Home Soalan Tahun 2 Soalan Latih Tubi Sains Tahun 2

Soalan Latih Tubi Sains Tahun 2

61045
0
Soalan Latih Tubi Sains Tahun 2

Soalan Latih Tubi Sains Tahun 2 ini adalah himpunan soalan-soalan yang telah disumbangkan oleh beberapa guru Sains di seluruh Malaysia…. Semoga bermanfaat.

Para pelajar perlu diuji melalui pelbagai kaedah penilaian bagi mengetahui sejauh mana pemahaman mereka dengan kemahiran yang telah diajar oleh guru. Sama ada pengajaran dalam kelas sebenar ataupun  kelas-kelas bimbingan yang dihadiri. Dengan memberikan lebih banyak latihan, ini akan membiasakan para pelajar dengan pelbagai bentuk soalan.

Kaedah latih tubi bertujuan untuk menyediakan latihan dan peneguhan secukupnya kepada murid tentang sesuatu pembelajaran spesifik supaya mereka secara langsung boleh menyebut atau memperingati semula segala maklumat apabila disuruh berbuat demikian.

Himpunan Latihan sains Tahun 2

Muat Turun :

Soalan Sains Tahun 2

Ujian DST Tahun2 Set 1

Ujian DST Tahun2 Set 2

 

Soalan Ujian  Sains Tahun 2

Muat Turun :

Ujian Bulan Mac Sains Tahun 2 Set 1

Ujian Bulan Mac Sains Tahun 2 Set 2

 

Soalan Pertengahan Tahun Sains Tahun 2

Muat Turun :

Soalan sains Tahun 2 Pertengahan tahun Set 1

Soalan sains Tahun 2 Pertengahan tahun Set 2

 

Soalan Akhir Tahun Sains Tahun

Muat Turun :

Soalan Sains Tahun 2 Akhir Tahun set 1
Soalan Sains Tahun 2 Akhir Tahun Set 2
Soalan Sains Tahun 2 Akhir Tahun K1 Set 3
Soalan Sains Tahun 2 Akhir Tahun K2 Set 3
Soalan Sains Akhir Tahun 2 Set 4

 

KESIMPULAN

Kaedah latih tubi boleh jadi membosankan jika ianya dilakukan secara berterusan. Kaedah ini boleh menjejaskan tumpuan murid-murid. Oleh itu , untuk mengelak kebosanan dan kurangnya konsentrasi murid, pelbagai bentuk latih tubi boleh digunakan seperti:

  • mengadakan kaedah latih tubi secara pertandingan dalam kumpulan atau individu, iaitu siapa yang dapat menjawab sesuatu pertanyaan guru tentang sesuatu berkaitan dengan kemahiran, markah akan dikira dan dihimpun dan kemudian dibandingkan dengan kumpulan atau individu yang lain yang terlibat.
  • bagi murid yang kurang daya saing, kaedah latih tubi boleh dijalankan dengan cara memegang peralatan dan menyebutnya, dari aspek nama peralatan tersebut, fungsi, cara penggunaan, cara menyimpan, cara untuk menggelakkan diri dari kecederaan akibat penggunaan peralatan dan sebagainya.

Sebenarnya seseorang murid itu boleh juga membantu rakan mereka dalam kaedah latih tubi ini selain daripada guru dan ibu bapa. Jadi, latih tubi antara satu kaedah yang penting dalam mengajar murid khas bermasalah pembelajaran untuk memahami apa yang diajar.

Previous articleSoalan Latih Tubi Sains Tahun 1
Next articleSoalan Latih Tubi Bahasa Melayu Tahun 1