Home Aktiviti Persekolahan 7 Teras Utama KPM 2023

7 Teras Utama KPM 2023

740
0
7 Teras Utama KPM 2023
7 Teras Utama KPM 2023, Tujuh (7) Teras Utama Yang Menjadi Tumpuan KPM Dalam Menerajui Sistem Pendidikan Negara.
Kementerian Pendidikan (KPM) akan memberi tumpuan kepada tujuh teras utama dengan memastikan pelbagai inisiatif yang disediakan akan dikekalkan serta ditambah baik mengikut keperluan.
“Saya juga akan bekerjasama rapat dengan kementerian berkaitan dalam memastikan isu kemiskinan keluarga yang memberi impak langsung kepada pendidikan anak-anak dapat dibantu dengan wajar,” katanya pada sidang media khas di Kementerian Pendidikan pada 15 Disember 2022.
Fadhlina berkata KPM juga akan memberikan perhatian kepada isu keciciran pendidikan serta masalah literasi dan numerasi supaya kesenjangan pendidikan yang wujud dapat dirapatkan selain memfokuskan kepada kebajikan guru kerana golongan itu teras utama keberkesanan penyampaian pendidikan.
Justeru, beliau akan memastikan golongan guru diberi sokongan profesional berterusan sewajarnya dan memberi tumpuan kepada kebajikan termasuk tekanan yang dihadapi mereka disebabkan beban tugas serta berjauhan daripada pasangan.
Kepada ibu bapa, guru-guru dan pelajar disini disediakan Laman yang mengandungi 7 Teras Utama KPM 2023. Semoga Bermanafaat kepada semua…
7 Teras Utama KPM 2023
7 Teras Utama KPM 2023
Selain itu, beliau berkata KPM juga akan meningkatkan keupayaan pendidikan digital di sekolah dengan kementerian akan membuat libat urus bersama agensi pusat bagi meningkatkan keupayaan pendidikan digital di institusi pendidikan di bawah KPM.
Menjadikan komunikasi antara kementerian dan sekolah lebih cekap dan telus; memberi penekanan kepada aspek ‘karamah insaniah’ melalui pembentukan adab, akhlak dan integriti dan memberi tumpuan kepada usaha untuk mengubah suai dan menaik taraf sekolah yang mempunyai bangunan daif, terutamanya di Sabah dan Sarawak, juga antara tujuh fokus utama KPM.
Ahli Parlimen Nibong Tebal itu juga mengumumkan KPM akan meneruskan dasar sedia ada dan menambah baik proses penyampaian bagi menjamin kecekapan dan keberkesanannya memandangkan kementerian itu meneruskan budaya meneliti serta mengkaji secara berhemah setiap perkara hendak diputuskan.
Katanya hasrat dan keutamaan KPM adalah untuk melihat murid ceria, guru bahagia, sekolah bitara dan negara sejahtera, justeru kementerianya akan mempertingkatkan kerjasama dengan semua pihak termasuk Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Majlis Pengetua Sekolah Malaysia (MPSM) dan Persatuan Guru Besar Malaysia (PGBM).
Beliau juga mengakui menguruskan jangkaan umum adalah cabaran harus dipikul KPM bagi memastikan satu titik pertemuan yang adil dan saksama dapat direalisasikan oleh pentadbiran kerajaan perpaduan.
– BERNAMA
7 Teras Utama KPM 2023

7 Teras Nadi Keunggulan KPM adalah:

TERAS 1
Menjadikan komunikasi antara kementerian dan sekolah lebih cekap dan telus
TERAS 2
Memberi penekanan kepada aspek karamah insaniah melalui pembentukan adab, akhlak dan integriti
TERAS 3
Memberi perhatian terhadap isu kemiskinan multidimensi murid khususnya daripada keluarga B40
TERAS 4
Memberi perhatian kepada isu keciciran pendidikan serta masalah literasi dan numerasi
TERAS 5
Fokus kepada kebajikan guru kerana guru adalah teras utama keberkesanan penyampaian pendidikan
TERAS 6
Memberi tumpuan kepada usaha-usaha untuk mengubahsuai dan menaik taraf sekolah-sekolah yang mempunyai bangunan daif, terutamanya di Sabah dan Sarawak
TERAS 7
Meningkatkan keupayaan pendidikan digital di sekolah

Tema / Slogan

“Murid Ceria, Guru Bahagia, Sekolah Bitara dan Negara Sejahtera”

Sumber: Kementerian Pendidikan Malaysia


7 Teras Utama KPM 2023 1


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini…. 

7 Teras Utama KPM 2023 2