Home Artikel e-Penyata Gaji dan Laporan

e-Penyata Gaji dan Laporan

1090
0
e-Penyata Gaji dan Laporan
e-Penyata Gaji dan Laporan…. e-Penyata Gaji (e-Gaji) merupakan suatu sistem yang memudahkan para kakitangan awam untuk membuat semakan gaji secara atas talian (online).
Pengguna Sistem ePenyata Gaji dan laporan terdiri daripada penjawat awam persekutuan seperti di bawah Kementerian Kewangan, Kementerian Pendidikan, Jabatan Perdana Menteri, Kementerian Kesihatan, Jabatan atau Kementerian seumpamanya tidak termasuk kerajaan negeri, badan berkanun, agensi berkanun dan tentera.
Sistem semakan ini disediakan secara percuma oleh Jabatan Akauntan Negara melalui portal rasmi mereka.
Melalui sistem online ini, slip gaji bulanan seseorang penjawat awam boleh diakses secara atas talian, dan kebiasaannya, ia dapat disemak sehari atau dua hari sebelum tarikh pembayaran gaji bagi kakitangan awam.
Untuk menyemak penyata gaji, anda perlu membuka laman web Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) seperti berikut:
Untuk masuk ke sistem e-Penyata Gaji & Laporan melalui laman Web rasmi Jabatan Akauntan Negara Malaysia iaitu www.anm.gov.my. Untuk mengakses, klik pautan bergambar yang bertajuk “Sistem e-Penyata Gaji & Laporan” yang tertera di laman web utama seperti berikut:

LOGIN e-Penyata Gaji dan Laporan

https://epenyatagaji-laporan.anm.gov.my/

Apabila telah memasuki portal rasmi, mereka boleh klik pada pautan ‘Sistem e-Penyata Gaji dan Laporan’,

e-Penyata Gaji dan Laporan

Setelah itu, pengguna akan dibawa masuk ke halaman untuk pendaftaran masuk. Sekiranya seseorang individu itu baru pertama kali menggunakannya, maka dia harus mendaftar terlebih dahulu melalui pautan ‘Pertama Kali Mendaftar’.
Setelah selesai urusan pendaftaran ini, maka para pengguna bolehlah memasukinya (login) dengan mengisi segala maklumat yang diminta seperti:
  • Nombor Kad Pengenalan
  • Nombor Gaji,
  • Kata Laluan
  • Soalan Keselamatan yang akan dipilih
Sekiranya anda baru sahaja posting, dan masih belum mempunyai Nombor Gaji, anda tidak akan dapat untuk mendaftarnya. Oleh itu, anda perlu menunggu sehingga memperolehi no gaji terlebih dahulu.

e-Penyata Gaji dan Laporan 1


Di samping membantu para kakitangan awam untuk membuat semakan gaji secara atas talian, kakitangan awam juga boleh menggunakna portal rasmi ini untuk membuat semakan terhadap laporan pendapatan tahunan mereka.
Perkara penting yang perlu anda tahu adalah penyata bulanan gaji anda hanya disimpan sehingga 18 bulan terkini sahaja manakala untuk penyata pendapatan tahunan hanya akan disimpan untuk 7 tahun terkini sahaja.
Adalah menjadi tanggungjawab individu/penjawat awam untuk memuat turun kesemua penyata yang dikeluarkan bagi tujuan simpanan sebelum ia dilupuskan daripada sistem ePenyata. Sekiranya anda tidak berbuat demikian, permohonan untuk mendapatkan penyata yang telah dilupuskan tidak akan dilayan sama sekali.
Selain itu, oleh kerana sistem ini mungkin digunakan hanya sebulan sekali iaitu ketika dapat gaji, ada kemungkinan kita terlupa kata laluan untuk akaun kita. Sekiranya ini berlaku, apa yang perlu anda lakukan adalah sepertimana langkah-langkah berikut:
1. Anda dinasihatkan mencuba sekali lagi dengan menggunakan link Lupa Kata Laluan dan mengikuti arahan seterusnya dengan memasukkan Nombor Kad Pengenalan dan Nombor Gaji
2. Sila pilih Soalan Keselamatan dan masukkan jawapannya untuk mendapatkan Kata Laluan Asal. Jika anda lupa, sila klik Reset Kata Laluan. Kata Laluan Sementara akan dihantar melalui sms/emel yang telah didaftarkan.
3. Pastikan anda mendaftar masuk dengan Kata Laluan Sementara dalam tempoh tiga (3) hari, dan seterusnya menukar Kata Laluan Sementara dengan Kata Laluan Baharu.
Bagi mendapatkan maklumat yang lebih lanjut dan membuat sebarang pertanyaan berkaitan penyata gaji dan juga laporan pendapatan ini, seseorang individu boleh menghubungi Jabatan Akauntan Negara Malaysia melalui emel di alamat emel [email protected] atau boleh menghubungi talian telefon pada nombor 03-88821000.