Home Soalan Peperiksaan Bank Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4

Bank Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4

6016
0

Bank Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4 adalah antara himpunan soalan-soalan yang berjaya kami sediakan untuk menjadi panduan dan rujukan kepada guru dan pelajar.

Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4 akan dilangsungkan di seluruh sekolah setiap hujung tahun akhir semesta. Kepada ibu bapa, guru-guru dan pelajar yang terlibat bolehlah merujuk kepada kalendar sekolah yang berkenaan untuk memastikan tarikh sebenar peperiksaan akhir tahun ditetapkan……

Oleh itu admin disini berusaha memberi sedikit input/kemudahan kepada guru-guru untuk menyediakan soalan-soalan untuk peperiksaan tersebut. Bagi ibubapa dan pelajar pula bolehlah menggunakan bahan-bahan ini sebagai latihan tambahan dan latih tubi untuk memastikan pelajar benar-benar bersedia untuk peperiksaan ini…

Soalan-soalan yang disediakan  di dalam Bank Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4 ini menepati segala keperluan pelajar untuk membuat persediaan menghadapi peperiksaan dan memperoleh kelulusan yang cemerlang. Semoga para pelajar mempoleh bermanafaat dari bahan yang disediakan….

PERKARA

SOALAN

 

   SILA CLICK SEBELAH UNTUK MENDAPATKAN

Soalan Peperiksaan Akhir
Tahun

BAHASA INGGERIS

Tingkatan 4

 

BAHASA INGGERIS


Bank Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4 1


Selain Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4…Anda juga mungkin berminat dengan perkara di bawah !!!….


Artikel Pilihan : –

Bank Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4 210 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

Orang Jepun terkenal dengan kecerdasan mereka, kesihatan yang kuat, kesopanan, dan kesejahteraan. Tetapi kenapa bangsa ini begitu unik dan berbeza dari seluruh dunia? Kami di sini nampaknya telah menemui jawapannya: mereka mempunyai sistem pendidikan yang sangat menakjubkan!….Sila perhatikan 10 ciri khas sistem pendidikan Jepun yang menjadikan seluruh dunia iri hati dengan mereka

1. Adab Dahulu Sebelum Ilmu

Bank Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4 3

Di sekolah Jepun, pelajar tidak mengambil sebarang peperiksaan sehingga mereka mencapai kelas empat (berumur 10 tahun). Mereka hanya mengambil ujian kecil. Adalah dipercayai bahawa matlamat untuk 3 tahun pertama sekolah bukanlah untuk menilai pengetahuan atau pembelajaran anak, tetapi untuk menegakkan kebiasaan dan mengembangkan karakter mereka. Kanak-kanak diajar untuk menghormati orang lain dan menjadi lembut kepada haiwan dan alam semula jadi. Mereka juga belajar bagaimana untuk menjadi murah hati, penuh belas kasihan, dan empati. Di samping itu, anak-anak diajar kualiti seperti kengerian, kawalan diri dan keadilan.

2. Kebanyakan sekolah Jepun tidak menggunakan janitor atau kustodian. Pelajar membersihkan sekolah mereka sendiri.

Bank Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4 4

Di sekolah Jepun, para pelajar perlu membersihkan bilik darjah, kafetaria, dan juga tandas sendiri. Ketika aktiviti pembersihan dijalankan, pelajar dibahagikan kepada kumpulan kecil dan tugas yang ditetapkan yang berputar sepanjang tahun. Sistem pendidikan Jepun percaya bahawa mengharuskan pelajar membersihkan diri setelah mereka mengajar mereka untuk bekerja dalam satu pasukan dan membantu satu sama lain. Selain itu, menghabiskan masa dan usaha mereka sendiri menyapu, mengemop, dan mengelap membuat anak-anak menghormati pekerjaan mereka sendiri dan pekerjaan orang lain.

3. Di sekolah Jepun, makan tengah hari sekolah disediakan mengikut menu yang standard dan dimakan di dalam bilik darjah.

Image result for waktu rehat di sekolah Jepun

Sistem pendidikan Jepun melakukan yang terbaik untuk memastikan pelajar makan makanan yang sihat dan seimbang. Di sekolah rendah dan sekolah menengah awam, makan tengah hari untuk pelajar dimasak mengikut menu yang diselaraskan bukan sahaja oleh koki (tukang masak) yang berkelayakan tetapi juga oleh profesional penjagaan kesihatan. Semua rakan sekelas makan di dalam bilik darjah bersama guru. Ini membantu membina hubungan guru-pelajar yang positif.

Click untuk bacaan seterusnya disini….    Bank Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4 5


15 TIP UNTUK CEMERLANG & PERSEDIAAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Bank Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4 6

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Bank Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4 7

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Dapatkan Tip seterusnya disini….    Bank Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bahasa Inggeris Tingkatan 4 5