Home Nota Tingkatan 4 Nota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 4

Nota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 4

34798
0

Nota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 4 adalah himpunan nota-nota perniagaan yang terpilih dari seluruh negara.

Nota-nota ini telah direka bentuk untuk memantapkan pengetahuan dalam ilmu perniagaan kepada pelajar. Nota ini disediakan bagi mereka yang celik dalam bidang perniagaan yang berkenaan menawarkan barang atau perkhidmatan. Konsep perniagaan terdiri daripada barang dan perkhidmatan, tujuan memuaskan keperluan dan kehendak pengguna, pertukaran nilai, keuntungan perniagaan, penjual dan pembeli dan kontrak perniagaan.

Maklumat yang disediakan di dalam Nota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 4 ini menepati segala keperluan pelajar untuk membuat persediaan menghadapi peperiksaan dan memperoleh kelulusan yang cemerlang. Semoga ibubapa, guru dan pelajar mempoleh bermanafaat dari bahan yang disediakan….

Nota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 4 1

DIPERSILAKAN KLIK DAN SHARE…..

ISI KANDUNGAN-

Nota Perniagaan Tingkatan 4

TAJUK 1 : TUJUAN PERNIAGAAN DAN PEMILIKAN PERNIAGAAN

 Download : NOTA PILIHAN


TAJUK 2 : TREND SEMASA DALAM PERNIAGAAN

Download : NOTA PILIHAN


TAJUK 3 : PERNIAGAAN DALAM NEGERI

Download : NOTA PILIHAN


Nota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 4 2

TAJUK 4 : BAHAGIAN-BAHAGIAN FUNGSIAN UTAMA
DALAM ORGANISASI PERNIAGAAN

Download : NOTA PILIHAN

Nota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 4 3

Semoga perkongsian ini Nota Padat Perniagaan Tingkatan 4 manfaat kepada semua terutama mereka yang memerlukan untuk membuat pelbagai persediaan menghadapi peperiksaan nanti. Semoga kita juga mendapat manfaat jika hasil perkongsian kita yang tidak seberapa ini memberi kejayaan kepada mereka….


Artikel Pilihan : –

Nota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 4 410 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

Orang Jepun terkenal dengan kecerdasan mereka, kesihatan yang kuat, kesopanan, dan kesejahteraan. Tetapi kenapa bangsa ini begitu unik dan berbeza dari seluruh dunia? Kami di sini nampaknya telah menemui jawapannya: mereka mempunyai sistem pendidikan yang sangat menakjubkan!….Sila perhatikan 10 ciri khas sistem pendidikan Jepun yang menjadikan seluruh dunia iri hati dengan mereka

1. Adab Dahulu Sebelum Ilmu

Nota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 4 5

Di sekolah Jepun, pelajar tidak mengambil sebarang peperiksaan sehingga mereka mencapai kelas empat (berumur 10 tahun). Mereka hanya mengambil ujian kecil. Adalah dipercayai bahawa matlamat untuk 3 tahun pertama sekolah bukanlah untuk menilai pengetahuan atau pembelajaran anak, tetapi untuk menegakkan kebiasaan dan mengembangkan karakter mereka. Kanak-kanak diajar untuk menghormati orang lain dan menjadi lembut kepada haiwan dan alam semula jadi. Mereka juga belajar bagaimana untuk menjadi murah hati, penuh belas kasihan, dan empati. Di samping itu, anak-anak diajar kualiti seperti kengerian, kawalan diri dan keadilan.

2. Tahun akademik bermula pada 1 April.

Nota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 4 6

Walaupun kebanyakan sekolah dan universiti di dunia memulakan tahun akademik mereka pada bulan September atau Oktober, di Jepun ia adalah bulan April yang menandakan permulaan kalendar akademik dan perniagaan. Hari pertama sekolah sering bertepatan dengan salah satu fenomena semulajadi yang paling indah – masa bunga ceri. Tahun akademik dibahagikan kepada 3 trimester: 1 April – 20 Julai, 1 September – 26 Disember, dan 7 Januari – 25 Mac. Pelajar Jepun mendapat 6 minggu bercuti pada musim panas. Mereka juga mempunyai rehat selama dua minggu pada musim sejuk dan musim bunga.

3. Kebanyakan sekolah Jepun tidak menggunakan janitor atau kustodian. Pelajar membersihkan sekolah mereka sendiri.

Nota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 4 7

Di sekolah Jepun, para pelajar perlu membersihkan bilik darjah, kafetaria, dan juga tandas sendiri. Ketika aktiviti pembersihan dijalankan, pelajar dibahagikan kepada kumpulan kecil dan tugas yang ditetapkan yang berputar sepanjang tahun. Sistem pendidikan Jepun percaya bahawa mengharuskan pelajar membersihkan diri setelah mereka mengajar mereka untuk bekerja dalam satu pasukan dan membantu satu sama lain. Selain itu, menghabiskan masa dan usaha mereka sendiri menyapu, mengemop, dan mengelap membuat anak-anak menghormati pekerjaan mereka sendiri dan pekerjaan orang lain.

4. Di sekolah Jepun, makan tengah hari sekolah disediakan mengikut menu yang standard dan dimakan di dalam bilik darjah.

Image result for waktu rehat di sekolah Jepun

Sistem pendidikan Jepun melakukan yang terbaik untuk memastikan pelajar makan makanan yang sihat dan seimbang. Di sekolah rendah dan sekolah menengah awam, makan tengah hari untuk pelajar dimasak mengikut menu yang diselaraskan bukan sahaja oleh koki (tukang masak) yang berkelayakan tetapi juga oleh profesional penjagaan kesihatan. Semua rakan sekelas makan di dalam bilik darjah bersama guru. Ini membantu membina hubungan guru-pelajar yang positif.

Click untuk bacaan seterusnya disini….    Nota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 4 8

Previous articleNota Padat SPM Perniagaan Tingkatan 5
Next articleItem Contoh PT3 2019 – Format PT3 Bahasa Semai Mulai 2019