Home Nota SPM Nota Padat Al-Quran Dan Al-Sunnah Tingkatan 4 Dan 5

Nota Padat Al-Quran Dan Al-Sunnah Tingkatan 4 Dan 5

28342
0
Nota Padat Al-Quran Dan Al-Sunnah Tingkatan 4 Dan 5

Nota Padat Al-Quran Dan Al-Sunnah Tingkatan 4 Dan 5 adalah himpunan nota-nota yang terpilih dari seluruh negara.

Nota ini telah direka dalam usaha berterusan menyampaikan ilmu, kemahiran dan penghayatan islam berdasarkan al-quran dan al-sunnah bagi membentuk sikap, kemahiran dan keperibadian dan pandangan hidup sebagai hamba Allah yang mempunyai tanggungjawab untuk membangun diri, masyarakat alam sekitar dan negara kearah mencapai kebaikan hidup di dunia mahupun di akhirat.

Matlamat mata pelajaran ini untuk mendalami ilmu Al-Quran dan Al-Sunnah berkaitan dalam memberi sumbangan dalam pembentukan dan perkembangan diri serta tamadun untuk menjadi muslim berilmu, beriman, beramal soleh, keperibadian mulia dan bertanggungjawab sebagai hamba dan khalifah Allah S.W.T yang bertaqwa.

Maklumat yang disediakan di dalam Nota Padat Al-Quran Dan Al-Sunnah Tingkatan 4 Dan 5 ini menepati segala keperluan pelajar untuk membuat persediaan menghadapi peperiksaan dan memperoleh kelulusan yang cemerlang. Semoga ibubapa, guru dan pelajar mempoleh bermanafaat dari bahan yang disediakan….

Nota Padat Al-Quran Dan Al-Sunnah Tingkatan 4 Dan 5 1

DIPERSILAKAN KLIK DAN SHARE…..

ISI KANDUNGAN-

Nota Padat Pendidikan Al-Quran Dan Al-Sunnah Tingkatan 4 Dan 5


 Download : NOTA PILIHAN

# NOTA PADAT SPM PENDIDIKAN AL-QURAN DAN AL-SUNNAH TINGKATAN 4 
# NOTA PADAT SPM PENDIDIKAN AL-QURAN DAN AL-SUNNAH TINGKATAN 5

Semoga perkongsian ini Nota Padat Al-Quran Dan Al-Sunnah Tingkatan 4 Dan 5 manfaat kepada semua terutama mereka yang memerlukan untuk membuat pelbagai persediaan menghadapi peperiksaan nanti. Semoga kita juga mendapat manfaat jika hasil perkongsian kita yang tidak seberapa ini memberi kejayaan kepada mereka….


Artikel Pilihan : –

Nota Padat Al-Quran Dan Al-Sunnah Tingkatan 4 Dan 5 210 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

Orang Jepun terkenal dengan kecerdasan mereka, kesihatan yang kuat, kesopanan, dan kesejahteraan. Tetapi kenapa bangsa ini begitu unik dan berbeza dari seluruh dunia? Kami di sini nampaknya telah menemui jawapannya: mereka mempunyai sistem pendidikan yang sangat menakjubkan!….Sila perhatikan 10 ciri khas sistem pendidikan Jepun yang menjadikan seluruh dunia iri hati dengan mereka

1. Adab Dahulu Sebelum Ilmu

Di sekolah Jepun, pelajar tidak mengambil sebarang peperiksaan sehingga mereka mencapai kelas empat (berumur 10 tahun). Mereka hanya mengambil ujian kecil. Adalah dipercayai bahawa matlamat untuk 3 tahun pertama sekolah bukanlah untuk menilai pengetahuan atau pembelajaran anak, tetapi untuk menegakkan kebiasaan dan mengembangkan karakter mereka. Kanak-kanak diajar untuk menghormati orang lain dan menjadi lembut kepada haiwan dan alam semula jadi. Mereka juga belajar bagaimana untuk menjadi murah hati, penuh belas kasihan, dan empati. Di samping itu, anak-anak diajar kualiti seperti kengerian, kawalan diri dan keadilan.

2. Tahun akademik bermula pada 1 April.

Walaupun kebanyakan sekolah dan universiti di dunia memulakan tahun akademik mereka pada bulan September atau Oktober, di Jepun ia adalah bulan April yang menandakan permulaan kalendar akademik dan perniagaan. Hari pertama sekolah sering bertepatan dengan salah satu fenomena semulajadi yang paling indah – masa bunga ceri. Tahun akademik dibahagikan kepada 3 trimester: 1 April – 20 Julai, 1 September – 26 Disember, dan 7 Januari – 25 Mac. Pelajar Jepun mendapat 6 minggu bercuti pada musim panas. Mereka juga mempunyai rehat selama dua minggu pada musim sejuk dan musim bunga.

3. Kebanyakan sekolah Jepun tidak menggunakan janitor atau kustodian. Pelajar membersihkan sekolah mereka sendiri.

Di sekolah Jepun, para pelajar perlu membersihkan bilik darjah, kafetaria, dan juga tandas sendiri. Ketika aktiviti pembersihan dijalankan, pelajar dibahagikan kepada kumpulan kecil dan tugas yang ditetapkan yang berputar sepanjang tahun. Sistem pendidikan Jepun percaya bahawa mengharuskan pelajar membersihkan diri setelah mereka mengajar mereka untuk bekerja dalam satu pasukan dan membantu satu sama lain. Selain itu, menghabiskan masa dan usaha mereka sendiri menyapu, mengemop, dan mengelap membuat anak-anak menghormati pekerjaan mereka sendiri dan pekerjaan orang lain.

4. Di sekolah Jepun, makan tengah hari sekolah disediakan mengikut menu yang standard dan dimakan di dalam bilik darjah.

Image result for waktu rehat di sekolah Jepun

Sistem pendidikan Jepun melakukan yang terbaik untuk memastikan pelajar makan makanan yang sihat dan seimbang. Di sekolah rendah dan sekolah menengah awam, makan tengah hari untuk pelajar dimasak mengikut menu yang diselaraskan bukan sahaja oleh koki (tukang masak) yang berkelayakan tetapi juga oleh profesional penjagaan kesihatan. Semua rakan sekelas makan di dalam bilik darjah bersama guru. Ini membantu membina hubungan guru-pelajar yang positif.

Click untuk bacaan seterusnya disini….    Nota Padat Al-Quran Dan Al-Sunnah Tingkatan 4 Dan 5 3