Home Kalendar & Takwim Takwim Penggal Persekolahan 2021

Takwim Penggal Persekolahan 2021

413
0
Takwim Penggal Persekolahan 2021
Kepada ibu bapa, guru-guru dan pelajar disini disediakan Laman yang mengandungi Takwim Penggal Persekolahan 2021 di Malaysia. Semoga Bermanafaat kepada semua…

Penggal Persekolahan Tahun 2021

Takwim Penggal Persekolahan 2021 17

 

 

Penggal Persekolahan Tahun 2021

Takwim Penggal Persekolahan 2021 18

 

DOWNLOAD : Penggal Persekolahan Tahun 2021


Takwim Penggal Persekolahan 2021 19


adinserter block=”4″]

Disertakan Juga :
1. Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0
2. Kalendar Cuti Umum Dan Cuti Sekolah 2021
3. Takwim Ativiti Sekolah 2021
4. Buku Pengurusan Hal Ehwal Murid 2021
5. Buku Panduan Tugas Guru Dan Staf Sekolah Tahun 2021
6. Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah 2021
7. Buku Pengurusan Program Pendidikan Khas Integrasi 2021

Artikel :-

Takwim Penggal Persekolahan 2021 20

10 Ciri Khas Sistem Pendidikan Jepun Yang Menjadikan Seluruh Dunia Iri Hati

Orang Jepun terkenal dengan kecerdasan mereka, kesihatan yang kuat, kesopanan, dan kesejahteraan. Tetapi kenapa bangsa ini begitu unik dan berbeza dari seluruh dunia? Kami di sini nampaknya telah menemui jawapannya: mereka mempunyai sistem pendidikan yang sangat menakjubkan!….Sila perhatikan 10 ciri khas sistem pendidikan Jepun yang menjadikan seluruh dunia iri hati dengan mereka

1. Adab Dahulu Sebelum Ilmu

Takwim Penggal Persekolahan 2021 21

Di sekolah Jepun, pelajar tidak mengambil sebarang peperiksaan sehingga mereka mencapai kelas empat (berumur 10 tahun). Mereka hanya mengambil ujian kecil. Adalah dipercayai bahawa matlamat untuk 3 tahun pertama sekolah bukanlah untuk menilai pengetahuan atau pembelajaran anak, tetapi untuk menegakkan kebiasaan dan mengembangkan karakter mereka. Kanak-kanak diajar untuk menghormati orang lain dan menjadi lembut kepada haiwan dan alam semula jadi. Mereka juga belajar bagaimana untuk menjadi murah hati, penuh belas kasihan, dan empati. Di samping itu, anak-anak diajar kualiti seperti kengerian, kawalan diri dan keadilan.

2. Tahun akademik bermula pada 1 April.

Takwim Penggal Persekolahan 2021 22

Walaupun kebanyakan sekolah dan universiti di dunia memulakan tahun akademik mereka pada bulan September atau Oktober, di Jepun ia adalah bulan April yang menandakan permulaan kalendar akademik dan perniagaan. Hari pertama sekolah sering bertepatan dengan salah satu fenomena semulajadi yang paling indah – masa bunga ceri. Tahun akademik dibahagikan kepada 3 trimester: 1 April – 20 Julai, 1 September – 26 Disember, dan 7 Januari – 25 Mac. Pelajar Jepun mendapat 6 minggu bercuti pada musim panas. Mereka juga mempunyai rehat selama dua minggu pada musim sejuk dan musim bunga.

3. Kebanyakan sekolah Jepun tidak menggunakan janitor atau kustodian. Pelajar membersihkan sekolah mereka sendiri.

Takwim Penggal Persekolahan 2021 23

Di sekolah Jepun, para pelajar perlu membersihkan bilik darjah, kafetaria, dan juga tandas sendiri. Ketika aktiviti pembersihan dijalankan, pelajar dibahagikan kepada kumpulan kecil dan tugas yang ditetapkan yang berputar sepanjang tahun. Sistem pendidikan Jepun percaya bahawa mengharuskan pelajar membersihkan diri setelah mereka mengajar mereka untuk bekerja dalam satu pasukan dan membantu satu sama lain. Selain itu, menghabiskan masa dan usaha mereka sendiri menyapu, mengemop, dan mengelap membuat anak-anak menghormati pekerjaan mereka sendiri dan pekerjaan orang lain.

4. Di sekolah Jepun, makan tengah hari sekolah disediakan mengikut menu yang standard dan dimakan di dalam bilik darjah.

Image result for waktu rehat di sekolah Jepun

Sistem pendidikan Jepun melakukan yang terbaik untuk memastikan pelajar makan makanan yang sihat dan seimbang. Di sekolah rendah dan sekolah menengah awam, makan tengah hari untuk pelajar dimasak mengikut menu yang diselaraskan bukan sahaja oleh koki (tukang masak) yang berkelayakan tetapi juga oleh profesional penjagaan kesihatan. Semua rakan sekelas makan di dalam bilik darjah bersama guru. Ini membantu membina hubungan guru-pelajar yang positif.

Click untuk bacaan seterusnya disini….    Takwim Penggal Persekolahan 2021 24

Previous articleGaris Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0
Next articleHimpunan Buku Cerita Kanak-Kanak