Home Aktiviti Hari Guru 10 Konsep Acara Hari Guru Yang Unik Dan Menarik

10 Konsep Acara Hari Guru Yang Unik Dan Menarik

1460
0
Logo Dan Tema Hari Guru 2024
10 Konsep Acara Hari Guru Yang Unik Dan Menarik , tarikh 16 Mei setiap tahun telah dipilih sebagai Hari Guru di Malaysia sebagai penghargaan kepada guru/ cikgu yang bertungkus lumus mendidik anak bangsa ke arah kejayaan.
Peredaran zaman dan kemajuan teknologi tidak pernah mengubah tugas dan jasa guru dalam mendidik dan membekalkan ilmu kepada seluruh pelajar.
Tugas guru pada masa kini pula semakin mencabar yang mana memerlukan kreativiti dan inovasi bagi memastikan pengajaran dan pembelajaran lebih berkesan kepada pelajar selaras dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.

10 Konsep Acara Hari Guru Yang Unik Dan Menarik

10 Konsep Acara Hari Guru Yang Unik Dan Menarik

1. Membuat Kad Ucapan Untuk Guru
Pelajar diminta meluahkan perasaan terdalam mereka terhadap jasa guru-guru yang telah mengajar mereka semasa di sekolah. Semua kad ucapan dikumpulkan dan diserahkan kepada guru atau dibaca di hadapan mereka.
2. Buat Video Ucapan Terima Kasih Kepada Guru
Selain teks, ucapan Hari Guru boleh direalisasikan melalui pembikinan video pendek. Para pelajar, dengan kreativiti mereka, membuat video ucapan terima kasih dan ucapan selamat untuk guru mereka. Contoh tema yang dibangkitkan ialah mengimbas kembali kisah pertama kali bertemu guru sehinggalah menjadi kawan belajar sehingga kini.
3. Hiaskan Kelas Dengan Tema Hari Guru
Menghias bilik darjah dengan tema Hari Guru boleh menjadi kejutan untuk guru. Apabila memasuki kelas, persembahan ini akan menunjukkan penghargaan ikhlas pelajar terhadap guru mereka.
4. Memberi Hadiah
Satu lagi hadiah yang boleh diberikan kepada guru ialah memberi mereka hadiah. Hadiah ini merupakan manifestasi rasa terima kasih daripada pelajar di atas dedikasi yang ditunjukkan oleh guru terhadap dunia pendidikan.
5. Membuat Pembentangan Di Dalam Kelas
Pembentangan untuk Hari Guru ini memaparkan pelbagai gambar dan video pelajar bersama guru mereka. Ini akan membangkitkan emosi positif, serta mengeratkan hubungan antara guru dan pelajar.
6. Menderma Buku
Dunia pendidikan tidak lengkap tanpa buku. Buku adalah tingkap untuk mengetahui dan memahami banyak perkara. Pada Hari Guru, tawaran yang boleh diberikan termasuk menyumbang buku untuk mengisi koleksi perpustakaan sekolah.
7. Membuat Poster Penghargaan
Satu bentuk penghargaan terhadap jasa guru boleh dipamerkan melalui poster. Poster ini mengandungi pelbagai mesej positif untuk guru-guru agar mereka terus bersemangat mendidik anak bangsa. Poster penghargaan boleh ditampal di dalam bilik darjah atau di papan kenyataan sekolah.
8. Memberi Anugerah
Institusi pendidikan boleh memeriahkan Hari Guru dengan memberi anugerah. Contoh anugerah termasuklah penganugerahan gelaran guru contoh. Aktiviti seperti ini akan menaikkan semangat guru untuk melakukan yang lebih baik untuk pelajar mereka.
9. Buat Karikatur
Karikatur ialah imej ejekan yang mengandungi mesej, sindiran, dan sebagainya. Pada masa kini, fungsi karikatur bukan sekadar untuk menyindir, tetapi juga sebagai cara menghargai jasa besar seseorang atau pihak lain. Karikatur guru boleh dibuat dengan mesej positif tentang peranan mereka dalam dunia pendidikan.
10. Ucapan
Cara menyambut Hari Guru mungkin secara separa formal. Para pelajar melalui wakil mereka diminta menyampaikan ucapan berkaitan Hari Guru. Ucapan tersebut turut disertakan ucapan terima kasih kepada guru tersebut.
Related Post:-
PENGATURCARAAN MAJLIS HARI GURU 2024

10 Konsep Acara Hari Guru Yang Unik Dan Menarik 1


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil  Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini….¬†

10 Konsep Acara Hari Guru Yang Unik Dan Menarik 2