Home Aktiviti Persekolahan Cara Install Font Jawi Pada Komputer Dan Handphone

Cara Install Font Jawi Pada Komputer Dan Handphone

438
0
Kepada ibu bapa, guru-guru dan pelajar disini disediakan laman yang mengandungi Cara Install Font Jawi Pada Komputer Dan Handphone . Semoga Bermanafaat kepada semua….

Cara Guna Tulisan Jawi Di Telefon Bimbit / Handphone

Menariknya, untuk menggunakan tulisan Jawi di telefon pintar anda, anda tidak perlu memuat turun dan install apa-apa jenis perisian.

Cara Install Font Jawi Pada Komputer Dan Handphone

Apa yang anda perlu lakukan ada tukar tetapan di bahagian Settings telefon pintar anda.
Setiap model atau jenama telefon pintar mungkin sedikit berbeza dengan langkah-langkah yang ditunjukkan di bawah tetap asanya tetaplah sama.
1. Pilih “Settings”
2. Klik pada “Keyboard & Input Method”
3. Pada bahagian “Available Keyboard”, klik pada Gboard > Multilangual typing
4. Pilih Languages
5. Klik butang “Add Keyboard”
6. Pilih Malay (Arabic) (Malaysia) *Gunakan fungsi carian untuk lebih mudah dan cepat
7. Klik butang Done
Setiap kali anda hendak menggunakan keyboard tulisan Jawi, klik pada ikon/gambar Bumi pada keyboard anda.

Cara Install Font Jawi Di Komputer / Laptop

Cara Install Font Jawi Pada Komputer Dan Handphone

Sebelum install font Jawi, anda perlulah memuat turun dahulu virtual keyboard bagi membolehkan anda menaip Jawi dengan mudah.
Ikuti langkah-langkah mudah berikut untuk menambah sokongan keyboard tulisan Jawi pada laptop atau komputer anda:
1. Muat turun perisiann Jawi UKM melalui Google Drive di pautan https://drive.google.com/drive/folders/1YYSyVZmqkH6rw9zfI49CnjzgawuJs9Qa
2. Extract fail tersebut
3. Klik pada fail ‘setup.exe’ di dalam folder yang telah di extract tadi
4. Ikut arahan yang diberi sehingga selesai
Untuk memastikan perisian tersebut telah dipasang dan sokongan tulisan Jati sudah ditambah pada laptop dan komputer anda, perhatian pada bahagian bawah kanan Desktop anda.
Jika terdapat pilihan “Jawi UKM 200 Keyboard” itu bermakna anda telah berjaya install keyboard tulisan Jawi pada komputer atau laptop anda.

Cara tambah font tulisan Jawi

Kemudian, anda perlu memuat turun font Jawi yang sesuai dan antara pilihan font yang ada adalah:
1. Arabic Typesetting
2. Jawi Uthman Taha
3. Lateef
4. Majalla
Font-font ini boleh dimuat turun melalui Google Drive di pautan https://drive.google.com/drive/folders/1ClJBOEePY3yT9eXQFVH4Eg6SA6uvQ6JJ
Seterusnya, klik pada fail font yang telah dimuat turun tersebut dan klik pada butang Install untuk install font Jawi yang telah dimuat turun.

Cara guna keyboard tulisan Jawi

Setiap kali hendak menulis dengan tulisan Jawi, anda boleh menggunakan virtual keyboard yang disediakan melalui perisian Jawi UKM yang telah anda install tadi.
Klik pada bahagian bawah kanan Desktop anda, pada tulisan ENG (Merujuk kepada English) atau boleh menggunakan shortcut key ‘Win+SpaceBar’
Related Post:

Cara Install Dan Download Font Cantik

Cara Install Font Jawi Pada Komputer Dan Handphone


Cara Install Font Jawi Pada Komputer Dan Handphone 1


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini….    Cara Install Font Jawi Pada Komputer Dan Handphone 2

Previous articleFalsafah Pendidikan Kebangsaan
Next articleLangkah Apung Dan Padam Murid Dalam MOIES