Home Artikel Teknik Menjawab Soalan Biologi SPM

Teknik Menjawab Soalan Biologi SPM

760
0

Teknik Menjawab Soalan Biologi SPM…..Biologi berasal dari perkataan bahasa yunani iaitu “bios” dan “logos”. “bios” bermaksud kehidupan dan “logos” bermaksud kajian, maka, biologi bermaksud kajian mengenai kehidupan. Biologi mengajar kita mengenai struktur dan fungsi benda hidup atau organisma dan juga menunjukkan kepada kita mengenai interaksi organisma-organisma ini antara satu sama lain dan interaksi organisma dengan persekitarannya.

kepentingan biologi adalah memahami pelbagai interaksi yang berlaku di sekeliling kita. Mengenai sejenis organisma biasanya melibatkan kajian mengenai persekitaran hidup dan interaksi-interaksi organisma tersebut dengan organisma lain dengan mengkaji organisma hidup, proses hidupnya dan cara-cara proses ini memberi kesan kepada kita, kita akan dapat memahami dengan lebih baik cara-cara badan manusia berfungsi.

penyelidikan biologi merupakan aspek yang sangat penting dalam biologi dan telah membawa banyak manfaat kepada kehidupan kita dan persekitaran. ini termasuklah:-

  1. memahami dengan lebih baik bagaimana badan berfungsi
  2. mengetahui cara merawat penyakit.
  3. menyelamatkan spesies terancam yang hampir pupus.
  4. menguruskan masalah berkaitan dengan persekitaran dengan persekitaran lebih baik.

Maklumat yang disediakan di dalam ini menepati segala keperluan pelajar untuk membuat persediaan menghadapi peperiksaan dan memperoleh kelulusan yang cemerlang. Semoga ibubapa, guru dan pelajar mempoleh bermanafaat dari bahan yang disediakan….

DIPERSILAKAN KLIK DAN SHARE…..

ISI KANDUNGAN-

Teknik Menjawab Soalan Biologi SPM

Teknik Menjawab Soalan Biologi SPM 3

 

Semoga perkongsian ini memberi  manfaat kepada semua terutama mereka yang memerlukan untuk membuat pelbagai persediaan menghadapi peperiksaan nanti. Dalam mengoptimunkan pelbagai bahan tersebut pelajar sendiri perlu mempunyai kaedah atau cara belajar yang lebih berkesan supaya input pelajar lebih maksimun.

Tips belajar iaitu elakkan suasana yang bising banyak gangguan, tidak selesa dan sebagainya yang pastinya menggangu tumpuan pelajar. Semoga kita juga mendapat manfaat jika hasil perkongsian kita yang tidak seberapa ini memberi kejayaan kepada mereka yang bakal menghadapi peperiksaan kelak….


Previous articleTeknik Menjawab Soalan Kimia SPM
Next articleTeknik Menjawab Soalan Fizik SPM