Home Soalan SPM Himpunan Modul Latih Tubi Bahasa Arab SPM

Himpunan Modul Latih Tubi Bahasa Arab SPM

2929
0
Himpunan Modul Latih Tubi Bahasa Arab SPM

Himpunan Modul Latih Tubi Bahasa Arab SPM adalah himpunan soalan-soalan yang telah disumbangkan oleh beberapa guru Bahasa Arab di seluruh Malaysia…. Semoga bermanfaat.

Para pelajar perlu diuji melalui pelbagai kaedah penilaian bagi mengetahui sejauh mana pemahaman mereka dengan kemahiran yang telah diajar oleh guru. Sama ada pengajaran dalam kelas sebenar ataupun  kelas-kelas bimbingan yang dihadiri. Dengan memberikan lebih banyak latihan, ini akan membiasakan para pelajar dengan pelbagai bentuk soalan.

Kaedah latih tubi bertujuan untuk menyediakan latihan dan peneguhan secukupnya kepada murid tentang sesuatu pembelajaran spesifik supaya mereka secara langsung boleh menyebut atau memperingati semula segala maklumat apabila disuruh berbuat demikian.

Berikut adalah 10 Set Himpunan Modul Latih Tubi Bahasa Arab SPM

1. Modul Latih Tubi Bahasa Arab SPM 2018 Negeri Kelantan

  • Modul Latih Tubi Bahasa Arab SPM 2018 Negeri Kelantan ialah merupakan modul yang dihasilkan oleh JPN Kelantan. Sesuai untuk dijadikan latihan berkala bagi menghadapi peperiksaan SPM yang akan tiba nanti. Kredit kepada sahabat pengunjung blog ini yang telah berkongsi modul ini dengan penulis dan tidak lupa juga kepada semua penulis asal set soalan ini.

MUAT TURUN : Modul Latih Tubi Bahasa Arab SPM 2018 Negeri Kelantan

2. Modul 1000 Soalan Kertas Satu SPM Bahasa Arab

  • Modul ini merupakan himpunan 25 set Soalan kertas 1 Bahasa Arab, menjadikan keseluruhan set ini mengandungi 1000 soalan. Amat sesuai dijadikan sebagai latihan yang berkesan bagi menghadapi peperiksaan SPM yang akan tiba nanti. Kredit kepada semua penulis asal set soalan ini.

Himpunan Modul Latih Tubi Bahasa Arab SPM 1

MUAT TURUN : Modul 1000 Soalan Kertas Satu SPM Bahasa Arab


Himpunan Modul Latih Tubi Bahasa Arab SPM 2


3. Modul Masalik al-Najah SPM (Edisi Kemaskini 2018)

  • Modul Masalik al-Najah SPM (Edisi Kemaskini 2018) yang diterbitkan oleh Sektor Pendidikan Islam JPN Kedah Darul Aman dan diterbitkan semula untuk 2018. Modul ini mengandungi soalan-soalan latih tubi Nahu, Sarf dan Balaghah. Dalam Edisi 2018 ini telah dikemaskini dengan penambahan soalan-soalan SPM sebenar daripada tahun 2012 – 2017. Kredit kepada seluruh panel penerbitan

MUAT TURUN : Modul Masalik al-Najah SPM (Edisi Kemaskini 2018)

4. Modul Masalik al-Najah SPM (Edisi Kemaskini 2017)

  • Modul Masalik al-Najah SPM (Edisi Kemaskini 2017) yang disertakan dengan skema jawapan diterbitkan oleh Sektor Pendidikan Islam JPN Kedah Darul Aman. Modul ini mengandungi soalan-soalan latih tubi Nahu, Sarf dan Balaghah. Edisi 2017 ini telah dikemaskini dengan penambahan soalan-soalan SPM sebenar daripada tahun 2012 – 2016.

MUAT TURUN : Modul Masalik al-Najah SPM (Edisi Kemaskini 2017)

  Skema Jawapan

5. JUJ Praktis Bestari Bahasa Arab SPM 2016 – Pahang

  • Modul Jawab Untuk Jaya (JUJ) Praktis Bestari Bahasa Arab SPM 2016 ini diterbitkan oleh JPN Pahang Darul Makmur. Modul ini mengandungi 3 set kertas 1 dan 3 set kertas 2 namun tiada Panduan Pemarkahan yang dikongsikan.

MUAT TURUN SET A :

Bahasa Arab Kertas 1  +   Bahasa Arab Kertas 2

MUAT TURUN SET B :

Bahasa Arab Kertas 1  +   Bahasa Arab Kertas 2

MUAT TURUN SET C :

Bahasa Arab Kertas 1  +   Bahasa Arab Kertas 2

6. Modul Bahrul Imtiyaz A+ SPM 2016 Kedah

  • Modul Bahrul Imtiyaz SPM 2016 dibina khusus buat pelajar sederhana dan cemerlang. Modul ini diterbitkan oleh Sektor Pendidikan Islam JPN Kedah Darul Aman. Modul ini mengandungi 5 set kertas 1 dan 5 set kertas 2 juga disertakan bersama Panduan Pemarkahan.

MUAT TURUN : Modul Bahrul Imtiyaz A+ SPM 2016 Kedah

  Skema Jawapan

7. Modul Qatrul Imtiyaz SPM 2016

  • Modul Qatrul Imtiyaz SPM 2016 dibina khusus buat pelajar galus. Modul ini diterbitkan oleh Sektor Pendidikan Islam JPN Kedah Darul Aman. Soalan ini mengandungi beberapa bahagian seperti karangan, pemahaman, nahu, sarf, balaghah dan sebagainya, juga disertakan bersama Contoh Jawapan.

MUAT TURUN : Modul Qatrul Imtiyaz SPM 2016

  Skema Jawapan

8. Kit Intervensi Kecemerlangan SPM 2016

  • Kit Intervensi Kecemerlangan SPM 2016 yang diterbitkan oleh Pertubuhan Kegiatan Dakwah Sekolah-sekolah (PEKDIS) Cawangan Kelantan. Soalan ini mengandungi 2 set yang merangkumi Kertas 1 dan Kertas 2, juga disertakan bersama Panduan Pemarkahan.

MUAT TURUN : 1. Kit Intervensi Kecemerlangan BA SPM (Kertas 1)

  2. Kit Intervensi Kecemerlangan BA SPM (Kertas 2)

Skema Jawapan

9. Pahang : Jawab Untuk Jaya 2015 & 2014

MUAT TURUN : 1. Pahang – Jawab Untuk Jaya 2015

                              2. Pahang – Jawab Untuk Jaya 2014

10. Kedah : Modul Imtiyaz 2014

MUAT TURUN : Kedah – Modul Imtiyaz 2014 

Related Post :

1. Nota Padat Bahasa Arab PT3 Dan SPM
2. Himpunan Soalan Percubaan SPM Bahasa Arab 2018
3. Koleksi Soalan Peperiksaan SPM Bahasa Arab
4. Himpunan Soalan Percubaan SPM Bahasa Arab 2017
5. Buku Teks Digital Al Lughah Al Arabiah Al Muasirah Tingkatan 5

KESIMPULAN

Kaedah latih tubi boleh jadi membosankan jika ianya dilakukan secara berterusan. Kaedah ini boleh menjejaskan tumpuan murid-murid. Oleh itu , untuk mengelak kebosanan dan kurangnya konsentrasi murid, pelbagai bentuk latih tubi boleh digunakan seperti:

  • mengadakan kaedah latih tubi secara pertandingan dalam kumpulan atau individu, iaitu siapa yang dapat menjawab sesuatu pertanyaan guru tentang sesuatu berkaitan dengan kemahiran, markah akan dikira dan dihimpun dan kemudian dibandingkan dengan kumpulan atau individu yang lain yang terlibat.
  • bagi murid yang kurang daya saing, kaedah latih tubi boleh dijalankan dengan cara memegang peralatan dan menyebutnya, dari aspek nama peralatan tersebut, fungsi, cara penggunaan, cara menyimpan, cara untuk menggelakkan diri dari kecederaan akibat penggunaan peralatan dan sebagainya.

Sebenarnya seseorang murid itu boleh juga membantu rakan mereka dalam kaedah latih tubi ini selain daripada guru dan ibu bapa. Jadi, latih tubi antara satu kaedah yang penting dalam mengajar murid khas bermasalah pembelajaran untuk memahami apa yang diajar.

Previous articlePanduan Menulis Surat Rayuan e-GTukar
Next articleSoalan Latih Tubi Matematik Tahun 1