Home Aktiviti Persekolahan Tips Cari Dana Untuk Panitia Atau Kelab Guru

Tips Cari Dana Untuk Panitia Atau Kelab Guru

1154
0
Tips Cari Dana Untuk Panitia Atau Kelab Guru
Tips Cari Dana Untuk Panitia Atau Kelab Guru, Portal ini dibangunkan untuk membantu guru-guru, pelajar dan ibubapa dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang lebih bersistematik. Kehadiran portal ini juga diharapkan dapat dijadikan platform lati t9 Kaedah Mencari Dana Untuk Panitia Atau Kelab Guruubi untuk bakal-bakal pelajar yang akan menghadapi Peperiksaan SPM.
Skema dari proses jalan kerja dan format jawapan adalah berdasarkan keperluan dan kehendak masa kini dan amat mudah difahami. Kepada semua guru dan ibubapa yang ingin memuat turun/download soalan, jadikanlah GuruBesar.my sebagai hub pencarian soalan peperiksaan terbaik anda.
Kepada guru-guru dan pelajar disini disediakan Laman yang mengandungi Tips Cari Dana Untuk Panitia Atau Kelab Guru. di sekolah juga mempunyai panitia mengikut subjek masing-masing.
Setiap panitia mempunyai peruntukkan yang telah disalurkan oleh KPM melalui sekolah untuk menjalankan aktiviti peningkatan akademik dan sahsiah murid.Namun begitu, program yang dijalankan selalunya memerlukan kos yang tinggi khususnya untuk menyediakan makan minun, hadiah, bahan-bahan, dan bayaran penceramah.
Oleh itu, beberapa inisiatif telah diambil oleh guru-guru untuk mendapatkan dana atau wang tambahan bagi menampung kos tersebut. Semoga Bermanafaat kepada semua…
Ekonomi 101: Apa itu Wang? — FOKUS
Memohon Sumbagan Syarikat Korporat
Perkara ini selalu dibuat oleh pihak sekolah, Syarikat-syarikat besar kebiasaannya mempunyai peruntukkan khas untuk memberi sumbangan, mereka juga akan dapat pelepasan cukai dari kebajikan yang telah mereka buat.
Membuat Persembahan
Membuat persembahan ini biasanya yang mempunyai kumpulan, seperti kumpulan nasyid, kumpulan dikir barat, kumpulan lakonan dan sebagainya. Perkara ini agar sukar melainkan anda memang mumpunyai pasukan yang hebat dan berbakat.
Membuat Jualan Meja
Jualan meja ni apa? Jual meja ini sebenarnya salah satu kaedah yang selalu digunakan Badan-badan Kebajikan atau NGO untuk mencari dana daripada orang ramai. Biasanya satu majlis akan diadakan, dan terdapat meja-meja yang dihidangkan makanan dan ia ditaja oleh mereka yang berminat. Makanan itu pula akan dipelawa orang ramai atau anak-anak yatim untuk makan bersama. Setiap meja mungkin berbeza harganya, dari situ kita akan dapat dana hasil jualan meja.
Waqaf
Program Waqaf biasanya dilaksanakan oleh Sekolah di bawah Panitia Agama Islam dengan kerjasama Majlis Agama Islam Negeri. Ia dibuat apabila ingin mendapatkan dana untuk pembinaan atau penambah baikan surau. Kebanyakkan sekolah yang menyertai Pertandingan Suau Imarah memerlukan dana yang banyak akan melaksanakan perkara ini.
Kutipan Derma
Ini sememangnya Idea yang sudah ramai tahu, tabung derma digerakkan ke setiap kelas dan guru. Ada juga di letakkan ketika majlis atau program bersama ibu bapa.
Segala kaedah yang diberikan ini adalah sebagai panduan sahaja, untuk mengetahui kaedah pelaksanaannya secara lengkap perlulah merujuk pakar-pakar khususnya dalam pemasaran. Semoga artikel ini dapat memberi idea kepada anda dalam mendapatkan dana atau sumbangan.
Membuat Hari Kantin, Keusahawanan atau festival.
Program ini memang selalu dianjurkan oleh pihak sekolah untuk mengumpul dana, ia juga mampu meraih jumlah keuntungan yang besar sehingga lebih RM30,000. Namun ia perlu dibahagikan kepada kelab-kelab atau unit yang terlibat.
Menjual Modul
Menjual modul merupakan salah satu cara yang paling cepat untuk mendapatkan dana, namun memerlukan usaha, kerjasama dan kepakaran dalam menghasilkan modul yang berkualiti. Kepada siapa nak jual? Boleh sahaja jual secara hardcopy atau sofcopy, terdapat beribu olrang memerlukan modul khsususnya bagi subjek peperiksaan.
Menjual BBM
Tahukah anda, dengan menjual BBM sahaja guru-guru telah menjana pendapatan sampingan di rumah, Kalau anda bekerjasama dalam panitia atau satu kumpulan, hasilkan BBM dan jualnya secara online dan offline, panitia anda akan menerima pendapatan bulanan tanpa perlu bersusah payah mencari derma.
Menjual Soalan
Tahukah anda, setiap tahun akan ada sekurang-kurangnya 3 kali ujian, dan sekiranya anda menghasilkan soalan yang lengkap dan sempurna mengikut standardnya, anda boleh menjualnya secara softcopy. Ramai guru di luar sana sanggup membayar untuk membeli soalan, kerana tidak sempat untuk menghasikannya sendiri.
Related Post:
Senarai Kandungan Fail Panitia (Lengkap)
Fungsi Dan Peranan Panitia Mata Pelajaran
Contoh Borang Senarai Semak Fail Panitia
Contoh Surat Panggilan Mesyuarat Panitia
Perancangan Tahunan Panitia Matematik
Tips Cari Dana Untuk Panitia Atau Kelab Guru

Tips Cari Dana Untuk Panitia Atau Kelab Guru 1


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini…. 

Tips Cari Dana Untuk Panitia Atau Kelab Guru 2