Home Artikel Tips Terkini Temuduga: Tips Selepas Temuduga

Tips Terkini Temuduga: Tips Selepas Temuduga

153
0
Tips Terkini Temuduga: Tips Sebelum Temuduga
Tips Terkini Temuduga: Tips Selepas Temuduga, Tahniah kerana anda mendapat panggilan temuduga kerja. Pasti anda sangat teruja setelah menunggu dengan begitu lama untuk mendapatkan kerja idaman anda dan pastinya anda ingin lulus temuduga yang bakal anda hadapi nanti.
Disini dikongsikan 21 tips untuk anda praktikkan sebelum, Semasa dan Selepas temuduga. Tips temuduga di bawah merupakan tips terkini yang anda boleh sesuaikan dengan apa jua sesi temuduga.
Kepada ibu bapa, guru-guru dan pelajar disini disediakan Laman yang mengandungi Tips Terkini Temuduga: Tips Selepas Temuduga. Semoga Bermanafaat kepada semua…

Tips Terkini Temuduga: Tips Selepas Temuduga

Tips Terkini Temuduga: Tips Selepas Temuduga

Tips Selepas Temuduga:
Setelah temuduga selesai, anda boleh lakukan perkara berikut
(1) Tanya Mengenai Langkah Seterusnya
Selepas temuduga tamat, anda boleh bertanya sama ada penemuduga dan Pengurus Sumber Manusia apa yang anda harapkan seterusnya. Mungkin anda akan menerima emel susulan seperti keputusan temuduga anda, syarat tambahan seperti tugasan atau senarai rujukan atau temuduga yang lain.
(2) Hantar Emel Terima Kasih Secara Peribadi
Minta kad nama setiap penemuduga selepas sesi temuduga tamat. Sekurangnya anda boleh menghantar emel kepada mereka dan ucapkan terima kasih serta masukkan nota yang telah anda catatkan semasa sesi temuduga dijalankan.
lni contoh Email susulan yang anda boleh ikut dan hantar kepada penemuduga anda.
Apa itu email? Email adalah singkatan perkataan daripada ‘mail elektronik’. Ia berfungsi sama seperti surat, apa yang membezakan ia dihantar melalui internet kepada penerima. Anda memerlukan alamat email untuk menerima email, dan alamat itu adalah unik kepada penggunanya.
Jadi pada hari ini kami akan berkongsi dengan anda tentang cara hantar resume melalui email agar anda lebih bersedia dan lebih mudah untuk memohon pekerjaan menggunakan email anda sahaja.
Cara Hantar Resume Melalui Email
Berikut adalah beberapa perkara penting yang harus anda ambil perhatian dan merupakan elemen penting dalam cara hantar resume melalui email, sekiranya anda ingin melakukan permohonan pekerjaan melalui email:
Perkara penting tentang penulisan email Alamat email profesional
Sebaiknya pastikan alamat email yang digunakan tidak kelihatan terlalu kebudak-budakan atau tidak profesional. Sebagai contoh, seperti [email protected] atau [email protected]. Email yang sebegini akan menggambarkan anda seperti tidak profesional dan lebih malang lagi jika majikan tempat anda membuat permohonan pekerjaan menganggap anda tidak matang.
Sebaiknya anda boleh gunakan nama sendiri untuk tampak lebih profesional. Seperti [email protected] atau sekiranya anda ingin menggunakan penambahan nombor atau sebarang simbol lain, contohnya seperti [email protected].
Subjek (subject)
Perkara ini seringkali dipandang remeh. Malahan, kebanyakan pemohon pekerjaan adakalanya langsung membiarkan ruangan subjek ini kosong. Sedarkah anda bahawa sesebuah syarikat itu menerima ratusan email dalam sehari, bukan hanya email dari anda seorang? Jika anda sedar, maka jangan biarkan ruangan ini kosong.
Pastikan anda mengisi ruangan ini dengan tepat dan padat. Contoh penulisan subjek yang baik adalah seperti “Permohonan kerja untuk ….. (isikan nama jawatan yang ingin anda pohon). Percayalah, apa yang anda lakukan ini pastinya memudahkan dan membantu pihak majikan untuk mengenal pasti tujuan email tersebut dihantar kepada mereka. Paling penting, ia juga membantu agar email yang anda hantar dan dilihat oleh pihak yang berkenaan.
Resume dan Dokumen
Apabila anda perlu melampirkan bersama sebarang dokumen seperti resume atau salinan sijil, pastikan anda telah menukar segala dokumen terbabit kepada format PDF, kecuali pihak majikan yang anda pohon ada mengatakan sebaliknya atau sebarang format tertentu.
Namakan dokumen tersebut dengan nama yang bersesuai dan memudahkan pencarian pihak majikan, sebagai contoh, ahmadamranResume.pdf, ahmadamranSijilDiploma.pdf dan seterusnya.
Isi kandungan
Membuat permohonan melalui email merupakan satu kaedah yang memudahkan semua pihak, sama ada pihak majikan mahupun pihak yang memohon pekerjaan. Tetapi, janganlah apabila sudah diberikan kemudahan, anda mengambil mudah segala aspek.
Seandainya anda membuat permohonan melalui email, dalam ruangan ‘body message’ anda boleh menulis ‘cover letter’ yang bersesuaian. Sebagai contoh:
Salam Sejahtera,
Tuan/Puan,
Perkara: Permohonan Jawatan Pembantu Pentadbiran
Merujuk perkara di atas, saya Mohd Syed Mohd Ramli, berminat untuk mengisi kekosongan jawatan Pembantu Pentadbiran di syarikat Berkat Penerbitan. Saya mengetahui mengenai kekosongan jawatan ini dari carian internet.
Untuk maklumat pihak tuan/puan, saya merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) dalam bidang Pentadbiran Sumber Manusia dari UiTM dan Diploma Perniagaan di UITM.
Saya boleh dihubungi melalui telefon +60123456789 atau melalui email untuk sebarang maklum balas mahupun pertanyaan daripada pihak tuan/puan
Di sini saya sertakan resume dan salinan sijil saya untuk pemerhatian pihak tuan/puan.
Segala kerjasama daripada pihak tuan/puan, amatlah saya hargai.
Sekian, terima kasih.
Anda boleh rujuk di sini untuk mengetahui tentang format email dengan lebih lanjut.
Dalam ruangan ini boleh mengisinya dengan penjelasan mengenai tujuan email dihantar, pengenalan diri yang ringkas seperti di mana anda belajar, pengalaman pekerjaan jika ada, serta cuba untuk menaikkan pasaran diri anda dengan kelebihan yang anda miliki.
Pada ketika ini, apa yang anda tulis adalah untuk menaikkan diri anda dalam bersaing bersama calon-calon lain yang turut memohon jawatan ini. Tetapi apa yang penting, pastikan segala maklumat yang diberikan adalah benar dan tepat. Jangan sampai menipu pula!
Periksa ejaan
Kesalahan ejaan atau penggunaan huruf besar dan kecil haruslah dielakkan. Jadi bagi memastikan kesilapan seperti ini tidak berlaku, anda dinasihatkan untuk membaca lebih dari sekali tentang apa yang anda tulis dalam email tersebut. Periksa segala ejaan, penggunaan tatabahasa, huruf kecil atau besar dan segala dokumen yang dilampirkan adalah dalam keadaan yang baik, menepati apa yang diperlukan dan terhindar daripada kesilapan.
Kesilapan yang perlu dielakkan
Ada beberapa perkara yang anda perlu elakkan untuk memohon pekerjaan menerusi email antaranya :
1. Jangan hantar email tanpa format dan perenggan yang kemas – kandungan email perlulah mengandungi perenggan dan susunan yang jelas.
2. Jangan hantar sesuka hati tanpa mengikut format yang diberi, jika diberikan sebarang format.
3. Jangan terus lampirkan resume atausebarang dokumen ke alamat email yang diberi tanpa memaklumkan kepada pihak majikan. Ada masanya terdapat pemohon yang tidak menulis apa pun mengenai kandungan lampiran dan lebih malang lagi jika pihak majikan tidak menyedari mengenai lampiran yang tersedia.
4. Jika diarahkan menghantar resume melalui email, pastikan email yang dihantar tetap mengandungi ‘body message’ menyatakan hasrat anda untuk memohon pekerjaan.
5. Elakkan membuat sebarang rayuan menerusi email. Tunjukkan kematangan anda kepada pihak majikan. Percayalah jika sudah rezeki, pasti anda akan mendapat pekerjaan yang anda mohon.
6. Hindari dari menghantar sebarang dokumen yang bersaiz terlalu besar.
Akhir kata,
Diharapkan perkongsian tip di atas dapat memberikan anda gambaran bagaimana cara yang betul untuk membuat permohonan pekerjaan atau jawatan melalui email. Selamat mencuba dan semoga berjaya!
Related Post:

Tips Terkini Temuduga: Tips Sebelum Temuduga

Tips Terkini Temuduga: Tips Semasa Temuduga

10 Soalan Temuduga Kerja Yang Biasa Ditanya

8 Kesilapan Temuduga Yang Perlu Dielakkan


Tips Terkini Temuduga: Tips Selepas Temuduga 1


Di sini disediakan 15 tip untuk cemerlang & persediaan menghadapi peperiksaan khususnya bagi pelajar-pelajar yang akan mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak lama lagi.

1. Sediakan Ruang Belajar Yang Sesuai

Top 10 Study Tips to Study Like a Harvard Student - Harvard Summer School

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk meletakkan segala bahan dan nota anda. Adakah anda mempunyai pencahayaan yang cukup? Adakah kerusi dan meja anda selesa? Adakah permainan komputer anda tidak dapat dilihat dan mengganggu?. Cuba hapuskan semua gangguan, dan pastikan anda berasa selesa dan dapat memberi tumpuan sebaik mungkin.

Bagi sesetengah orang, mengulangkaji dalam keadaan yang senyap sunyi adalah yang terbaik, untuk yang lain, mungkin muzik latar belakang membantu. Sesetengah daripada kita memerlukan segala-galanya yang benar-benar kemas dan teratur untuk menumpukan perhatian. Fikirkan tentang apa yang berfungsi dan dapat membantu anda, dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkannya persekitaran yang terbaik untuk anda mengulangkaji.

2. Semak Jadual

Schedule | Information Services and Technology (IST)

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

Click untuk bacaan seterusnya disini…. 

Tips Terkini Temuduga: Tips Selepas Temuduga 2