Home Artikel Panduan Dan Kaedah Pendaraban

Panduan Dan Kaedah Pendaraban

313
0

Panduan Dan Kaedah Pendaraban ialah Pendaraban menggunakan kaedah kekisi ini telah diperkenalkan dalam silibus matematik sekolah rendah bagi tajuk pendaraban sebagai alternatif kepada kaedah tradisional iaitu bentuk lazim.

Kaedah ini memiliki beberapa kelebihan jika diamalkan dalam sistem pendaraban. Antara kelebihan kaedah ini ialah lebih bersifat sistematik dan mudah difahami, tidak mengelirukan bagi proses pengumpulan semula, dan kesalahan pengiraan dapat dikurangkan kerana penggunaan kotak memisahkan operasi darab dan tambah.

Bahagian A: Panduan enam langkah untuk mengajar pendaraban

1. Kaitkan pendaraban dengan penambahan

Ramai ibubapa memaksa anak-anak menghafal sifir ….. ianya adalah konsep salah untuk permulaan mengajar konsep sifir kepada kanak-kanak. Elakkan bermula dengan hafalan. Kanak-kanak kebiasaannya sukar untuk menghafal konsep pendaraban dan keliruan ini boleh menimbulkan ketakutan terhadap pendaraban.

Kaedah termudah untuk memulakan pengajaran pendaraban adalah dengan mengaitkan konsep penambahan iaitu pendaraban adalah berasal daripada penambahan yang berulang-ulang…. ini lebih mudah kepada kanak-kanak…

how to learn multiplication

Pastikan kanak-kanak memahami sepenuhnya konsep ini iaitu pendaraban hanyalah penambahan berulang. Gunakan contoh yang berkaitan, seperti yang dinyatakan di atas, untuk memahamkan sepenuhnya konsep  ini. Ini akan membantu kanak-kanak menulis persamaan seperti contoh dibawah:

2 x 2 sama dengan 2 + 2

atau

3 x 4 sama dengan 4 + 4 + 4

 

2. Mulakan pendaraban dengan sifar dan satu

  • Mendarab dengan sifar

Fahamkan kepada kanak-kanak bahawa  menambahkan sifar pada nombor tidak mempengaruhi identitinya :

n + 0 = n

atau

2 + 0 = 2

Seterusnya, jelaskan bahawa dalam pendaraban, sebarang nombor yang didarab dengan sifar hasilnya juga adalah sifar :

n x 0 = 0

atau

2 x 0 = 0

Galakkan kanak-kanak menemukan contoh -contoh yang seperti disekeliling mereka…

Contohnya, bilik darjah yang mempunyai 25 kerusi dengan monyet sifar yang duduk di atasnya bermaksud bahawa tidak ada monyet di dalam kelas.

Sebagai pilihan, salah satu contoh aktiviti matematik yang menggembirakan untuk menghiburkan kanak-kanan adalah melibatkan contoh-contoh lucu……seperti

0 x satu juta = 0… atau… 0 x burger = 0

the zero property

  • Mendarab dengan satu

Ringkasnya, sebarang nombor didarabkan dengan satu akan menghasilkan nombor itu sendiri:

n x 1 = n

atau

7 x 1 = 7

Sama seperti pendaraban dengan sifar, Galakkan kanak-kanak menemukan contoh -contoh yang seperti disekeliling mereka…

Contohnya:

Satu baris pada kalendar yang menunjukkan tujuh hari adalah tujuh hari

the identity property

3. Pendaraban dengan angka “Mudah”

Untuk mengulang kaji, pelajar anda sekarang harus memahami bahawa pendaraban boleh dianggap sebagai penambahan berulang.

Mereka juga harus meluangkan masa untuk mengalikan nombor dengan sifar dan satu. Walaupun mereka tidak perlu mengetahui istilah teknikal, pelajar harus memahami bagaimana harta tanah dan harta identiti berfungsi. Sekarang, inilah masanya untuk mengambil salah satu lompatan terbesar merangkumi jadual pendaraban.

Satu pendekatan yang berkesan berfungsi seperti berikut:

Paparkan jadual pendaraban 12 x 12. Sekiranya anda mahu, lengkapkan ini dengan salinan carta pendaraban pelajar. Sekiranya carta 12 x 12 kelihatan terlalu keterlaluan, lakukan proses yang sama dengan carta pendaraban 10 x 10.

Ajar pelajar cara menggunakan carta dan cari produk dengan mengikuti dan memadankan kedudukan nombor menggunakan paksi menegak dan mendatar.

Sekarang, bincangkan beberapa corak yang anda dapati dalam carta. Menawarkan petunjuk atau petunjuk kepada pelajar. Sebagai contoh, perhatikan bagaimana setiap gandaan sepuluh berakhir pada sifar, dan setiap gandaan dari lima berakhir pada sifar atau lima.

Tanyakan kepada pelajar fakta mana yang paling mudah. Contohnya, yang satu dan puluhan itu mudah. Sekarang anda telah membincangkan fakta pendaraban “mudah” – dan apa yang menjadikannya mudah – menghapuskannya dari carta.

teaching tables

Pelajar biasanya bersetuju bahawa pasangan dan lima orang dan tingkat tinggi juga senang. Terus sebilangan nombor “mudah” keluar, sehingga anda sampai di tahap yang kelihatan seperti ini:

ways to teach multiplication

 

4. Tunjukkan Langkah komutatif menjadikan pendaraban lebih mudah

Sama seperti penambahan, pendaraban adalah komutatif, yang bermaksud susunan faktor. Dengan kata lain, dua nombor boleh digandakan dalam urutan pelbagai, dan hasilnya akan sama. Contohnya, mengalikan 8 x 2 akan memberi anda jawapan yang sama dengan mengalikan 2 x 8.

Apabila anda menyampaikannya dengan berkesan, ini akan mendorong pelajar anda.

commutative property

Tunjukkan kepada pelajar anda bahawa setiap jawapan diulang, jadi mereka hanya perlu mempelajari separuh daripada jadual yang tinggal. Sebagai contoh, terangkan bahawa 3 x 6 adalah sama dengan 6 x 3!

Sekiranya pelajar sudah mengetahui keluarga fakta 0-3, mereka juga tahu empat nombor masing-masing 4-10.

Untuk mengukuhkan lagi sifat komutatif, anda juga boleh menggunakan kaedah seperti yang ada di atas dan menunjukkan bagaimana blok kuning disusun.

how-to-teach-a-child-multiplication

Tanyakan kepada pelajar anda, “bukankah kedua-dua susunan ini sama, tetapi hanya versi yang berbeza antara satu sama lain? Sekiranya kita mengira jumlah unit, adakah ia sama? ”

Membantu pelajar memahami  adalah bahagian penting dalam pengajaran pendaraban. Untuk membuat pelajar melakukannya sendiri dan belajar melalui pengalaman langsung, minta kelas anda membuat model untuk menggambarkan idea ini, dan membuktikan bahawa x b menghasilkan produk yang sama dengan b x a.

  

5. Pecahkan hafalan menjadi beberapa langkah mudah

Pada ketika ini, pelajar anda sudah bersedia untuk mula menghafal jadual pendaraban. Kemungkinan mereka sudah mula melakukannya.

Ketahuilah bahawa tidak selalu jelas bagi pelajar mengapa mereka perlu mempelajari fakta pendaraban secara langsung. Sampaikan kepentingan memahami makna di sebalik fakta pendaraban dan bagaimana ia dapat digunakan dalam situasi seharian.

learning-multiplication

Walaupun terdapat banyak pendekatan untuk menghafal pendaraban, ingatlah contoh di atas – nombor “mudah” – sebagai titik permulaan yang baik. Semasa anda meneruskan pelajaran, pertimbangkan untuk mengikuti peraturan berikut:

Galakkan pelajar dan tetapkan masa untuk mereka berlatih secara lisan atau bertulis. Perkenalkan fakta pendaraban baru satu demi satu, secara bertahap dan bertahap membuka konsep ke langkah yang lebih maju untuk mengalikan dengan 2, 3, 4 dan seterusnya.

Beri masa kepada pelajar untuk mempraktikkan fakta pendaraban. Cari suasana pembelajaran yang berfungsi dengan baik di bilik darjah anda. Sekiranya anda mahu, manfaatkan pembelajaran rakan sebaya untuk pelajar yang bergelut. Menghafal fakta mengikut susunan strategik. Setelah pelajar anda menguasai 0-3, teruskan ke 4-7, dan kemudian 8-10.

Bergantung pada pilihan anda, anda juga boleh merangkumi 11 dan 12. Termasuk masalah yang lebih mencabar kerana bonus akan membantu anda mengukur pelajar yang berpencapaian tinggi. Sebilangan guru akan merangkumi beberapa masalah yang lebih sukar untuk mendapatkan bonus atau untuk mengenal pasti pelajar yang berprestasi tinggi.

Untuk membantu menghafal, simpan bahan visual di dalam kelas anda. Tidak kira berapa kali anda merangkumi pendaraban, adalah idea yang baik untuk selalu menyediakan salinan fizikal meja di kelas anda.

multiplication table for kids

Sekiranya anda sudah mempunyai poster, pertimbangkan untuk mendapatkan bahan lain yang akan membantu anda menerangkan fungsi pendaraban secara visual.

Sebagai contoh, dokumen ini adalah pilihan yang bagus untuk paparan: mengandungi 20 halaman jawapan (seperti yang dilihat di bawah) untuk setiap jadual waktu dari 1-10, warna dikodkan mengikut jadual tertentu yang mereka wakili.

how to teach multiplication facts

6. Memperkenalkan Konsep bersekutu dan pengagihan

Walaupun konsep ini lebih maju, penting bagi pelajar anda untuk memahaminya. Anda dapati mereka dapat membuat keajaiban untuk meningkatkan matematik mental pelajar anda.

Catatan: Gunakan budi bicara anda semasa memperkenalkan sifat di bawah. Mereka mungkin tidak berlaku untuk pelajar pada tahun yang lebih rendah daripada kelas 4.

Konsep bersekutu
Peraturan konsep bersekutu menyatakan bahawa tidak kira cara anda mengumpulkan faktor, produk akan selalu sama.

Sebagai contoh,

(a x b) x c = a x (b x c)

atau

(1 x 2) x 3 = 1 x (2 x 3)

Pelajar anda dapat memahami konsep ini dengan menghubungkannya dengan penambahan lajur, di mana mereka mengumpulkan kumpulan untuk mencari jumlahnya.

Pelajar juga dapat belajar untuk mengelompokkan faktor dengan cara yang mereka rasa paling senang ketika mereka mencari jawapannya.

multiplication practice

Konsep agihan
Konsep agihan dilambangkan sebagai (b + c) = (ab) + (ac)

distributive property

Itu mungkin kelihatan sukar bagi pelajar, tetapi selalunya mereka sudah menggunakan konsep itu sendiri sebagai tipuan matematik mental untuk menyelesaikan fakta pendaraban yang lebih mencabar.

Sebagai contoh, untuk 6 x 8, mereka mungkin menggunakan pengedaran untuk berfikir: (6 x 5) + (6 x 3), atau 30 +18.

Jadikan pendaraban pembelajaran paling menarik yang pernah anda pelajari.


Bahagian B: Kaedah menyeronokkan untuk mengajar pendaraban

1. Pengunaan Kalkulator

Sekiranya kalkulator di bilik darjah anda mempunyai fungsi tetap, dorong pelajar anda untuk menggunakannya untuk mengetahui gandaan nombor untuk mencari kaitan antara pendaraban dan penambahan.

best-way-to-teach-multiplication-facts

Bagaimana ia berfungsi:

Pilih faktor seperti tujuh, dan masukkan.
Tekan butang +, kemudian tekan butang =. Kalkulator harus menunjukkan tujuh lagi.
Seterusnya, terus tekan butang =. Fungsi malar akan terus menambah tujuh, menunjukkan kelipatan kenaikan nombor (7, 14, 21, 28, dan seterusnya). Sebagai pilihan, minta pelajar mencatat senarai gandaan yang mereka dapati dan mendorong mereka untuk mencari corak dalam pendaraban

Ini adalah aktiviti matematik yang menyeronokkan untuk memotivasi pelajar anda, memperkukuhkan pengetahuan mereka tentang pendaraban.

learn-multiplication

Langkah a)

Pilih pendaraban tertentu untuk digunakan untuk aktiviti tersebut (sebagai contoh, gandaan lima)

Langkah b)

Minta pelajar anda berdiri dan susun mengikut urutan tertentu, supaya setiap pelajar tahu bila tiba giliran mereka

Langkah c)

Pilih satu pelajar untuk mengira “satu”. Seterusnya, pelajar di sebelah kirinya mengira “dua.” Pelajar berikut mengira “tiga” dan seterusnya. Apabila urutan mencapai kelipatan lima, pelajar menjerit “buzz!”. Oleh itu, urutan akan diteruskan sebagai: satu, dua, tiga, empat, “buzz!”, Enam, tujuh …

Sekiranya pelajar terlupa mengatakan “buzz” atau mengatakannya pada masa yang salah, mereka keluar dan duduk. Urutan mengira akan berterusan sehingga pelajar mencapai sepuluh kali lima (atau mengikut budi bicara guru) dan kemudian akan bermula lagi.

Pemenang terakhir adalah tiga anak terakhir yang berdiri. Pertimbangkan untuk memberi penghargaan kepada pemenang sebagai sebahagian daripada strategi pengurusan bilik darjah anda. Untuk lebih banyak inspirasi, tinjau senarai penuh 20 permainan matematik kelas yang menarik dan membina kemahiran.

3.  Gunakan buku matematik yang menyeronokkan di kelas

Dalam tinjauan buku matematik untuk pelajar, kami menemui senarai sumber yang luar biasa untuk guru. Kaji nombor tiga, lima, dan enam untuk mencari contoh penerbitan yang menampilkan pendaraban dan membantu menyokong kurikulum matematik yang tersusun.

4. Sokong pembelajaran dengan laman web di Internet

Internet adalah rumah bagi banyak pilihan laman web matematik pendidikan yang hebat dan berguna untuk guru dan pelajar. Lihat senarai laman web matematik berguna kami untuk guru, lima daripadanya boleh anda kongsi dengan pelajar.

Anda boleh menjadikan pendaraban pembelajaran sebagai perjalanan yang diilhami oleh fantasi di mana kejayaan pelajar bergantung pada mengasah kemahiran matematik yang sesuai dengan kurikulum!

Ia juga disokong oleh penyelidikan kuantitatif. Dalam satu kajian baru-baru ini, kami mendapati bahawa sekolah yang mendaftar di Prodigy menunjukkan prestasi yang lebih baik dan menikmati peningkatan yang lebih baik pada keputusan ujian daripada sekolah yang tidak aktif.