Home Artikel 10 Tips Pantas untuk Persediaan Peperiksaan

10 Tips Pantas untuk Persediaan Peperiksaan

395
0
10 Tips Pantas untuk Persediaan Peperiksaan

10 Tips Pantas untuk Persediaan Peperiksaan 

1. Berikan diri anda cukup masa untuk belajar.

Image result for watch

Buat jadual belajar yang sesuai dengan cara anda belajar dan jangan tinggalkan apa-apa untuk minit terakhir. Walaupun sesetengah pelajar seolah-olah bersedia pada saat-saat akhir belajar, cara pembelajaran sambil lewa ini bukan pendekatan terbaik untuk penyediaan peperiksaan. Tuliskan berapa subjek peperiksaan yang anda ada, berapa halaman yang perlu anda pelajari, dan hari-hari yang telah anda tinggalkan. Selepas itu, sediakan kelengkapan belajar anda dengan sewajarnya.

2. Pastikan ruang belajar anda luas

Related image

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup di meja anda untuk meletakkan buku teks dan nota anda. Memastikan bilik anda cukup terang dan kerusi anda cukup selesa juga suatu perkara yang perlu diambil perhatian. Pastikan benda-benda yang boleh mengalih perhatian anda dikeluarkan dari ruang belajar anda. Pastikan anda merasa selesa dalam ruang belajar anda dan anda boleh fokus. Bagi sesetengah individu, mereka lebih suka untuk belajar dalam keadaan senyap manakala segelintir individu merasakan  mendengar muzik membantu dalam mengulang kaji pelajaran.  Pastikan ruang belajar anda selesa dan menyenangkan supaya anda dapat menumpukan sepenuhnya.

3. Gunakan carta aliran dan gambarajah

Image result for chart study

Alat bantu visual amat berguna apabila mengulang kaji pelajaran. Pada permulaan topik, tuliskan semua yang sudah anda ketahui mengenai subjek. Apabila semakin hampir dengan peperiksaan, ubah nota semakan anda dalam bentuk gambarajah. Dengan cara itu, gambarajah visual boleh membantu kesediaan anda denganlebih baik ketika mengambil peperiksaan.


10 Tips Pantas untuk Persediaan Peperiksaan 1


4. Fokus pada soalan tahun-tahun sebelumnya

Salah satu cara yang paling berkesan untuk mempersiapkan diri dengan peperiksaan adalah dengan menjawab soalan-soalan tahun sebelumnya. Juga, soalan lama akan membantu anda melihat format serta mengenal pasti soalan-soalan dan ia akan membantu untuk anda mengetahui apa yang diramalkan keluar ketika peperiksaan. Lebih penting sekali, ia juga sangat membantu anda untuk berlatih untuk menyiapkan soalan dalam tempoh yang diberikan mengikut setiap subjek.

5. Jelaskan jawapan yang anda perolehi kepada orang lain

Dengan bantuan rakan-rakan anda, anda boleh cemerlang dalam peperiksaan. Jelaskan pada mereka bagaimana anda boleh perolehi jawapan pada setiap soalan yang anda telah jawab.

6. Membuat kumpulan belajar dengan rakan-rakan

Image result for study group

Kumpulan belajar boleh membantu anda mendapatkan jawapan yang anda perlukan dan menyelesaikan tugas dengan lebih cepat. Pastikan kumpulan itu tertumpu pada  satu subjek supaya mereka tidak mudah terganggu.

7. Ambil rehat secukupnya

Rehat yang secukupnya diperlukan untuk otak untuk mendapatkan semula tumpuannya. Ia bukan taktik yang terbaik untuk belajar berjam-jam kerana untuk mengekalkan pengetahuan dalam jangka masa yang panjang adalah hampir mustahil. Bahagian yang paling penting dalam belajar adalah untuk menyusun rutin yang sesuai dengan gaya belajar anda.

8. Mengambil makanan sihat adalah baik untuk otak

Mengambil makanan sihat adalah baik untuk otak

Anda tidak boleh makan makanan yang tidak sihat semasa anda belajar. Pastikan badan dan otak anda sesuai dengan memilih makanan yang kaya dan segar dengan vitamin yang baik untuk anda serta akan meningkatkan tumpuan dan ingatan anda.

9. Rancang sebaiknya peperiksaan anda

Semak semua peraturan dan keperluan untuk peperiksaan. Rancang perjalanan anda supaya anda tiba di tempat peperiksaan pada masa yang ditetapkan. Anda tidak boleh terlambat kerana ia boleh menjadikan anda cemas dan lupa apa yang telah pelajari.

10. Minum banyak air

Semasa belajar untuk peperiksaan dan semasa peperiksaan, anda dinasihatkan untuk minum air. Kekal terhidrat adalah penting untuk mengekalkan mood positif anda secara keseluruhan.

Semoga 10 Tips Pantas untuk Persediaan Peperiksaan ini memberi manafaat kepada semua…..

Related Post :