Home Nota SPM Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM

Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM

47734
0
Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM

Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM adalah himpunan nota-nota sains yang terpilih dari seluruh negara.

Nota-nota ini telah direka bentuk untuk memantapkan pengetahuan asas sains kepada murid serta menyediakan mereka supaya celik sains, inovatif dan berupaya mengaplikasikan pengetahuan sains, membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dalam kehidupan.

Maklumat yang disediakan di dalam Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM  ini menepati segala keperluan pelajar untuk membuat persediaan menghadapi peperiksaan dan memperoleh kelulusan yang cemerlang. Semoga ibubapa, guru dan pelajar memperoleh manafaat dari bahan yang disediakan….

Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM 1

DIPERSILAKAN KLIK DAN SHARE…..

ISI KANDUNGAN – Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM

TEMA : Penyenggaraan dan Kesinambungan Hidup :

BAB 1 : MIKROORGANISMA

Download : NOTA PILIHAN

BAB 2 : NUTRISI DAN PENGELUARAN MAKANAN

Download : NOTA PILIHAN

BAB 3 : KELESTARIAN ALAM SEKITAR

Download : NOTA PILIHAN


Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM 2


Tema 2: Penerokaan Unsur dalam Alam
BAB 4 : KADAR TINDAK BALAS

Download : NOTA PILIHAN

BAB 5 : SEBATIAN KARBON

Download : NOTA PILIHAN

BAB 6 : ELEKTROKIMIA

Download : NOTA PILIHAN

Tema 3: Tenaga dan Kelestarian Hidup
BAB 7 : CAHAYA DAN OPTIK

Download : NOTA PILIHAN

BAB 8 : DAYA DAN TEKANAN

Download : NOTA PILIHAN

 

Tema 4: Penerokaan Bumi dan Angkasa Lepas

BAB 9 : TEKNOLOGI ANGKASA LEPAS

Download : NOTA PILIHAN

Senarai Nota Padat Sains KSSM

# Nota Padat Sains Tingkatan 1 KSSM

# Nota Padat Sains Tingkatan 2 KSSM

# Nota Padat Sains Tingkatan 3 – PT3 KSSM

# Nota Padat Sains Tingkatan 4 KSSM

# Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM

Semoga perkongsian Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM  ini memberi manfaat kepada semua terutama mereka yang memerlukan untuk membuat pelbagai persediaan menghadapi peperiksaan nanti. Semoga kita juga mendapat manfaat jika hasil perkongsian kita yang tidak seberapa ini memberi kejayaan kepada mereka….


Artikel Pilihan : –

Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM 310 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

Orang Jepun terkenal dengan kecerdasan mereka, kesihatan yang kuat, kesopanan, dan kesejahteraan. Tetapi kenapa bangsa ini begitu unik dan berbeza dari seluruh dunia? Kami di sini nampaknya telah menemui jawapannya: mereka mempunyai sistem pendidikan yang sangat menakjubkan!….Sila perhatikan 10 ciri khas sistem pendidikan Jepun yang menjadikan seluruh dunia iri hati dengan mereka

1. Adab Dahulu Sebelum Ilmu

Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM 4

Di sekolah Jepun, pelajar tidak mengambil sebarang peperiksaan sehingga mereka mencapai kelas empat (berumur 10 tahun). Mereka hanya mengambil ujian kecil. Adalah dipercayai bahawa matlamat untuk 3 tahun pertama sekolah bukanlah untuk menilai pengetahuan atau pembelajaran anak, tetapi untuk menegakkan kebiasaan dan mengembangkan karakter mereka. Kanak-kanak diajar untuk menghormati orang lain dan menjadi lembut kepada haiwan dan alam semula jadi. Mereka juga belajar bagaimana untuk menjadi murah hati, penuh belas kasihan, dan empati. Di samping itu, anak-anak diajar kualiti seperti kengerian, kawalan diri dan keadilan.

2. Tahun akademik bermula pada 1 April.

Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM 5

Walaupun kebanyakan sekolah dan universiti di dunia memulakan tahun akademik mereka pada bulan September atau Oktober, di Jepun ia adalah bulan April yang menandakan permulaan kalendar akademik dan perniagaan. Hari pertama sekolah sering bertepatan dengan salah satu fenomena semulajadi yang paling indah – masa bunga ceri. Tahun akademik dibahagikan kepada 3 trimester: 1 April – 20 Julai, 1 September – 26 Disember, dan 7 Januari – 25 Mac. Pelajar Jepun mendapat 6 minggu bercuti pada musim panas. Mereka juga mempunyai rehat selama dua minggu pada musim sejuk dan musim bunga.

3. Kebanyakan sekolah Jepun tidak menggunakan janitor atau kustodian. Pelajar membersihkan sekolah mereka sendiri.

Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM 6

Di sekolah Jepun, para pelajar perlu membersihkan bilik darjah, kafetaria, dan juga tandas sendiri. Ketika aktiviti pembersihan dijalankan, pelajar dibahagikan kepada kumpulan kecil dan tugas yang ditetapkan yang berputar sepanjang tahun. Sistem pendidikan Jepun percaya bahawa mengharuskan pelajar membersihkan diri setelah mereka mengajar mereka untuk bekerja dalam satu pasukan dan membantu satu sama lain. Selain itu, menghabiskan masa dan usaha mereka sendiri menyapu, mengemop, dan mengelap membuat anak-anak menghormati pekerjaan mereka sendiri dan pekerjaan orang lain.

Click untuk bacaan seterusnya disini….    Nota Padat Dan Ringkas Sains Tingkatan 5 KSSM 7