Home Soalan PT3 Soalan Percubaan PT3 2017

Soalan Percubaan PT3 2017

7160
0

Soalan Percubaan PT3 2017 ialah koleksi soalan-soalan percubaan dari negeri-negeri terpilih yang boleh digunakan sebagai bahan alternatif kepada pelajar-pelajar untuk menyedia dan melengkapkan diri untuk menghadapi peperiksaan PT3 yang mendatang…

Pentaksiran Tingkatan Tiga  atau diperkenalkan dengan nama singkatannya PT3, merupakan sebuah pentaksiran sumatif untuk menilai pencapaian akademik murid pada peringkat menengah rendah.  

Didatangkan dengan skema untuk memudahkan pelajar, guru-guru dan ibubapa untuk mejalankan latih tubi dengan bahan yang disediakan….

SUBJEK

SOALAN & SKEMA

 

Bahasa Melayu

 

 Bahasa Inggeris

              Bahasa Arab

  • Perlis (Soalan, Skema)

              Geografi

 

               Sains

 

              Matematik

               Pendidikan Islam

              Sejarah

               

    Kemahiran Hidup

 


Soalan Percubaan PT3 2017 1


Perhatikan Ini Juga……….


Dapatkan juga kategori soalan yang lain Di SINI !!!!!


15 TIP UNTUK CEMERLANG & PERSEDIAAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Soalan Percubaan PT3 2017 2

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Soalan Percubaan PT3 2017 3

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari…..

Dapatkan Tip seterusnya disini….    Soalan Percubaan PT3 2017 4