Home Soalan SPM Kertas Soalan Peperiksaan Percubaan SPM Matematik Pulau Pinang 2016

Kertas Soalan Peperiksaan Percubaan SPM Matematik Pulau Pinang 2016

1320
0

Kertas Soalan Peperiksaan Percubaan SPM Matematik Pulau Pinang 2016 adalah sebahagian kertas soalan yang telah berjaya dikumpulkan dan dikemaskini oleh GuruBesar.my.

Portal ini dibangunkan untuk membantu guru-guru, pelajar dan ibubapa dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang lebih bersistematik. Kehadiran portal ini juga diharapkan dapat dijadikan platform lati tubi untuk bakal-bakal pelajar yang akan menghadapi Peperiksaan SPM.

Skema dari proses jalan kerja dan format jawapan adalah berdasarkan keperluan dan kehendak masa kini dan amat mudah difahami. Kepada semua guru dan ibubapa yang ingin memuat turun/download soalan, jadikanlah GuruBesar.my sebagai hub pencarian soalan peperiksaan terbaik anda.

Kertas Soalan Peperiksaan Percubaan SPM Matematik Pulau Pinang 2016

SUBJEK

SOALAN & SKEMA

  • Kertas Soalan Peperiksaan Percubaan SPM Matematik Pulau Pinang 2016

Kertas Soalan Peperiksaan Percubaan SPM Matematik Pulau Pinang 2016 1


15 TIP UNTUK CEMERLANG & PERSEDIAAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN

1. Kesan Makanan Ringan Keatas Otak

Kertas Soalan Peperiksaan Percubaan SPM Matematik Pulau Pinang 2016 2

Anda mungkin memerlukan kudapan ketika mengulangkaji. Harus diingat apa yang anda makan benar-benar boleh memberi kesan kepada tahap tenaga dan fokus anda, jadi jauhkan diri dari makanan ringan. Jaga badan dan otak anda dengan baik dengan memilih makanan berkhasiat yang dapat membantu fokus dan daya ingatan anda, seperti ikan, kacang, biji, yogurt dan blueberry. Perkara yang sama juga perlu diamalkan ketika hari peperiksaan.

2. Banyak Mengingat Dan Membuat Kajian

Mengingat adalah satu perkara penting yang mesti dilakukan calon dalam menghadapi peperiksaan. Pelbagai cara boleh anda digunakan untuk mengingat, antaranya belajar berulang kali mengenai sesuatu kemahiran.

Apa-apa pun cara digunakan, terpulang kepada anda, asalkan ia dapat membantu mengingat dan membuat kaitan apabila diperlukan.

3. Gunakan Carta Aliran Dan Gambar Rajah

Alat bantu visual sangat membantu apabila menyemak semula topik-topik yang hendak diulangkaji. Pada permulaan sesuatu topik, pastikan anda menulis semua perkara yang sudah anda hadam – dan kemudian menyerlah ke sub-sub yang masih belum dikuasai. Ketika hampir dengan dengan peperiksaan, letakkan nota semakan anda ke dalam rajah satu muka surat. Buatkan carta alir atau gambarajah untuk dapatkan idea anda dalam format ringkas, yang mana ini kemudian dapat membantu anda dengan cepat mengingati semua yang anda perlu ketahui semasa peperiksaan.

Dapatkan Tip seterusnya disini….    Kertas Soalan Peperiksaan Percubaan SPM Matematik Pulau Pinang 2016 3

Previous articleSoalan Percubaan UPSR Sains Sabah 2017
Next articleKertas Soalan Peperiksaan Percubaan SPM Matematik Terengganu 2016