Home Artikel 10 Ciri Khas Sistem Pendidikan Di Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri...

10 Ciri Khas Sistem Pendidikan Di Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

9203
0
10 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

10 Ciri Khas Sistem Pendidikan Di Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati ….Orang Jepun terkenal dengan kecerdasan mereka, kesihatan yang kuat, kesopanan, dan kesejahteraan. Tetapi kenapa bangsa ini begitu unik dan berbeza dari seluruh dunia? Kami di sini nampaknya telah menemui jawapannya: mereka mempunyai sistem pendidikan yang sangat menakjubkan!….Sila perhatikan 10 ciri khas sistem pendidikan Jepun yang menjadikan seluruh dunia iri hati dengan mereka

1. Adab Dahulu Sebelum Ilmu

Di sekolah Jepun, pelajar tidak mengambil sebarang peperiksaan sehingga mereka mencapai kelas empat (berumur 10 tahun). Mereka hanya mengambil ujian kecil. Adalah dipercayai bahawa matlamat untuk 3 tahun pertama sekolah bukanlah untuk menilai pengetahuan atau pembelajaran anak, tetapi untuk menegakkan kebiasaan dan mengembangkan karakter mereka. Kanak-kanak diajar untuk menghormati orang lain dan menjadi lembut kepada haiwan dan alam semula jadi. Mereka juga belajar bagaimana untuk menjadi murah hati, penuh belas kasihan, dan empati. Di samping itu, anak-anak diajar kualiti seperti kengerian, kawalan diri dan keadilan.

2. Tahun akademik bermula pada 1 April

Walaupun kebanyakan sekolah dan universiti di dunia memulakan tahun akademik mereka pada bulan September atau Oktober, di Jepun ia adalah bulan April yang menandakan permulaan kalendar akademik dan perniagaan. Hari pertama sekolah sering bertepatan dengan salah satu fenomena semulajadi yang paling indah – masa bunga ceri. Tahun akademik dibahagikan kepada 3 trimester: 1 April – 20 Julai, 1 September – 26 Disember, dan 7 Januari – 25 Mac. Pelajar Jepun mendapat 6 minggu bercuti pada musim panas. Mereka juga mempunyai rehat selama dua minggu pada musim sejuk dan musim bunga.


10 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati


3. Kebanyakan sekolah Jepun tidak menggunakan janitor atau kustodian. Pelajar membersihkan sekolah mereka sendiri

Di sekolah Jepun, para pelajar perlu membersihkan bilik darjah, kafetaria, dan juga tandas sendiri. Ketika aktiviti pembersihan dijalankan, pelajar dibahagikan kepada kumpulan kecil dan tugas yang ditetapkan yang berputar sepanjang tahun. Sistem pendidikan Jepun percaya bahawa mengharuskan pelajar membersihkan diri setelah mereka mengajar mereka untuk bekerja dalam satu pasukan dan membantu satu sama lain. Selain itu, menghabiskan masa dan usaha mereka sendiri menyapu, mengemop, dan mengelap membuat anak-anak menghormati pekerjaan mereka sendiri dan pekerjaan orang lain.

4. Di sekolah Jepun, makan tengah hari sekolah disediakan mengikut menu yang standard dan dimakan di dalam bilik darjah

10 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

Sistem pendidikan Jepun melakukan yang terbaik untuk memastikan pelajar makan makanan yang sihat dan seimbang. Di sekolah rendah dan sekolah menengah awam, makan tengah hari untuk pelajar dimasak mengikut menu yang diselaraskan bukan sahaja oleh koki (tukang masak) yang berkelayakan tetapi juga oleh profesional penjagaan kesihatan. Semua rakan sekelas makan di dalam bilik darjah bersama guru. Ini membantu membina hubungan guru-pelajar yang positif.

5. Bengkel selepas sekolah sangat popular di Jepun.

Untuk masuk ke sekolah menengah yang baik, kebanyakan pelajar Jepun memasuki sekolah persediaan atau menghadiri bengkel selepas sekolah persendirian. Kelas-kelas di sekolah-sekolah ini diadakan pada waktu malam. Melihat kumpulan kanak-kanak kecil yang pulang dari kursus ekstrakurikuler pada lewat petang adalah perkara biasa di Jepun. Pelajar Jepun mempunyai hari sekolah selama 8 jam, tetapi selain itu mereka belajar walaupun semasa cuti dan pada hujung minggu. Tidak hairanlah bahawa pelajar di negara ini hampir tidak pernah mengulangi gred di sekolah rendah, menengah rendah, atau sekolah menengah

6. Selain dari subjek tradisional, pelajar Jepun juga mempelajari kaligrafi dan puisi Jepun.

10 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

Kaligrafi Jepun atau Shodo, melibatkan mencelupkan berus bulu dalam dakwat dan menggunakannya untuk menulis hieroglif pada kertas beras. Bagi orang Jepun, Shodo adalah seni yang tidak kurang popular daripada lukisan tradisional. Haiku, sebaliknya, adalah bentuk puisi yang menggunakan ungkapan mudah untuk menyampaikan emosi yang mendalam kepada pembaca. Kedua-dua kelas mengajar kanak-kanak untuk menghormati budaya mereka sendiri dan tradisi lama.

7. Hampir semua pelajar terpaksa memakai pakaian seragam sekolah

10 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

Hampir semua sekolah menengah memerlukan pelajar mereka memakai pakaian seragam sekolah. Walaupun sesetengah sekolah memiliki pakaian mereka sendiri, seragam sekolah tradisional Jepun terdiri daripada gaya tentera untuk kanak-kanak lelaki dan pakaian pelaut untuk kanak-kanak perempuan. Dasar seragam bertujuan untuk menghilangkan halangan sosial di kalangan pelajar dan membuat mereka menjadi suasana kerja. Selain itu, memakai seragam sekolah membantu mempromosikan rasa masyarakat di kalangan kanak-kanak.

8. Kadar kehadiran sekolah di Jepun adalah kira-kira 99.99%.

Mungkin kita semua telah bermain sekurang-kurangnya sekali dalam hidup kita. Walau bagaimanapun, pelajar Jepun tidak melangkaui kelas, ataupun mereka tiba lewat untuk sekolah. Selain itu, kira-kira 91% murid di Jepun melaporkan bahawa mereka tidak pernah, atau hanya dalam sesetengah kelas, mengabaikan apa yang dikatakan oleh guru. Berapa banyak negara lain boleh membanggakan statistik sedemikian?

9. Ujian tunggal menentukan masa depan pelajar

Pada akhir sekolah menengah, pelajar Jepun perlu mengambil peperiksaan yang sangat penting yang menentukan masa depan mereka. Seorang pelajar boleh memilih satu kolej yang ingin mereka pergi, dan kolej itu mempunyai keperluan skor tertentu. Sekiranya pelajar tidak mencapai skor itu, mereka mungkin tidak pergi ke kolej. Pertandingan ini sangat tinggi – hanya 76% lulusan sekolah meneruskan pendidikan mereka selepas sekolah menengah. Tidak hairanlah bahawa tempoh penyediaan untuk masuk ke institusi pengajian tinggi dikenali sebagai “neraka peperiksaan.”

10. Tahun-tahun ketika di kolej adalah ‘cuti’ terbaik dalam kehidupan seseorang.

10 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

Setelah menjalani “neraka peperiksaan”, pelajar Jepun biasanya mengambil sedikit rehat. Di negara ini, kolej sering dianggap sebagai tahun terbaik kehidupan seseorang. Kadang-kadang, orang Jepun memanggil tempoh ini ‘bercuti’ sebelum bekerja.

10 Ciri Khas Sistem Pendidikan Di Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati …Kesimpulan dari ciri-ciri diatas kami dapati pembelajaran yang menitik beratkan dengan adab dan tingkahlaku yang baik dalam mengembangkan karakter kanak-kanak seperti menghormati orang lain dan alam semula jadi serta sikap kekitaan terhadap persekitaran akan menghasilkan individu yang cemerlang pada bangsa dan negara…

Previous articleKoleksi Soalan Peperiksaan SPM Biologi
Next articleBank Soalan SPM Kimia