Home SAPS SAPS Ibu bapa Semakan Keputusan Peperiksaan

SAPS Ibu bapa Semakan Keputusan Peperiksaan

3240
0

Login SAPS Ibu Bapa Semakan Keputusan Peperiksaan adalah sistem yang diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia untuk memberi kemudahan kepada ibu bapa atau penjaga pelajar menyemak keputusan peperiksaan anak-anak mereka.

Sistem yang dibangunkan khusus untuk menganalisis data peperiksaan setiap pelajar di sekolah. Ia adalah program dalam talian dan ia boleh diakses oleh mana-mana pihak seperti ibu bapa sendiri serta Jabatan Pelajaran Negeri, Kementerian Pendidikan dan Pejabat Pelajaran Serantau di sekolah juga. SAPS IBU BAPA ini cukup bermanfaat kepada ibu bapa dan ianya juga dapat diakses di mana saja (semua tempat yang ada capaian internet). Mereka boleh menyemak keputusan peperiksaan anak-anak mereka dengan hanya pergi ke laman web, bukannya harus pergi ke sekolah anak-anak mereka. Sistem Analisis Ujian Sekolah SAPS yang digunakan dibahagikan kepada dua bahagian,

i.  Login SAPS Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah
ii. SAPS IBU BAPA

Ibu bapa dapat mengetahui keputusan prestasi anak-anak mereka dalam masa nyata kerana sistem semakan SAPS memaparkan skor keputusan slip pelajar dan dengan cara ini ibu bapa dapat mengetahui dengan tepat di mana anak-anak mereka berdiri secara akademik.

SAPS Ibu bapa Semakan Keputusan Peperiksaan 1

Bagaimana SAPS akan membantu pelajar

SAPS Ibu bapa Semakan Keputusan Peperiksaan 2

 • Ia membantu ibu bapa untuk mengetahui di mana kanak-kanak lemah dalam kajian atau subjek yang memerlukan lebih banyak masa dan usaha untuk mereka, kerana semua maklumat ini dapat dilihat sekilas. SAPS mengukur prestasi pelajar dan juga menganalisis data hasil ujian dan dengan cara ini ibu bapa dapat melihat prestasi anak mereka di sekolah, dalam semua subjek mereka.
 • Tidak ada keperluan untuk ibu bapa berhadapan dengan setiap guru mata pelajaran masing-masing dan mereka akan tahu dari skor mana pelajar kurang dan di mana ia perlu diperbaiki, dengan cara ini ibu bapa hanya dapat mengadakan pertemuan dengan guru yang berkaitan, jika diperlukan bukannya memenuhi semua guru.
 • Sistem ini membantu ibu bapa mengawasi prestasi anak mereka di mana sahaja mereka berada. Ibu bapa mungkin bekerja hampir sepanjang masa, atau melancong dan mungkin tidak mempunyai masa untuk melawat sekolah secara fizikal dan mempunyai sistem seperti ini membantu mereka untuk terus berhubung dengan prestasi anak mereka di sekolah.
 • Sistem ini juga membantu ibu bapa mengawasi apa dan bagaimana anak lakukan di sekolah. Ini membantu memantau kehadiran kanak-kanak, bilangan mata pelajaran yang diambil anak dalam sekolah, keputusan ujian ujian, dan lain-lain. Ini membantu memantau prestasi anak-anak mereka di sekolah dan merancang untuk perjalanan akademik mereka.
 • Melalui sistem SAPS ini, ibu bapa boleh memantau semasa dan juga keputusan kanak-kanak yang lalu. Ini membantu mereka untuk mengetahui sekilas di mana kanak-kanak kurang dan subjek apa yang memerlukan lebih banyak perhatian. Teknik ini juga dapat menarik perhatian di mana kanak-kanak itu berfungsi dengan baik, contohnya ibu bapa mungkin tidak menyedari kecintaan anak terhadap seni atau ke arah muzik, tetapi dia mungkin melakukan sangat baik dalam subjek yang dapat membantu ibu bapa untuk membincangkan rancangan masa depan anak dengan mereka. Sistem SAPS, melalui hasil yang lepas juga dapat meramalkan hasil masa depan kanak-kanak berdasarkan analisis hasil / trend masa lalu.
CONTOH SLIP PEPERIKSAAN
CONTOH SLIP PEPERIKSAAN
 • Proses untuk mengakses ke laman sesawang agak mudah dan ibu bapa tidak perlu berbuat banyak perkara ketika mengisi butiran yang berkaitan dengan anak mereka di borang yang disediakan (hanya masukan nombor surat beranak atau nombor kad pengenalan) dan dengan cara ini mereka dapat dengan mudah mengakses semua data yang berkaitan dengan prestasi anak mereka. SILA LIHAT PANDUAN DI BAWAH

SAPS Ibu bapa Semakan Keputusan Peperiksaan 3

PANDUAN PENGGUNAAN PORTAL Login SAPS Semakan Ibu Bapa

Saps Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah Rendah Menengah

LANGKAH 1

LANGKAH 2

LANGKAH 3

Langkah pertamaadalah Carian Murid dengan melengkapkan No KP atau Sijil Lahir (Pastikan Memasukkan No KP atau Sijil Lahir yang betul) Seterusnya klik pada butang Cari

*Sekiranya No KP atau Sijil lahir yang dimasukkan itu ada dalam
pangkalan data Saps. Ibu bapa / Penjaga / Pelajar dibenarkan ke langkah kedua

LangkahkeduaadalahCarian Sekolah. Sila tetapkanpilihan negeriterlebih dahulu, kemudianklik pada butang Cari Di Sini.

Selepasitu senarai nama sekolah pelajar bagi pilihan negeri akan terpaparSeterusnyapilih nama sekolah yang berkenaan dan klik pada butang Semak

Langkah 3untuk Ibu Bapa
/ Penjaga / Pelajar membuat pilihan melakukan semakan keputusan peperiksaan.

Silapilih tahun dan jenis peperiksaan kemudian klik butang Papar Slip Keputusan atau Papar Markah Peperiksaan.

MASALAH YANG KERAP DIALAMI OLEH IBUBAPA KETIKA MENGAKSES PORTAL Login SAPS Semakan Ibu Bapa

 1. Kemungkinan pengguna atau ibubapa akan mengalami gangguan capaian untuk mengakses Portal Login SAPS Semakan Ibu Bapa berikutan capaian yang dibuat oleh pengguna lain ke atas laman berkenaan adalah terlalu tinggi pada masa yang sama (server tidak mampu menampung traffic yang terlalu tinggi).
 2. Berlakunya proses pengemaskinian atau penyelanggaraan terhadap Portal Login SAPS Semakan Ibu Bapa.
 3. Sekiranya No KP atau Sijil Kelahiran tidak dapat mengakses sistem Login SAPS Semakan Ibu Bapa, ibubapa perlu meminta anak jagaan mereka (pelajar) menghubungi guru kelas bagi memaklumkan masalah tersebut.
 4. Tindakan seterusnya akan dibuat oleh guru kelas dengan mengemaskini data pelajar berkenaan melalui Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) dan melaporkan masaalh ini kepada Setiausaha Peperiksaan (SUP) sekolah.
 5. Jika terdapat kesalahan seperti ejaan nama pelajar tidak betul, sila lakukan tindakan yang sama seperti diatas
 6. Jika menghadapi situasi seperti diatas, diharap ibubapa bersabar dan melayari Portal SAPS pada waktu yang lain (perkara yang sama yang dilalui oleh guru-guru)

JADUAL TARIKH KEMASUKAN MARKAH OLEH GURU-GURU

Peperiksaan

Tahun / Tingkatan

TarikhMula

TarikhAkhir

*Ujian Awal Tahun

Tahun 6/ Tingkatan 5

Mac 

April 

PertengahanTahun

Tahun 6 / Tingkatan 5

Mei 

Jun 

Percubaan

Tahun 6

Julai

Ogos

Percubaan

Tingkatan 5

September

Oktober

AkhirTahun

Tahun 5 / Tingkatan 4

November

November

* Tarikh sebenar peperiksaan adalah tertakluk kepada JPN, PPD dan sekolah masing-masing

TAFSIRAN DAN GRED PEMARKAHAN RASMI SEKOLAH RENDAH DAN MENENGAH

1. GRED SEKOLAH RENDAH

JulatMarkah

Gred

Catatan

80-100

A

Cemerlang

65-79

B

Baik

50-64

C

Memuaskan

40-49

D

MencapaiTahap Minimum

0-39

E

BelumMencapai Tahap Minimum

TH

TH

TidakHadir

 

2. GRED MENENGAH RENDAH

JulatMarkah

Gred

Catatan

85-100

A

Cemerlang

70-84

B

Kepujian

60-69

C

Baik

50-59

D

Memuaskan

40-49

E

MencapaiTahap Minimum

00-39

F

BelumMencapai Tahap Minimum

TH

TH

TidakHadir

 

 3. GRED MENENGAH ATAS

JulatMarkah

Gred

Catatan

90-100

A+

CemerlangTertinggi

80-89

A

CemerlangTinggi

70-79

A-

Cemerlang

65-69

B+

KepujianTertinggi

60-64

B

KepujianTinggi

55-59

C+

KepujianAtas

50-54

C

Kepujian

45-49

D

Lulus Atas

40-44

E

Lulus

00-39

G

Gagal

TH

TH

TidakHadir

Kesimpulan

Selaras dengan perkembangan teknologi masa kini, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah membangunkan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) bagi mengumpul, menyimpan serta menganalisis data peperiksaan dalaman setiap sekolah di seluruh Malaysia.

Sistem SAPS Ibubapa telah laksanakan dengan jayanya dan umumnya telah diterima baik oleh kedua ibu bapa dan guru. Sudah tentu ada sedikit kekurangan pada awal pelaksanaannya, dan ia akan mengambil masa untuk dilaksanakan dengan teliti tetapi pada masa ini ia sedang berjalan. Oleh itu, MOE, Kementerian Pendidikan sedang berusaha keras untuk menyelaraskan sistem ini di seluruh negara dan di semua sekolah supaya semua pelajar, guru dan ibu bapa dapat mengambil manfaat daripada kaedah penggredan dan pemeriksaan terkini ini.

Related Post :

Previous articleLogin SAPS Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah
Next articleSoalan Percubaan UPSR Bahasa Melayu Pemahaman Perak 2017