Home Soalan Tahun 4 Soalan Latih Tubi Bahasa Melayu Tahun 4

Soalan Latih Tubi Bahasa Melayu Tahun 4

98563
0
Soalan Latih Tubi Bahasa Melayu Tahun 4

Soalan Latih Tubi Bahasa Melayu Tahun 4 ini adalah himpunan soalan yang telah disumbangkan oleh beberapa guru Bahasa Melayu di seluruh Malaysia…. Semoga bermanfaat.

Para pelajar perlu diuji melalui pelbagai kaedah penilaian bagi mengetahui sejauh mana pemahaman mereka dengan kemahiran yang telah diajar oleh guru. Sama ada pengajaran dalam kelas sebenar ataupun  kelas-kelas bimbingan yang dihadiri. Dengan memberikan lebih banyak latihan, ini akan membiasakan para pelajar dengan pelbagai bentuk soalan.

Kaedah latih tubi bertujuan untuk menyediakan latihan dan peneguhan secukupnya kepada murid tentang sesuatu pembelajaran spesifik supaya mereka secara langsung boleh menyebut atau memperingati semula segala maklumat apabila disuruh berbuat demikian.

Himpunan Latihan Penulisan Bahasa Melayu Tahun 4

Muat Turun : Latihan Penulisan Tahun 4 – Set 1
Muat Turun : Latihan Penulisan Tahun 4 – Set 2

Soalan Bahasa Melayu Tahun 4, 5 dan 6

Muat Turun : Soalan Bahasa Melayu 

Soalan Bahasa Melayu Pemahaman Tahun 4

       Muat Turun : Soalan Bahasa Melayu Pemahaman                                      Tahun  4

Latihan Semasa Cuti Sekolah

Muat Turun : Latihan Semasa Cuti Sekolah 

Berikut adalah Set Soalan Latih Tubi Bahasa Melayu Tahun 4

Modul Latih Tubi Set 1

Modul Latih Tubi Set 2

Modul Latih Tubi Set 3

Modul Latih Tubi Set 4

Modul Latih Tubi Set 5

Latihan Objektif  Tahun 4 Bahasa Melayu

Kata Sendi Nama
Kata Ganti Nama 
Kata Ganda 
Imbuhan
Kata Hubung
Kata Kerja
Kata Adjektif
Kata Arah
Kata Bantu
Kata Bilangan
Kata Banyak Makna
Penjodoh Bilangan
Sinonim
Antonim
Jawapan Latihan Soalan Objektif

KESIMPULAN

Kaedah latih tubi boleh jadi membosankan jika ianya dilakukan secara berterusan. Kaedah ini boleh menjejaskan tumpuan murid-murid. Oleh itu , untuk mengelak kebosanan dan kurangnya konsentrasi murid, pelbagai bentuk latih tubi boleh digunakan seperti:

  • mengadakan kaedah latih tubi secara pertandingan dalam kumpulan atau individu, iaitu siapa yang dapat menjawab sesuatu pertanyaan guru tentang sesuatu berkaitan dengan kemahiran, markah akan dikira dan dihimpun dan kemudian dibandingkan dengan kumpulan atau individu yang lain yang terlibat.
  • bagi murid yang kurang daya saing, kaedah latih tubi boleh dijalankan dengan cara memegang peralatan dan menyebutnya, dari aspek nama peralatan tersebut, fungsi, cara penggunaan, cara menyimpan, cara untuk menggelakkan diri dari kecederaan akibat penggunaan peralatan dan sebagainya.

Sebenarnya seseorang murid itu boleh juga membantu rakan mereka dalam kaedah latih tubi ini selain daripada guru dan ibu bapa. Jadi, latih tubi antara satu kaedah yang penting dalam mengajar murid khas bermasalah pembelajaran untuk memahami apa yang diajar.

Previous articleSoalan Latih Tubi Bahasa Melayu Tahun 3
Next articleSoalan Latih Tubi Bahasa Melayu Tahun 5