Home Aktiviti Persekolahan 6 Tips Mengawal Murid Untuk Guru Baharu

6 Tips Mengawal Murid Untuk Guru Baharu

608
0
6 Tips Mengawal Murid Untuk Guru Baharu
6 Tips Mengawal Murid Untuk Guru Baharu, Bagi seorang guru, mereka sebenarnya telah belajar secara teori dan praktikal di Maktab Perguruan atau sekarang dikenali sebagai Institut Pendidikan Guru. Namun, apabila masuk ke dunia pendidikan sebenar, realitinya kita sendiri yang tahu.
Itulah dunia pendidikan, cabaran mengawal murid merupakan perkara yang paling utama, jika mula-mula langkah masuk ke kelas sudah tidak dapat kawal bagaimana pdp hendak bermula.
Bagi seorang guru, mereka sebenarnya telah belajar secara teori dan praktikal di Maktab Perguruan atau sekarang dikenali sebagai Institut Pendidikan Guru. Namun, apabila masuk ke dunia pendidikan sebenar, realitinya kita sendiri yang tahu.
Tentu anda pernah lihat bukan, guru yang bila dia lalu sahaja, budak tiba-tiba senyap, padahal tiada pun jeritan yang keluar dari mulut cikgu berkenaan. Aura apa yang cikgu ni pakai? Mungkin ada sesuatu yang hebat dalam diri dan jiwa cikgu ni.
Pengalaman mengajar sebenarnya banyak membantu, kalau boleh biarlah kita mengajar 3 jenis kelas yang berbeza perangai budaknya. Kelas Depan, Kelas Tengah, Kelas Belakang, apabila kita ada pengalaman mengajar pelbagai jenis kelas, sedikit sebanyak dapat membantu kita mengawal murid.
Berdasarkan pengalaman dan nasihat dari guru-guru senior, ada beberapa tips terutamanya untuk guru baharu atau guru yang baru pindah ke sekolah baru.
Kepada ibu bapa, guru-guru dan pelajar disini disediakan Laman yang mengandungi 6 Tips Mengawal Murid Untuk Guru Baharu. Semoga Bermanafaat kepada semua…
6 Tips Mengawal Murid Untuk Guru Baharu
Tips Mengawal Murid Untuk Guru Baharu atau Yang Akan ke Sekolah Baru:
1. Murid belum kenal lagi anda, oleh itu anda perlu tegas dan serius di dalam kelas. Sekurang-kurangnya 1 bulan.
2. Jangan layan murid yang suka buat lawak, terus bagi amaran lisan yang keras kepadanya.
3. Murid akan cuba untuk mempengaruhi guru baru ini supaya tidak menjadi garang, anda kena pandai kesan murid-murid tersebut.
4. Untuk 1 bulan pertama, jangan bagi muka langsung, salah tetap salah, pastikan dia tidak berani dengan anda.
5. Tidak bercakap dengan murid mengenai hal bukan pelajaran, kalau dia tanya apa-apa yang bukan pelajaran diam sahaja, suruh dia duduk. Ini bertujuan supaya dia tidak dapat mesra dengan kita. Buat dalam 1 bulan.
6. Setelah anda gunakan tips ni, anda akan senang control murid sampailah hujung tahun, dengar tapak kaki je murid diam terus, kalau tidak diam bagi tapak sekali, heheh..
Tips ni tiada dalam buku, ia berdasarkan pengalaman dan nasihat dari guru-guru lama sahaja, dan mungkin berlawanan dengan apa yang anda belajar. Namun begitu rata-rata guru mengatakan ia berkesan untuk jangka masa panjang.

UNTUK INGIN DOWNLOAD NOTA:

6 Tips Mengawal Murid Untuk Guru Baharu


6 Tips Mengawal Murid Untuk Guru Baharu 1


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini….    6 Tips Mengawal Murid Untuk Guru Baharu 2