Home Kalendar & Takwim Jadual Hari Kelepasan AM Persekutuan 2021

Jadual Hari Kelepasan AM Persekutuan 2021

299
0
Jadual Hari Kelepasan AM Persekutuan 2021

Jadual Hari Kelepasan AM Persekutuan 2021 adalah berdasarkan tarikh yang diumumkan oleh Kerajaan Malaysia. Jadual ini tertakluk kepada perubahan dan mungkin ada pengubah suaian. Sila semak laman web ini untuk maklumat terkini.

Semoga Jadual Hari Kelepasan AM Persekutuan 2021 ini dapat membantu kita semua dalam membuat perancangan awal percutian seperti memilih tarikh, lokasi dan sebagainya. Semoga bermanafaat….

Kepada  guru-guru disini disediakan Laman yang mengandungi Jadual Hari Kelepasan AM Persekutuan 2021. Semoga Bermanafaat kepada semua…

Jadual Hari Kelepasan AM Persekutuan 2021 12


Disertakan Juga :
# Kalendar Cuti Umum Dan Cuti Sekolah 2021
# Takwim Penggal Persekolahan 2021
# Takwim Ativiti Sekolah 2021
# Buku Pengurusan Hal Ehwal Murid 2021
# Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 2.0
# Buku Pengurusan Kokurikulum Sekolah 2021

Artikel :-

Jadual Hari Kelepasan AM Persekutuan 2021 13

12 Tips Cemerlang Dalam SPM

SPM hanyalah peperiksaan biasa bagi yang perlu dilepasi oleh hampir keseluruhan pelajar di Malaysia. Ia adalah moment yang terbaik untuk pelajar-pelajar membuktikan kepada keluarga yang mereka berjaya membesarkan kita.

Menjadi Pelajar Cemerlang adalah idaman setiap calon pelajar di seluruh negara. Tak kira lah bagaimana struktur pembelajaran diajar di sekolah, semuanya mahukan kejayaan cemerlang. Begitulah juga para pelajar di Malaysia, malah yang lebih teruja adalah ibubapa mereka sendiri.

1. Tetapkan matlamat dan berusaha keras untuk mencapai sasaran anda

Jadual Hari Kelepasan AM Persekutuan 2021 14

Pergilah mana-mana kursus motivasi atau kem-kem subjek cemerlang. Perkara sama juga akan diulang ulas dan yang perkara pokok pertama skali yang akan disentuh oleh motivator adalah niat dan impian yang jelas. Pelajar yang ingin berjaya perlu mempunyai matlamat dan sasaran yang jelas.
Meletakkan tujuan kenapa perlu belajar dan mengejar berapa “A” yang mereka mahukan. Amat mudah sebenarnya untuk kita menilai orang yang betul-betul tekad hendak dapatkan keputusan cemerlang dalam spm berbanding dengan pelajar yang hanya berangan-angan kosong untuk cemerlang tapi tiada usaha mencukupi kearah itu.
Tanyalah diri sendiri, “Aku mahu keputusan spm yang cemerlang, tapi sanggupkah aku berusaha dan berkorban segala untuk berjaya ?” .
2. Melakukan Persediaan Awal Untuk SPM

Ada pelajar telah menyedikan diri mereka seawal tingkatan 4 lagi. Mempunyai perancangan belajar yang teratur dan tahu memanfaatkan masa sebaik-baiknya. Mereka juga tahu menilai masa dan cara bagi menghargainya. Mereka mempunyai jadual harian yang berkesan yang membolehkan mereka memantau kemajuan tahap penguasaan pelajaran mereka.

Fahami diri sendiri (kekuatan dan kelemahan) dalam membina jadual. Jadual yang bersistematik akan membolehkan mereka mengikut sahaja masa untuk subjek tertentu. Ini sudah tentu akan melancarkan masa mereka dengan cara bijak lagi berkesan.

3. Sanggup Berkorban Segalanya

Sanggupkan anda berkorban masa, tenaga, wang ringgit dan perasaan. Sanggupkan anda belajar lebih lama berbanding pelajar lain, lebih gigih, bersungguh-sungguh, sanggup membelanjakan wang yang banyak bagi tuisyen dan membeli buku-buku tambahan serta tidak terlibat dengan cinta monyet yang melalaikan.

Belilah buku-buku nota yang betul agar mudah untuk anda mengulangkaji pelajaran. Luangkan lebih masa untuk buat latihan past year (soalan-soalan tahun lepas) dan set-set soalan Past Year Trial Negeri-Negeri di seluruh Malaysia . Sekiranya tidak mampu, cuba tanya cikgu atau rakan, pinjam daripada mereka. Bagi sesiapa yang rajin, buat nota sendiri pun boleh…”Cubalah buatlah semua soalan sehingga tiada satu soalan pun yang kita tidak pernah jawab.”

Click untuk bacaan seterusnya disini….    Jadual Hari Kelepasan AM Persekutuan 2021 15

Previous articleGet Smart Plus 4 Student’s Book
Next articleKertas Kerja Dan Minggu Transisi 2021