Home Soalan Tahun 2 Soalan Latih Tubi Matematik Tahun 2

Soalan Latih Tubi Matematik Tahun 2

78903
0
Latih Tubi Matematik Tahun 2

Soalan Latih Tubi Matematik Tahun 2 ini adalah himpunan soalan-soalan yang telah disumbangkan oleh beberapa guru Matematik di seluruh Malaysia…. Semoga bermanfaat.

Para pelajar perlu diuji melalui pelbagai kaedah penilaian bagi mengetahui sejauh mana pemahaman mereka dengan kemahiran yang telah diajar oleh guru. Sama ada pengajaran dalam kelas sebenar ataupun  kelas-kelas bimbingan yang dihadiri. Dengan memberikan lebih banyak latihan, ini akan membiasakan para pelajar dengan pelbagai bentuk soalan.

Kaedah latih tubi bertujuan untuk menyediakan latihan dan peneguhan secukupnya kepada murid tentang sesuatu pembelajaran spesifik supaya mereka secara langsung boleh menyebut atau memperingati semula segala maklumat apabila disuruh berbuat demikian.

Himpunan Latihan Topikal Matematik Tahun 2 Set 1

Unit 1 – Nombor Hingga 1000
Unit 2 – Tambah
Unit 3 – Tolak
Unit 4 – Darab
Unit 5 – Bahagi
Unit 6 – Pecahan
Unit 7 – Perpuluhan
Unit 8 – Wang Hingga RM 100
Unit 9 – Masa Dan Waktu
Unit 10 – Panjang
Unit 11 – Berat
Unit 12 – Isipadu Dan Cecair
Unit 13 – Ruang

Berikut adalah 5 Set Himpunan Latih Tubi Matematik Tahun 2 

Modul Latih Tubi Set 1
Modul Latih Tubi Set 2
Modul Latih Tubi Set 3
Modul Latih Tubi Set 4
Modul Latih Tubi Set 5

Soalan Latih Tubi Matematik Tahun 2 1


Related Post :

Latih Tubi Matematik Tahun 1

Latih Tubi Matematik Tahun 2

Latih Tubi Matematik Tahun 3

Latih Tubi Matematik Tahun 4

Latih Tubi Matematik Tahun 5

KESIMPULAN

Kaedah latih tubi boleh jadi membosankan jika ianya dilakukan secara berterusan. Kaedah ini boleh menjejaskan tumpuan murid-murid. Oleh itu , untuk mengelak kebosanan dan kurangnya konsentrasi murid, pelbagai bentuk latih tubi boleh digunakan seperti:

  • mengadakan kaedah latih tubi secara pertandingan dalam kumpulan atau individu, iaitu siapa yang dapat menjawab sesuatu pertanyaan guru tentang sesuatu berkaitan dengan kemahiran, markah akan dikira dan dihimpun dan kemudian dibandingkan dengan kumpulan atau individu yang lain yang terlibat.
  • bagi murid yang kurang daya saing, kaedah latih tubi boleh dijalankan dengan cara memegang peralatan dan menyebutnya, dari aspek nama peralatan tersebut, fungsi, cara penggunaan, cara menyimpan, cara untuk menggelakkan diri dari kecederaan akibat penggunaan peralatan dan sebagainya.

Sebenarnya seseorang murid itu boleh juga membantu rakan mereka dalam kaedah latih tubi ini selain daripada guru dan ibu bapa. Jadi, latih tubi antara satu kaedah yang penting dalam mengajar murid khas bermasalah pembelajaran untuk memahami apa yang diajar.

Related Post :