Friday, March 22, 2019
Home Soalan PT3 Soalan Tutor Utusan PT3 2018

Soalan Tutor Utusan PT3 2018

0
581

Akhbar pendidikan Utusan Malaysia, Tutor terus menjadi pilihan untuk mengukuhkan pemahaman pelajar dengan soalan latih tubi dan nota ringkas mengikut topik mata pelajaran

Sistem pembelajaran tutor ini memfokuskan kepada latih tubi dan soalan yang dipaparkan adalah secara rawak. Ia tidak disusun mengikut tahap murid. Sesuai untuk murid/pelajar yang akan mengambil peperiksaan seperti murid tahun 6, pelajar tingkatan 3 dan pelajar tingkatan 5.

Terdapat 2 bentuk soalan iaitu objektif dan subjektif. Untuk soalan objektif, murid boleh menyemak jawapan secara terus manakala bagi soalan subjektif/struktur, jawapan contoh akan diberikan untuk membolehkan murid membuat perbandingan dengan jawapan diberikan.

Tutor juga menyediakan soalan latih tubi serta nota-nota yang lengkap yang mampu menjadi alat bantu mengajar di dalam kelas di samping mampu meningkatkan pengajaran dan pembelajaran di sekolah.

Pada masa sama, akhbar ini juga berperanan sebagai alat bantu belajar di luar kelas yang boleh digunakan untuk melakukan ulang kaji di luar waktu persekolahan.


AKHBAR pendidikan Utusan Malaysia, Tutor yang diterbitkan sejak tahun 2014 hanya eksklusif untuk langganan sekolah namun kini disebabkan permintaan ramai langganannya dibuka kepada individu terutama calon peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2017.

Menerusi kaedah langganan ini, Tutor akan dihantar terus ke rumah pelanggan di seluruh negara menggunakan perkhidmatan pos dengan kos RM46.20 setahun merangkumi harga 42 edisi Tutor dan kos penghantaran.

Terdapat tiga produk Tutor iaitu Tutor UPSR, Tutor PT3 dan Tutor SPM yang diterbitkan setiap Isnin dengan harga 60 sen senaskhah.

Bagi langganan individu kombinasi dua produk atau lebih, pelanggan akan diberi diskaun 20 peratus.

Sesiapa yang berminat boleh membuat langganan di kedai buku Gallery Bookstore Bangi, Selangor pada setiap hari atau di Kompleks Beli Belah Angsana, Johor Bahru pada setiap hujung minggu.

Borang langganan juga boleh dimuat turun daripada laman rasmi www.tutor.com.my/langganan.

Tutor bukan sekadar sebuah akhbar tetapi merupakan program pendidikan selama 42 minggu yang disusun mengikut takwim persekolahan, bermula dengan latihan topikal pada pe­ringkat awal, disulami dengan ujian sumatif, diagnostik serta set lengkap peperiksaan percubaan dari semasa ke semasa.

Kandungannya diolah oleh guru cemerlang dan pakar bidang manakala mutu soalan pula dikawal selia supaya kualiti terpelihara dan mengikut format terkini selain bersesuaian dengan kehendak semasa.

Selain itu, panel khusus disediakan bagi menggubal soalan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) yang menjadi elemen penting dalam sistem pendidikan masa kini.

Untuk maklumat lanjut ber­kaitan langganan, sila hu­bungi Eksekutif Pemasaran Utusan Me­layu (Malaysia) Berhad, Noor Salwa Masri (019-2153186), Norma Jamaludin (017-4609139), Zulfadli Sopian (011-26287819) dan Ismail Sidek (019-6065747).