Home Aktiviti Hari Guru Logo Dan Tema Hari Guru 2024

Logo Dan Tema Hari Guru 2024

6430
0
Logo Dan Tema Hari Guru 2024
Logo Dan Tema Hari Guru 2024, hari guru 2024 adalah merupakan hari yang di mana para guru seluruh malaysia dihargai dan dihormati kerana jasa mereka mencurahkan ilmu dan bakti dalam dunia pendidikan.
Guru adalah merupakan insan yang sangat berjasa kepada murid dalam melahirkan seorang insan yang berjaya dari segi akhlak dan akademik. Siapa guru mungkin mudah untuk menjadi manusia yang mempunyai pengetahuan. Ikuti maklumat hari guru lebih lanjut.
Tema Hari Guru 2024 ini secara rasminya telah diumumkan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pada 9 Mac.
Tema ini dipilih setelah pihak KPM membuka peluang kepada orang ramai untuk memberikan cadangan tema Hari Guru pada tahun ini.

Logo Dan Tema Hari Guru 2024

Logo Hari Guru 2024

Bagi tema dan logo sambutan hari guru adalah ditetapkan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia(KPM) yang mana mempunyai program sambutan yang perlu diisi oleh seluruh sekolah KPM.

Logo Dan Tema Hari Guru 2024 1

Berdasarkan dasar yang dibawa oleh KPM adalah untuk mewujudkan keseragaman pendidikan dari segi aktiviti dan pengisiaan.
Untuk tema dan logo hari guru 2024 adalah KPM akan umumkan nanti. Bagi sambutan hari guru 2023 yag lalu, ia disambut meriah dengan tema “SEJAHTERA” yang diertikan seperti dibawah:
1. S : Selamat, Seronok dan Sihat
2. E : Etika dan Empati
3. J : Jati Diri
4. A : Adab sopan
4. H : Harmoni
5. T : Tekun, Teliti dan Terampil
6. E : Eksplorasi
7. R : Rasional
8. A : Artikulasi
Related Post:-
PENGATURCARAAN MAJLIS HARI GURU 2024

Logo Dan Tema Hari Guru 2024 2


Sejarah Tema Hari Guru 2024 & Sebelumnya

Untuk rekod, berikut merupakan senarai tema Hari Guru bagi 10 tahun terakhir (2013 – 2023)
 • 2013 – Guru Malaysia: 1Aspirasi, 1Agenda
 • 2014 – Guru : Pencetus Kreativiti, Penjana Inovasi
 • 2015 – Guru : Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak
 • 2016 – Guru Pembina Negara Bangsa
 • 2017 – Guru Pembina Negara Bangsa
 • 2018 – Guru Pemacu Transformasi Pendidikan
 • 2019 – Guru, Obor Hemah Menyinari Pertiwi
 • 2020 – Berguru Demi Ilmu, Bina Generasi Baharu
 • 2021 – Berguru Demi Ilmu, Bina Generasi Baharu
 • 2022 – Guru Tunjang Sekolah Sejahtera
 • 2023 – Guru Insani Pemangkin Generasi Madani

Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil  Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini…. 

Logo Dan Tema Hari Guru 2024 3