Home Aktiviti Persekolahan Tema Hari Kebangsaan 2023 Dan Logo Sambutan

Tema Hari Kebangsaan 2023 Dan Logo Sambutan

1364
0
Contoh Kertas Kerja Bulan Kebangsaan
Kepada ibu bapa, guru-guru dan pelajar disini disediakan laman yang mengandungi Tema Hari Kebangsaan 2023 Dan Logo Sambutan. Semoga Bermanafaat kepada semua….
Tema Hari Kebangsaan 2023 Dan Logo Sambutan. Rakyat Malaysia yang berbilang kaum bakal merayakan sambutan Hari Kebangsaan atau Hari Kemerdekaan pada tarikh 31 Ogos setiap tahun. Apakah tema tahun ini adalah Malaysia Madani: Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan seperti diumunkan oleh  Menteri Komunikasi Dan Digital, YB Fahmi Fadzil pada 27 Mei 2023.
Sebagai rujukan, tema Tahun 2022 adalh Keluarga Malaysia, Teguh Bersama tahun 2021 & 2020 adalah Malaysia Prihatin, tahun 2019 adalah Malaysia Bersih, tahun 2018 adalah Sayangi Malysiaku manakala pada tahun 2017 pula adalah Negaraku sehati Sejiwa. Hari Kebangsaan adalah merupakan tarihk cuti umun buat Malaysia. 31 Ogos 2023 akan jatuh pada hari khamis manakala hari Malaysia pada hari sabtu, 16 September 2023.
Tema Hari Kebangsaan 2023 Dan Logo Sambutan

Tema Hari Kemerdekaan 2023 Dan Logo sambutan

Berikut dikongskikan tema dan logo sambutan hari Kebangsaan 2023 iaitu Malaysia Madani: Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan yang dipilih bagi mendasari tekad serta kotmitmen pemimpin bersama rakyat sebagai sebuah bangsa yang mempuyai semangat perpaduan yang tinggi, bersatu padu serta yang aman dan sejahtera.
Juga dikongsikan maksud logo sambutan berserta Lirik lagu tema hari kemerdekaan kali ke 66 tahun 2023 dan maklumat acara perbarisan/ perarakan sambutan:-

Hari Kebangsaan 66 & Hari Malaysia Malaysia (Ke 60)

TEMA HARI KEBANGSAAN 2023 : Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan

Acara Tahun 2023

Pada Majlis pelancaran logo dan tema hari kebangsaan 2023, Menteri Komunikasi Dan Digital turut mengumunkan sambutan akan diadakan di Putrajaya pada 31 Ogos. Manakala sambutan hari Malaysia akan diadakan di Kuching, Sarawak pada 16 September 2023.

Logo Sambutan    Tema Hari Kebangsaan 2023 Dan Logo Sambutan

Maksud

Malaysia Madani bermaksud konsep paduan & ikhtiar secara bersepadu dan holistik sebagai dasar pentadbiran negara yang lebih manuasiawi. Ia bertunjangkan sikap saling menghormati, meraikan kepelbagaian dan menjadi medan dialog peradaban.
Jalur: Bentuk Lima jari dengan Jalur Merah putih merupakan simbolisme kepada Rukun Negara, asas idealogi Malaysia
Bulatan: Bulatan Berwarna biru pula menandakan kebulatan, muafakat dan perpaduan di kalangan rakyat
Bulan Sabit: Bulan merupakan simbol agama islam sebagai agama persekutuaan
Bintang: Bintang berbucu 14 menandakan perpaduan dikalangan 13 buah negeri dan Wilayah Persekutuaan
Warna Biru: Kesatuan Nasional, Keterangkuman dan persaudaraan.
Warna Merah: keberanian, jatidiri dan keazaman.
Warna Kuning: nilai tradisi, kebudayaan dan kearifan tempatan.
Warna Putih: keluhuran budi, kesucian hati, dan hasrat murni.
Related Post:
Himpunan Bahan Aktiviti Bulan Kemerdekaan
Tema Hari Kebangsaan 2023 Dan Logo Sambutan
Contoh Kertas Kerja Bulan Kebangsaan
Contoh Kertas Kerja Bulan Bahasa Kebangsaan
Poster Mewarna Hari Kebangsaan 2023
Koleksi Pantun Dan Sajak Hari Kemerdekaan
Koleksi Tema Dan Logo Hari Kemerdekaan Tahunan
43 Cadangan Aktiviti Sempena Bulan Kemerdekaan
Himpunan Contoh Teks Doa Sempena Hari Kemerdekaan
Himpunan Lagu Patriotik Hari Kebangsaan

Tema Hari Kebangsaan 2023 Dan Logo Sambutan 1


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini…. 

Tema Hari Kebangsaan 2023 Dan Logo Sambutan 2