Home Artikel 10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan

10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan

5403
0
10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan

10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan……Kepada semua pelajar, ibu bapa dan guru…..Hari ini kita akan cuba membincangkan salah satu masalah yang paling kerap dan agak serius yang dihadapi oleh semua pelajar iaitu tekanan ketika ‘Musim Peperiksaan’. Kini hampir setiap pelajar di Malaysia menghadapi masalah tekanan peperiksaan yang agak besar melalui peperiksaan pertengahan tahun, akhir tahun, UPSR, PT3, SPM, STPM dan peperiksaan di setiap hujung semester ketika di Universiti. Setiap pelajar menghadapi tekanan daripada punca dan sebab-sebab yang berbeza tetapi kesan daripada ketegangan peperiksaan ini adalah sama.

Setiap pelajar sekolah atau kolej menghadapi tekanan untuk mendapat markah yang baik dalam setiap peperiksaan yang dihadapi dan pelajar-pelajar yang sedang bersedia untuk masuk ujian akan menghadapi tahap tekanan yang berbeza. Ada sesetengah pelajar sangat berjaya mengendalikan tekanan ini, tetapi majoriti pelajar tidak dapat mengendalikan tekanan dengan baik dan ini telah mengakibatkan kegagalan dalam peperiksaan walaupun mereka ini asalnya adalah pelajar yang cemerlang. Di sini disediakan 10 tips untuk mengurangkan stress ketika musim peperiksaan dan semoga ianya bermanafaat kepada semua….

Disini gurubesar.my menyediakan 10 tip pengurusan tekanan yang berguna untuk mencegah atau mengatasi tekanan peperiksaan. Sehingga setiap pelajar boleh menyediakan peperiksaan mereka dengan baik dan dapat mencapai kejayaan.

10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan

1) Buat Jadual: –

10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan 23

Umumnya, pelajar tidak dapat menyusun kehidupan rutin belajar mereka dengan baik dan jika ada pun mereka gagal mengikutinya dengan tekal. Jadual mengulangkaji pelajaran ketika hari biasa adalah berbeza dengan jadual mengulangkaji ketika menghadapi peperiksaan. Jadual ulangkaji ketika peperiksaan haruslah dibina berdasarkan mata pelajaran yang dilalui untuk esok harinya atau yang terdekat . Jadual harus dibina mengikut kesesuaian aktiviti seharian dan perlu diikuti dengan disiplin yang ketat kerana tanpa jadual atau konsistensi yang betul, sangat sukar untuk mencapai keputusan yang di inginkan.

Bukan sahaja pelajar perlu ada jadual atau rutin tertentu tetapi kebanyakan mereka yang berjaya dalam hidup, mereka semua mempunyai corak atau rutin yang mereka ikuti secara tetap.

Jadi buatlah jadual rutin dan selaraskan dengan semua aktiviti yang anda lakukan dalam kehidupan seharian. Ia akan menjadikan anda seoarang pelajar yang lebih konsisten.

2) Elakkan Gangguan: –

Pada zaman ini, Pelajar mempunyai banyak gangguan seperti Media sosial, TV, mudah alih, rakan aktiviti yang tidak dirancang dalam kehidupan mereka. Setiap pelajar akan mengalami semua gangguan ini dan gangguan ini tidak lain tidak bukan hanyalah pembaziran masa yang sangat berharga. Ketika musim peperiksaan sedang berlangsung, anda perlu bijak mengawalnya.

Penglibatan terbesar pelajar dalam penggunaan telefon pintar dan platform media sosial seperti Facebook dan WhatsApp, yang kita perhatikan mempunyai kebaikan yang sangat sedikit berbanding dengan kelebihan yang diberikan. Pelajar akan menghabiskan masa penting mereka dengan telefon pintar mereka, dan ini akan menyebabkan mereka tidak konsisten dalam pelajaran mereka.

Oleh itu, tinggalkan sejauh mungkin dari perkara-perkara yang melalaikan ini dan beri sepenuh tumpuan untuk mengulangkaji pelajaran anda.

3) Beri Ganjaran Pada Diri Sendiri: –

Ini adalah salah satu teknik terbaik untuk memotivasikan diri. Ramai orang yang telah berjaya menggunakan teknik ini. Anda juga boleh mencuba teknik ini dalam proses pembelajaran anda. Buat sasaran dalam pelajaran anda dan beri ganjaran kepada diri sendiri sebagai balasan kerana berjaya memenuhi pencapaiannya.

Ambil sesuatu topik dan cuba menyelesaikannya dalam masa yang tertentu dan fikirkan ganjaran (makan coklat, Gunakan mudah alih selama 30 minit) dalam fikiran anda. Apabila anda berjaya melengkapkan sesuatu task, berikan ganjaran kepada diri sendiri dengan apa yang anda fikir sebelum ini. Dengan mengikuti proses ini, ianya akan memberikan sedikit dorongan kepada anda untuk melakukan perkara yang lebih baik.

Note: Jangan mengambil kesempatan daripada ganjaran yang tidak sah.

4) Ambil Makanan Sihat: –

10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan 24

Setelah mengikuti semua perkara di atas sekarang tiba waktunya untuk menjaga kesihatan anda. Perkara yang penting ini sering diabaikan oleh hampir semua orang. Gaya hidup yang sihat adalah perkara yang paling penting dalam hidup anda. Dengan kata lain, “kesihatan adalah kekayaan sebenar dan terbesar dalam hidup”.

Pelajar biasanya tidak menjaga kesihatan mereka dengan sempurna dan mengamalkan mengambil makanan ringan secara tetap. Secara tidak sedar makanan ringan yang mereka ambil merupakan penyumbang terbesar kepada masalah stres. Oleh itu, jagalah kesihatan anda. Elakkan makanan ringan dan makanlah makanan yang sihat dan berkhasiat.

Amalkan Pemakanan yang seimbang  yang cukup untuk keperluan tubuh badan. Manusia memerlukan makanan dan vitamin untuk pembesaran dan menjaga kesihatan. Media massa turut mempopularkan pemakanan seimbang menerusi pelbagai program dan penulisan artikel mengenai pemakanan yang sihat ini. Oleh itu, wujud pelbagai kebaikan daripada makanan seimbang ini.

5) Dapatkan Cukup Tidur: –

10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan 25

Kini telah menjadi sebahagian amalan, kebanyakan pelajar kerap menggunakan telefon pintar mereka sehingga larut malam dan bangun pada lewat pagi. Ini merupakan tabiat yang sangat buruk bagi seorang pelajar. Banyak penyelidikan mengatakan orang yang tidak tidur cukup, akan mempunyai masalah mental seperti tekanan, kemurungan dan masalah lain.

Pastikan anak masuk tidur awal dan bangun awal. Galakkan mereka membuat sedikit ulang kaji pada waktu awal pagi walaupun hanya 20 ataupun 30 minit. Pada waktu ini, fikiran mereka tenang, emosi belum terganggu dan suasana pula nyaman.

Oleh itu, tidur dengan sempurna, sekurang-kurangnya 7 jam untuk mengelakkan masalah seperti tekanan peperiksaan. Dapatkan tidur yang betul serta secukupnya dan bangun awal yang akan membantu anda mengekalkan rutin anda.

Note:Banyak maklumat yang dibaca ketika ini mudah diingati bagi tempoh masa yang lebih lama.

6) Bersukan: –

10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan 26

Ramai pelajar tidak bersukan atau aktif melakukan aktiviti fizikal ketika musim peperiksaan mereka. Ini adalah tindakan yang kurang tepat. Otak anda juga perlukan rehat. Selitkan dalam jadual anda sedikit ruang untuk bermain dan bersosial dengan rakan-rakan anda, ianya akan dapat menyegarkan minda anda dan menghalang tekanan ketika peperiksaan anda.

Oleh itu pastikan setiap aktiviti yang dirancang menyumbang kepada persediaannya menghadapi peperiksaan sama ada persediaan mental, emosi, fizikal ataupun rohani anak-anak.


10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan 27


7)  Yoga dan meditasi: –

10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan 28

Yoga dan meditasi adalah ubat terbaik bagi setiap masalah. Ambil sedikit masa setiap hari untuk yoga dan meditasi. Ini sangat membantu untuk hidup sihat. Meditasi memiliki begitu banyak manfaat karena ini adalah metode terbaik untuk menghasilkan pandangan dan niat positif – sikap mental yang menyebabkan kita mengembangkan pikiran yang damai. Manfaat meditasi dijelaskan dalam Cara Mengubah Hidup Anda

Oleh itu, lakukan kebiasaan untuk melakukan yoga dan meditasi setiap hari. Setiap 5 hingga 10 minit meditasi akan menghalang tekanan peperiksaan anda.

8)  Menonton video motivasi : –

Motivasi adalah kunci kejayaan. Jika anda tidak bermotivasi maka anda tidak dapat mencapai matlamat anda. Jadi orang bermotivasi diri sendiri dan sesetengah orang memerlukan motivasi daripada orang lain. Oleh itu, anda boleh menonton 10 minit video motivasi setiap hari yang akan memberi anda motivasi dan memberi inspirasi kepada anda untuk bekerja keras.

Note:Terdapat pelbagai YouTubechannels motivasi. Anda boleh menonton video di youtube.

9)  Berdoa dan bertawakal: –

10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan 29

Sering kali kita was-was ataupun tidak yakin dengan apa yang dilakukan. Dalam hal peperiksaan, anda tidak seharusnya kurang yakin dengan kemampuan diri jika sudah membuat persiapan rapi sejak awal lagi. Sepatutnya kita berdoa dan tawakal kepada Allah SWT kerana usaha itu adalah senjata terakhir bukan saja untuk membina keyakinan diri, malah mencapai kejayaan.

Biasanya apabila menjelang peperiksaan, anak-anak tidur lewat daripada biasa kerana mengulangkaji pelajaran. Jika ibu bapa menjenguk bilik anak seketika dan maklumkan padanya yang kita mahu solat hajat sekarang, perasaannya anak pasti terharu dan ini memperkuatkan lagi azamnya untuk berjaya.

Yakinlah Tuhan akan memdengar doa ibu bapa yang ikhlas. Berdoalah walaupuan pencapaian anak kita pada ketika itu masih kurang memberangsangkan.

Sesuatu yang dirasakan mustahil bagi kita sebenarnya tidak mustahil bagi Tuhan.  InsyaaAllah, bila kita letakkan kepercayaan kepada Allah, Allah akan memudahkan segala usaha kita.

Berdoalah dengan suara yang jelas supaya didengar oleh anak dan biarlah dia aminkan doa kita itu. Biar anak menyedari yang kita sering membuat solat hajat dan berdoa baginya. Dengan cara ini, mereka lebih menghargainya.

10)  Dengar muzik yang aman: –

10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan 30

Muzik adalah salah satu sumber terbaik untuk ketenangan fikiran. Dalam masa ujian anda, muzik dapat membantu anda mengurangkan tekanan. Anda perlu mendengar muzik yang damai dalam rehat belajar anda. Terdapat 4 kelebihan mendengar muzik:

a) Muzik dapat mengurangkan tekanan diri

b) Bermain alat muzik mampu menajamkan minda

c) Membantu mereka yang Insomnia (sukar tidur)

d) Kerja menjadi lebih pantas

Penutup

Diharapkan dengan 10 tip Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan yang disediakan ini boleh digunakan oleh pelajar sebagai panduan persedian dan meghadapi peperiksaan tidak lama lagi. Di harap dengan panduan tip-tip di atas, pelajar-pelajar akan berkeyakinan dan membuat persiapan yang cukup untuk menghadapi ujian nanti.

Related Post


TIP UNTUK CEMERLANG & PERSEDIAAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan 31

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan 32

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Dapatkan Tip seterusnya disini….    10 Tips Untuk Mengurangkan Stress Ketika Musim Peperiksaan 33