Home Artikel Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa 2018M/1439H

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa 2018M/1439H

418
0

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Bulan Ramadhan yang mulia akan menemui kita sekali lagi…Kami mengucapkan selamat berpuasa . Berikut kami kongsikan Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa 2018M/1439H bagi seluruh rakyat Malaysia yang beragama Islam….

“BAGI MENYEMPURNAKAN TITAH PERINTAH SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG, SETELAH DIPERKENANKAN OLEH DULI-DULI YANG MAHA MULIA RAJA-RAJA, PENYIMPAN MOHOR BESAR RAJA-RAJA, MENGISYTIHARKAN BAHAWA TARIKH BAGI MELIHAT ANAK BULAN RAMADHAN IALAH PADA PETANG HARI SELASA, 15 MEI 2018 MASEHI BERSAMAAN 29 SYAABAN 1439 HIJRAH.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, iaitu Dato’ Sri Syed Danial Syed Ahmad mengumumkan tarikh permulaan puasa bagi Malaysia adalah pada 17hb Mei 2018 (Khamis).

“MAJLIS RAJA-RAJA MEMPERSETUJUI BAHAWA CARA MENETAPKAN TARIKH PERMULAAN PUASA ADALAH BERDASARKAN KEPADA RUKYAH DAN HISAB.

PENYIMPAN MOHOR BESAR RAJA-RAJA TELAH MENGISYTIHARKAN TARIKH PERMULAAN PUASA YANG DITETAPKAN MELALUI RADIO DAN TELEVISYEN.”

” Ramadhan adalah ( bulan) diturunkannya  Al Qur’an , sebagai panduan untuk umat manusia , juga tanda yang jelas  untuk bimbingan dan penilaian ( Antara benar dan salah ) . Selanjutnya ,jika  salah seorang dari kamu mencapai bulan itu,maka ia harus berpuasa . ” ( Al Baqarah 185 )

Untuk pengetahuan bersama, jadual waktu ini adalah bersumberkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Jadual ini merangkumi bagi semua negeri dan wilayah persekutuan di Malaysia iaitu seperti berikut:

Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Dapatkan “Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa 2018M/1439H Malaysia” di sini

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 2018M/1439H Seluruh Malaysia.

PERKARA

NEGERI

 

 

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa 2018M/1439H Malaysia

 

 

 

SUMBER : JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA

Penutup

Semoga perkongsian Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa 2018M/1439H  ini memberikan manfaat kepada kita semua. Selamat melaksanakan ibadah puasa.

telegram sistem guru online