Home Aktiviti Persekolahan Himpunan Tips Ringkas Guru Dalam Pendidikan

Himpunan Tips Ringkas Guru Dalam Pendidikan

29
0
Himpunan Tips Ringkas Guru Dalam Pendidikan
Himpunan Tips Ringkas Guru Dalam Pendidikan, keperluan pendidikan dalam abad ke-21 amat berbeza dengan keperluan pendidikan sebelum ini. Dalam pendidikan abad ke -21, guru berperanan sebagai pemudah cara kepada pembelajaran murid yang mewujudkan persekitaran kelas yang kondusif dan produktif yang mana murid perlu dibentuk dari segi kemahiran bagi masa depan mereka. Dalam kata lainnya ialah untuk melahirkan murid berkemahiran dalam berfikir aras tinggi, kemahiran komunikasi yang efektif dan pengetahuan tentang teknologi.
Justeru, peranan guruΒ  sebagai agen perubahan agak mencabar dan tidak lagi serupa dengan peranan yang dimainkan dalam pendidikan sebelum ini. Sebelum ini, guru hanya berperanan sebagai guru sumber ilmu pengetahuan, memimpin dan mendidik murid dalam kehidupan dan persekitaran sekolah sahaja.
Dengan itu, peranan guru perlu berubah dari segi perlakuan dan pengetahuan. Kini peranan utama guru ialah untuk melahirkan insan yang dinamik dan berkualiti bagi dunia dan akhirat.
Guru juga perlu menjadi penyampai yang berkesan, mempunyai kemahiran dalam penggunaan media dan teknologi maklumat serta mempunyai aspek nilai-nilai murni agar dapat melahirkan generasi muda yang berakhlak tinggi, mulia dan berpengetahuan tinggi.
Kepada ibu bapa dan guru-guru disini disediakan laman yang mengandungi Himpunan Tips Ringkas Guru Dalam Pendidikan, Semoga Bermanafaat kepada semua….

Himpunan Tips Ringkas Guru Dalam Pendidikan

Himpunan Tips Ringkas Guru Dalam Pendidikan

Guru merupakan tokoh yang mempunyai peranan penting dalam proses pembelajaran. Kemahiran pengajaran yang baik akan membantu guru mencapai matlamat pembelajaran dengan berkesan, mengekalkan minat pelajar, dan membina persekitaran pembelajaran yang positif.
πŸ‘‰πŸΌTips Ringkas Pengurusan Masa Untuk Guru
πŸ‘‰πŸΌTips Ringkas Menjadi Guru Kreatif Dan Inovatif
πŸ‘‰πŸΌTips Ringkas Kewangan Khusus Untuk Guru Baharu
πŸ‘‰πŸΌTips Ringkas Melatih Murid Dalam Pengucapan Awam
πŸ‘‰πŸΌTips Ringkas Menjadi Guru Rajin Dan Tidak Menangguhkan Kerja
πŸ‘‰πŸΌTips Mecipta Persekitaran Kerja Yang Harmoni & Produktif
πŸ‘‰πŸΌTips Dan Panduan Guru Menghadapi Murid Lemah
πŸ‘‰πŸΌTips Pengurusan Bilik Darjah
πŸ‘‰πŸΌTips Ringkas Guru Mengawal Bilik Darjah
πŸ‘‰πŸΌTips Mendidik Anak Minat Dalam Subjek Matematik
πŸ‘‰πŸΌTips Membentuk Akhlak Mulia Dalam Diri Anak-Anak
πŸ‘‰πŸΌTips Ringkas Membantu Anak Lemah Membaca
πŸ‘‰πŸΌPerbezaan Individu Dalam Pembelajaran
πŸ‘‰πŸΌ10 Aktiviti Berguna Semasa Cuti Sekolah
πŸ‘‰πŸΌHala Tuju Pendidikan Selepas SPM

Himpunan Tips Ringkas Guru Dalam Pendidikan 1


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambilΒ  Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini….Β 

Himpunan Tips Ringkas Guru Dalam Pendidikan 2