Home Nota Tingkatan 2 Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM

Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM

25147
0
Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM

Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM adalah himpunan nota-nota P.Islam yang terpilih dari seluruh negara.

Nota-nota ini telah direka bentuk untuk memantapkan pengetahuan dalam ilmu agama islam kepada murid serta menyediakan mereka supaya celik dalam pengembangan islam dan berupaya mengaplikasikan pengetahuan Islam, membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dalam kehidupan.

Maklumat yang disediakan di dalam Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM ini menepati segala keperluan pelajar untuk membuat persediaan menghadapi peperiksaan dan memperoleh kelulusan yang cemerlang. Semoga ibubapa, guru dan pelajar mempoleh bermanafaat dari bahan yang disediakan….

Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM 1

DIPERSILAKAN KLIK DAN SHARE…..

ISI KANDUNGAN-

Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM


NOTA RINGKAS DAN PADAT PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 2 KSSM

 


TAJUK 1 : TILAWAH AL-QURAN

 Download : NOTA PILIHAN

Nota Padat Dan Ringkas 1

Nota Padat Dan Ringkas 2

 


TAJUK 2: HADIS

Download : NOTA PILIHAN

Nota Padat Dan Ringkas

 


TAJUK 3 : AKIDAH

Download : NOTA PILIHAN

Nota Padat Dan Ringkas

 


TAJUK 4: FIQAH

Download : NOTA PILIHAN

Nota Padat Dan Ringkas

 


TAJUK 5: SIRAH DAN TAMADUN ISLAM

Download : NOTA PILIHAN

Nota Padat Dan Ringkas

 


Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM 2

TAJUK 6 : AKHLAK ISLAMIAH

Download : NOTA PILIHAN

Nota Ringkas Dan Padat 

 

Semoga perkongsian ini Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM manfaat kepada semua terutama mereka yang memerlukan untuk membuat pelbagai persediaan menghadapi peperiksaan nanti. Semoga kita juga mendapat manfaat jika hasil perkongsian kita yang tidak seberapa ini memberi kejayaan kepada mereka….


Artikel Pilihan : –

Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM 310 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

Orang Jepun terkenal dengan kecerdasan mereka, kesihatan yang kuat, kesopanan, dan kesejahteraan. Tetapi kenapa bangsa ini begitu unik dan berbeza dari seluruh dunia? Kami di sini nampaknya telah menemui jawapannya: mereka mempunyai sistem pendidikan yang sangat menakjubkan!….Sila perhatikan 10 ciri khas sistem pendidikan Jepun yang menjadikan seluruh dunia iri hati dengan mereka

1. Adab Dahulu Sebelum Ilmu

Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM 4

Di sekolah Jepun, pelajar tidak mengambil sebarang peperiksaan sehingga mereka mencapai kelas empat (berumur 10 tahun). Mereka hanya mengambil ujian kecil. Adalah dipercayai bahawa matlamat untuk 3 tahun pertama sekolah bukanlah untuk menilai pengetahuan atau pembelajaran anak, tetapi untuk menegakkan kebiasaan dan mengembangkan karakter mereka. Kanak-kanak diajar untuk menghormati orang lain dan menjadi lembut kepada haiwan dan alam semula jadi. Mereka juga belajar bagaimana untuk menjadi murah hati, penuh belas kasihan, dan empati. Di samping itu, anak-anak diajar kualiti seperti kengerian, kawalan diri dan keadilan.

2. Tahun akademik bermula pada 1 April.

Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM 5

Walaupun kebanyakan sekolah dan universiti di dunia memulakan tahun akademik mereka pada bulan September atau Oktober, di Jepun ia adalah bulan April yang menandakan permulaan kalendar akademik dan perniagaan. Hari pertama sekolah sering bertepatan dengan salah satu fenomena semulajadi yang paling indah – masa bunga ceri. Tahun akademik dibahagikan kepada 3 trimester: 1 April – 20 Julai, 1 September – 26 Disember, dan 7 Januari – 25 Mac. Pelajar Jepun mendapat 6 minggu bercuti pada musim panas. Mereka juga mempunyai rehat selama dua minggu pada musim sejuk dan musim bunga.

3. Kebanyakan sekolah Jepun tidak menggunakan janitor atau kustodian. Pelajar membersihkan sekolah mereka sendiri.

Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM 6

Di sekolah Jepun, para pelajar perlu membersihkan bilik darjah, kafetaria, dan juga tandas sendiri. Ketika aktiviti pembersihan dijalankan, pelajar dibahagikan kepada kumpulan kecil dan tugas yang ditetapkan yang berputar sepanjang tahun. Sistem pendidikan Jepun percaya bahawa mengharuskan pelajar membersihkan diri setelah mereka mengajar mereka untuk bekerja dalam satu pasukan dan membantu satu sama lain. Selain itu, menghabiskan masa dan usaha mereka sendiri menyapu, mengemop, dan mengelap membuat anak-anak menghormati pekerjaan mereka sendiri dan pekerjaan orang lain.

4. Di sekolah Jepun, makan tengah hari sekolah disediakan mengikut menu yang standard dan dimakan di dalam bilik darjah.

Image result for waktu rehat di sekolah Jepun

Sistem pendidikan Jepun melakukan yang terbaik untuk memastikan pelajar makan makanan yang sihat dan seimbang. Di sekolah rendah dan sekolah menengah awam, makan tengah hari untuk pelajar dimasak mengikut menu yang diselaraskan bukan sahaja oleh koki (tukang masak) yang berkelayakan tetapi juga oleh profesional penjagaan kesihatan. Semua rakan sekelas makan di dalam bilik darjah bersama guru. Ini membantu membina hubungan guru-pelajar yang positif.

Click untuk bacaan seterusnya disini….    Nota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 2 KSSM 7

Previous articleHimpunan Latihan Topikal PT3 Pendidikan Islam Tingkatan 1
Next articleNota Padat Pendidikan Islam Tingkatan 3 KSSM