Home Aktiviti Persekolahan 20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas

20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas

1121
0
20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas
Kepada ibu bapa, guru-guru dan pelajar disini disediakan laman yang mengandungi 20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas. Aktiviti ini bukan sahaja membantu murid sebagai persediaan untuk sesi pembelajaran tetapi juga memberi peluang kepada mereka untuk berhubung dengan rakan dan guru dalam suasana yang santai. Semoga Bermanafaat kepada semua….

20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas

20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas

20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas

20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas

20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas

20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas 1

20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas 2

20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas 3

20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas 4

20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas 5

16. Ice Breaking Game: Ice Breaking Game ini boleh menjadi aktiviti yang menyeronokkan untuk murid mengenali antara satu sama lain dan membina semangat komuniti di dalam bilik darjah. Sebagai contoh, cikgu boleh meminta murid memperkenalkan diri mereka dan berkongsi sesuatu yang menarik tentang diri mereka atau bermain permainan seperti “Two Truths and a Lie.” Lihat Cara bermain di sini, How to play Two Truths and a lie Game
17. Projek seni kolaboratif: Melaksanakan projek seni secara kolaboratif boleh membantu murid membina kemahiran kerja berpasukan dan secara tak langsung dapat membina ‘sense of accomplishment.’ Sebagai contoh, cikgu boleh meminta murid bekerjasama untuk mencipta mural atau arca besar menggunakan bahan kitar semula. Secara tak langsung dapat juga mencantikkan laman sekolah.
18. Eksperimen sains ‘Science is Magic’: Menjalankan eksperimen sains mudah boleh membantu murid meneroka dan belajar tentang konsep saintifik serta mengembangkan kemahiran menyelesaikan masalah mereka. Sebagai contoh, cikgu boleh meminta pelajar menjalankan eksperimen dengan ketumpatan atau membuat elektromagnet mudah. Boleh rujuk contoh aktiviti di sini, SCIENCE IS MAGIC
19. Scavenger Hunt: Scavenger hunt boleh menjadi cara yang menyeronokkan untuk membiasakan murid dengan kelas dan peralatan yang ada di dalam kelas. Contohnya, cikgu boleh membuat senarai item untuk murid cari di dalam kelas, seperti stapler, kamus dan kalkulator.
20. Oral Presentation @ Pembentangan Lisan: Pembentangan lisan boleh menjadi cara yang baik untuk murid mengembangkan kemahiran pengucapan awam mereka dan meningkatkan kemahiran komunikasi mereka. Cikgu boleh meminta murid menyediakan pembentangan ringkas tentang topik yang mereka minati atau minta mereka berkongsi tentang pengalaman percutian mereka secara santai.

credit: Cikgu Ainul


20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas 6


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil  Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini…. 

20 Idea Aktiviti Dan Permainan Dalam Kelas 7