Home Aktiviti Persekolahan Cara Jimatkan Elektrik Di Sekolah Dan Di Rumah

Cara Jimatkan Elektrik Di Sekolah Dan Di Rumah

516
0
Cara Jimatkan Elektrik Di Sekolah & Di Rumah
Cara Jimatkan Elektrik Di Sekolah Dan Di Rumah, Cuaca di Malaysia memang tak menentu yang menyebabkan kita kerap menggunakan aircond atau kipas. Tambahan pula, kita sekarang bekerja secara hybrid, iaitu di pejabat dan mengajar di kelas. Jadi, kita akan menggunakan lebih tenaga elektrik daripada biasa.
Begitu juga di rumah kebanyakan daripada kita masih lagi bekerja dari rumah. Begitu juga proses sesi  pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) yang masih lagi diteruskan. Oleh itu, saya percaya dalam tempoh beberapa bulan ini pastinya bil elektrik meningkat naik. Justeru, saya sarankan tip untuk menjimatkan elektrik sekali gus dapat mengurangkan perbelanjaan isi rumah.
Kepada ibu bapa, guru-guru dan pelajar disini disediakan Laman yang mengandungi Cara Jimatkan Elektrik Di Sekolah Dan Di Rumah. Semoga Bermanafaat kepada semua…

Cara Jimatkan Elektrik Di Sekolah Dan Di Rumah

Timps Jimatkan Elektrik Di Sekolah 

1) Tutup suiz lampu bila hari cerah.
2) Tutup suiz kipas bila meniggalkan bilik darjah dan bila hari hujan.
3) Tutup tingkap dan pintu semasa penyaman udara digunakan terutamanya di dalam bilik guru dan makmal komputer.
4) Komputer yang beroperasi dalam mod sedia atau mod tidur membazirkan tenaga, menutup komputer apabila tidak diperlukan untuk mengurangkan pembaziran elektrik
5) Pengunaan cerek elektrik amat menjimatkan kerana elemen pemanas di dalam cerek elektrik di letakkan terus di dalam air untuk mendidihkannya supaya kehilangan haba berlebihan dapat di kurangkan. Elemen pemanas juga harus dibersihkan untuk mengurangkan pengunaan tenaga.
6) Jikalau kipas telah lama maka pertimbangkanlah untuk menukar kipas baru yang lebih cekap tenaga, jika masih boleh dipakai bersihkan habuk-habuk kipas agar dapat berfungsi seperti sediakala.
7) Lampu kalimantang adalah beberapa kali lebih cerah daripada lampu mentol bulat untuk Watt elektrik yang sama. Seboleh‐bolehnya gunakan lampu kalimantang yang Jimat tenaga (LED).
8) Tanam Pokok di Persekitaran Sekolah akan membantu dalam process penyejukkan sekolah kerana pokok‐pokok meresap CO2 di udara. Gas CO2 antara penyumbang terbesar pemanasan global dunia.
9) Ada kaitan antara penebatan bumbung dan siling dan penggunaan tenaga dalam rumah. Penebat pelbagai pilihan di sediakan untuk rumah di lokasi sejuk dan panas.
10) Ada bagusnya selalu buat minggu jimat tenaga elektrik dan dalam minggu tersebut juga boleh diselitkan sekali program dan ceramah kesedaran kepada guru dan murid tentang pentingnya menjaga dan menjimatkan penggunaan elektrik.

Tips Penjimatan Elektrik Di Rumah

Red Arrow Down Icon Direction Cursor Sign Navigation Concept Realistic Design Vector Illustration Stock Image Stock Illustration - Download Image Now - iStock

DOWNLOAD

Cara Jimatkan Elektrik Di Sekolah Dan Di Rumah

Sumber: Tenaga Nasional Berhad (TNB)Cara Jimatkan Elektrik Di Sekolah Dan Di Rumah 1


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini….    Cara Jimatkan Elektrik Di Sekolah Dan Di Rumah 2

Previous article10 Soalan Temuduga Kerja Yang Biasa Ditanya
Next article12 Tips Ketika Berucap Di Hadapan