Home Aktiviti Persekolahan Tips Ringkas Guru Mengawal Bilik Darjah

Tips Ringkas Guru Mengawal Bilik Darjah

20
0
Tips Pengurusan Bilik Darjah
Tips Ringkas Guru Mengawal Bilik Darjah, dengan menggunakan teknik-teknik ini, guru dapat mencipta persekitaran bilik darjah yang lebih terkawal dan kondusif untuk pembelajaran.
Kepada guru-guru disini disediakan laman yang mengandungi Tips Ringkas Guru Mengawal Bilik Darjah. Semoga Bermanafaat kepada semua….

Tips Ringkas Guru Mengawal Bilik Darjah

Tips Ringkas Guru Mengawal Bilik Darjah

Berikut adalah tips mengawal bilik darjah yang mungkin tiada dalam buku pedagogi:
1. Bergerak di Sekitar Kelas:
✨ Jangan hanya berdiri di depan kelas. Bergeraklah di sekitar bilik darjah untuk memastikan semua pelajar tetap fokus. Kehadiran anda yang bergerak boleh mencegah pelajar daripada berkelakuan buruk.
2. Teknik ‘Tunggu dan Diam’:
✨ Jika kelas menjadi bising, berhenti bercakap dan tunggu dengan tenang sehingga mereka diam. Kebanyakan masa, pelajar akan menyedari dan berhenti bercakap apabila mereka menyedari guru sedang menunggu.
3. Mewujudkan Rutin Harian yang Konsisten:
✨ Pelajar cenderung merasa selesa dan terkawal apabila mereka tahu apa yang diharapkan. Mulakan setiap kelas dengan cara yang sama, seperti melalui ucapan selamat pagi dan menyemak kerja rumah.
4. Ganjaran dan Penghargaan:
✨ Mewujudkan sistem ganjaran untuk pelajar yang menunjukkan tingkah laku positif. Ini boleh menjadi pujian lisan, pelekat, atau poin yang boleh ditukar dengan hadiah kecil.
5. Mengurangkan Masa Transisi:
✨ Merancang aktiviti dengan teliti untuk mengurangkan masa yang dihabiskan untuk peralihan antara tugas. Masa yang dihabiskan tanpa tujuan boleh membawa kepada gangguan.
6. Menunjukkan Semangat dan Energi:
✨ Pelajar cenderung untuk meniru tingkah laku guru. Jika anda menunjukkan semangat dan energi terhadap subjek yang diajar, pelajar juga lebih cenderung untuk terlibat dan berminat.
7. Membina Harapan yang Jelas:
✨ Tetapkan peraturan kelas dan harapan tingkah laku dari hari pertama. Pastikan pelajar memahami apa yang diharapkan daripada mereka dan akibat jika peraturan tidak dipatuhi.
8. Gunakan Isyarat Tangan atau Isyarat Non-Verbal:
✨ Kembangkan isyarat tangan atau isyarat non-verbal yang boleh digunakan untuk menarik perhatian pelajar tanpa mengganggu kelas. Contohnya, angkat tangan anda untuk menunjukkan pelajar perlu diam.
9. Penggunaan Humor:
✨ Humor yang sesuai boleh membantu menenangkan suasana tegang dan menarik perhatian pelajar. Gunakan jenaka ringan untuk mengekalkan suasana positif dan menarik minat pelajar.
10. Teknik ‘Nama + Soalan’:
✨ Gunakan nama pelajar ketika mengajukan soalan. Ini membuatkan mereka merasa terlibat secara peribadi dan mengurangkan kebarangkalian mereka untuk tidak memberi perhatian.

Credit: https://t.me/pendidik2u

Related Post: 
HIMPUNAN TIPS RINGKAS GURU DALAM PENDIDIKAN

Tips Ringkas Guru Mengawal Bilik Darjah 1


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil  Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini…. 

Tips Ringkas Guru Mengawal Bilik Darjah 2