga mempunyai makna berlapis, iaitu makna yang tersirat berlainan daripada makna asalnya. Contoh ayat: Walaupun berpendapatan kecil Alia ada hati hendak membuka perniagaannya sendiri suatu hari nanti. Bermaksud mempunyai keinginan yang melebihi kemampuan.

Maklumat yang disediakan ini menepati segala keperluan pelajar untuk membuat persediaan menghadapi peperiksaan dan memperoleh kelulusan yang cemerlang. Semoga ibubapa, guru dan pelajar mempoleh bermanafaat dari bahan yang disediakan….

DIPERSILAKAN KLIK DAN SHARE…..

ISI KANDUNGAN-

Himpunan Simpulan Bahasa Melayu

Himpunan Simpulan Bahasa Melayu 3

 

Semoga perkongsian ini memberi  manfaat kepada semua terutama mereka yang memerlukan untuk membuat pelbagai persediaan menghadapi peperiksaan nanti. Dalam mengoptimunkan penggunaan pelbagai bahan tersebut pelajar sendiri perlu mempunyai kaedah atau cara belajar yang lebih berkesan supaya input pelajar lebih maksimun.

Tips belajar iaitu elakkan suasana yang bising banyak gangguan, tidak selesa dan sebagainya yang pastinya menggangu tumpuan pelajar. Semoga kita juga mendapat manfaat jika hasil perkongsian kita yang tidak seberapa ini memberi kejayaan kepada mereka yang bakal menghadapi peperiksaan….


Previous articleKoleksi Peribahasa Melayu
Next articlePelajar IPT Dibenarkan Pulang