Home Artikel Doa Memohon Kebaikan Dan Dijauhi Kejahatan

Doa Memohon Kebaikan Dan Dijauhi Kejahatan

479
0

Doa Memohon Kebaikan Dan Dijauhi Kejahatan …Doa adalah komunikasi yang dibuat antara manusia dan penciptanya, iaitu Allah SWT sebagai Tuhan pencipta alam semesta, melalui penyembahan dalam bentuk apa pun yang ditujukan kepada-Nya. Manusia percaya bahawa tidak ada kekuatan dan kekuatan selain hanya milik Allah Azza Wajalla. Ini kerana manusia adalah makhluk yang penuh dengan keterbatasan dan ketidakberdayaan, oleh itu manusia hanya mengharapkan pertolongan dari Allah sahaja melalui doa.

Setiap tindakan yang kita lakukan tidak lengkap tanpa redha dari Allah SWT. Oleh kerana itu, libatkanlah Tuhan dalam semua yang kita lakukan. Setelah melakukan yang terbaik, serahkan hasilnya hanya kepadaNya.

Berikut adalah doa untuk meminta semua kebaikan seperti yang diminta oleh junjungan besar kita Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wa sallam. Disini disediakan Doa Memohon Kebaikan Dan Dijauhi Kejahatan yang boleh diamalkan dalam kehidupan seharian…. semoga bermanafaat…

Doa Memohon Kebaikan Dan Dijauhi Kejahatan

اللَّهُمَّ إِنِّ أَسْأَلُكَ مِنَ الخَيْرِ كُلِّهِ عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ ، مَا عَلِمْتُ
مِنْهُ وَمَا لَْ أَعْلَمْ ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ الشَِّّ كُلِّهِ عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ ،
مَا عَلِمْتُ مِنْهُ وَمَا لَْ أَعْلَمْ ، اللَّهُمَّ إِنِّ أَسْأَلُكَ مِنْ خَيْرِ مَا
سَأَلَكَ عَبْدُكَ وَنَبِيُّكَ ،وَأَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَِّ مَا عَاذَ بِهِ عَبْدُكَ
وَنَبِيُّكَ ، اللَّهُمَّ إِنِّ أَسْأَلُكَ الجَنَّةَ وَمَا قرَّبَ إِلَيْهَا مِنْ قَولٍ
أَوْ عَمَلٍ ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ النَّارِ وَمَا قَرَّبَ إِلَيْهَا مِنْ قَوْلٍ أَوْ
عَمَلٍ ، وَأَسْأَلُكَ أَنْ تَْعَلَ كُلَّ قَضَاءٍ قَضَيْتَهُ لِ خَيْرًا

ALLAAHUMMA INNII AS-ALUKA, MINAL KHOIRI KULLIHI ‘AA-JILIHI WA AA-JILIHI, MAA ‘ALIMTU MINHU WA MAA LAM A’LAM, WA A’UUDZU BIKA, MINASY-SYARRI KULLIHI ‘AA-JILIHI WA AA-JILIHI, MAA ‘ALIMTU MINHU WA MAA LAM A’LAM, ALLAAHUMMA INNII AS-ALUKA, MIN KHOIRI MAA SA-ALAKA ‘ABDUKA WA NABIYYUKA, WA A’UUDU BIKA, MIN SYARRI MAA ‘AADA BIHI ‘ABDUKA WA NABIYYUKA, ALLAHUMMA INNII AS-ALUKAL JANNATA, WA MAA QORROBA ILAI-HAA MIN QOULIN AU ‘AMALIN, WA A’UUDZU BIKA MINAN NAARI, WA MAA QORROBA ILAI-HAA MIN QOULIN AW ‘AMALIN, WA AS-ALUKA AN TAJ’ALA KULLA QODHOO-IN QODHOI-TAHU LII KHOIRON” (HR. Ibnu Majah, no. 3846 dan Ahmad, 6:133. Al-Hafizh Abu Thahir ).

Maksudnya:

“Ya Allah, aku memohon kepada-Mu semua kebaikan yang
disegerakan mahupun yang ditunda, apa yang aku ketahui mahupun tidak aku ketahui. Aku berlindung kepada-Mu dari semua keburukan, baik yang disegerakan mahupun yang ditunda, yang aku ketahui mahupun yang tidak aku ketahui. Ya Allah, sungguh aku memohon kepada-Mu dari kebaikan
apa yang diminta oleh hamba dan Nabi-Mu Muhammad SAW kepada-Mu dan aku berlindung kepada-Mu dari apa yang diminta perlindungan oleh hamba dan nabi-Mu. Ya Allah, aku memohon kepada-Mu syurga dan apa yang mendekatkan kepadanya baik berupa ucapan mahupun perbuatan. Dan aku berlindung kepada-Mu dari neraka dan apa yang mendekatkan
kepadanya baik berupa ucapan atau perbuatan. Dan aku memohon kepada-Mu semua takdir yang Engkau tentukan baik untukku” (HR. Ibnu Majah, no. 3846 dan Ahmad, 6:133. Al-Hafizh Abu Thahir).

Doa Memohon Kebaikan Dan Dijauhi Kejahatan 5

Doa Memohon Kebaikan Dan Dijauhi Kejahatan 6


Pengajaran Ayat Rasulullah SAW sentiasa mendidik umatnya agar berdoa. Antara doa yang dipohon:

a. Mohon dikurniakan segala kebaikan sama ada yang hampir mahupun yang masih jauh, yang diketahui mahupun tidak.

b. Mohon agar dilindungi daripada kejahatan dan keburukan yang hampir mahupun yang masih jauh, sama ada yang diketahui atau tidak.

c. Memohon agar dikurniakan syurga dan segala yang mendekatkan ke syurga sama ada dengan perkataan mahupun perbuatan.

d. Mohon berlindung dari neraka dan segala yang mendekatkan menuju ke neraka, sama ada melalui perkataan mahupun perbuatan.

e. Mohon agar menjadikan semua takdir yang baik.


HIMPUNAN DOA HARIAN  PILIHAN


” DOA ADALAH SENJATA ORANG MUKMIN “

ADAB BERDOA

Allah Berjanji Untuk Mengabulkan Doa Orang yang Berdoa. Dibawah ini diberikan beberapa adab berdoa berpandukan al-Quran dan hadis.

Allah berfirman: “Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.” Al Baqarah: 186

Ada beberapa adab dan peraturan yang disunahkan agar mendapat kelebihan dan barakah dari Allah dan supaya doa itu dimakbulkan. Berikut ini diberikan beberapa panduan menurut Al-Quran dan sunnah.

 1. Sebaik-baiknya berwudhu’ Sebelum Berdoa
 2. Merapatkan kedua-dua belah tapak tangan dan mengangkatnya ke paras dada.
 3. Betulkan kedudukan dalam keadaan sopan seperti duduk iftirasy dan duduk tahiyat akhir. Jika berdiri tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar / bersandar.
 4. Mengarahkan badan menghadap kearah qiblat.
 5. Sabda Rasul s.a.w.: Tiap tiap doa akan terhalang sehingga dia bersalawat kepada Nabi s.a.w. (Hadis Hasan) Doa hendaklah dimulakan dan diakhirkan dengan berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w.
 6. Berdoalah dengan penuh keyakinan dan bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan.
 7. Perbanyakkan memuji kebesaran allah dan menyebut nama-nama allah yang lain yang bersesuaian dengan keperluan doa kita pada masa itu.
 8. Berdoalah dengan suara yang lembut
 9. Mengulangi setiap pemohonan sebanyak tiga kali
 10. Berdoa Sambil Menangis
 11. Berdoa Pada Beberapa Waktu dan Keadaan yang Mustajab
 12. Tidak tergesa-gesa dan tidak bosan untuk terus berdoa.
 13. Tidak berdoa untuk suatu dosa atau untuk memutus silaturahim.
 14. Berdoa dengan doa yang ma’tsur dan jawami’ al-du’a’ (doa-doa yang singkat dan padat namun menghimpun segenap kebaikan).
 15. Mendoakan diri sendiri sebelum mendoakan orang lain.

Doa Memohon Kebaikan Dan Dijauhi Kejahatan …..Berdoa adalah ibadah…..Hendaklah seseorang Muslim memperhatikan adab-adab dan syarat-syarat dalam berdoa yang merupakan sebab ditunaikan doa. Sesiapa memenuhinya, maka dia akan mendapat segala yang diminta dan sesiapa yang mengabaikannya, dialah orang yang melampaui batas dalam berdoa sehingga tidak ditunaikan doanya.

Previous articleBuku Aktiviti Sains Tahun 1 SJKT KSSR
Next articleBuku Teks Digital Bahasa Tamil Tahun 1 SJKT KSSR