SAPS IBU BAPA

0
274

SAPS Ibu Bapa adalah sebahagian dari portal SAPS.

Sistem yang diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia untuk memberi kemudahan kepada ibu bapa atau penjaga pelajar menyemak keputusan peperiksaan anak-anak mereka.

Sistem yang dibangunkan khusus untuk menganalisis data peperiksaan setiap pelajar di sekolah. Ia adalah program dalam talian dan ia boleh diakses oleh mana-mana pihak seperti ibu bapa sendiri serta Jabatan Pelajaran Negeri, Kementerian Pendidikan dan Pejabat Pelajaran Serantau di sekolah juga. SAPS IBU BAPA ini cukup bermanfaat kepada ibu bapa dan ianya juga dapat diakses di mana saja (semua tempat yang ada capaian internet). Mereka boleh menyemak keputusan peperiksaan anak-anak mereka dengan hanya pergi ke laman web, bukannya harus pergi ke sekolah anak-anak mereka. Sistem Analisis Ujian Sekolah SAPS yang digunakan dibahagikan kepada dua bahagian,

i.  SAPS GURU
ii. SAPS IBU BAPA

Ibu bapa dapat mengetahui keputusan prestasi anak-anak mereka dalam masa nyata kerana sistem semakan SAPS memaparkan skor keputusan slip pelajar dan dengan cara ini ibu bapa dapat mengetahui dengan tepat di mana anak-anak mereka berdiri secara akademik.

Bagaimana SAPS akan membantu pelajar

 

Ia membantu ibu bapa untuk mengetahui di mana kanak-kanak lemah dalam kajian atau subjek yang memerlukan lebih banyak masa dan usaha untuk mereka, kerana semua maklumat ini dapat dilihat sekilas. SAPS mengukur prestasi pelajar dan juga menganalisis data hasil ujian dan dengan cara ini ibu bapa dapat melihat prestasi anak mereka di sekolah, dalam semua subjek mereka.

Tidak ada keperluan untuk ibu bapa mempunyai perkataan dengan setiap guru mata pelajaran masing-masing dan mereka akan tahu dari skor mana pelajar kurang dan di mana ia perlu diperbaiki, dengan cara ini ibu bapa hanya dapat mengadakan pertemuan dengan guru yang berkaitan, jika diperlukan bukannya memenuhi semua guru.

Sistem ini membantu ibu bapa mengawasi prestasi anak mereka di mana sahaja mereka berada. Ibu bapa mungkin bekerja hampir sepanjang masa, atau melancong dan mungkin tidak mempunyai masa untuk melawat sekolah secara fizikal dan mempunyai sistem seperti ini membantu mereka untuk terus berhubung dengan prestasi anak mereka di sekolah.

Sistem ini membantu ibu bapa mengawasi apa dan bagaimana anak lakukan di sekolah. Ini membantu memantau kehadiran kanak-kanak, bilangan mata pelajaran yang diambil anak dalam sekolah, keputusan ujian ujian, dan lain-lain. Ini membantu memantau prestasi anak-anak mereka di sekolah dan merancang untuk perjalanan akademik mereka.

Melalui sistem SAPS ini, ibu bapa boleh memantau semasa dan juga keputusan kanak-kanak yang lalu. Ini membantu mereka untuk mengetahui sekilas di mana kanak-kanak kurang dan subjek apa yang memerlukan lebih banyak perhatian. Teknik ini juga dapat menarik perhatian di mana kanak-kanak itu berfungsi dengan baik, contohnya ibu bapa mungkin tidak menyedari kecintaan anak terhadap seni atau ke arah muzik, tetapi dia mungkin melakukan sangat baik dalam subjek yang dapat membantu ibu bapa untuk membincangkan rancangan masa depan anak dengan mereka. Sistem SAPS, melalui hasil yang lepas juga dapat meramalkan hasil masa depan kanak-kanak berdasarkan analisis hasil / trend masa lalu.

CONTOH SLIP PEPERIKSAAN
CONTOH SLIP PEPERIKSAAN

Proses ini untuk mengakses ke laman sesawang agak mudah dan ibu bapa tidak perlu berbuat banyak perkara ketika mengisi butiran yang berkaitan dengan anak mereka di borang yang disediakan (hanya masukan nombor surat beranak atau nombor kad pengenalan) dan dengan cara ini mereka dapat dengan mudah mengakses semua data yang berkaitan dengan prestasi anak mereka.

Kesimpulannya

Sistem SAPS telah laksanakan dengan jayanya dan umumnya telah diterima baik oleh kedua ibu bapa dan guru. Sudah tentu ada sedikit kekurangan pada awal pelaksanaannya, dan ia akan mengambil masa untuk dilaksanakan dengan teliti tetapi pada masa ini ia sedang berjalan. Oleh itu, MOE, Kementerian Pendidikan sedang berusaha keras untuk menyelaraskan sistem ini di seluruh negara dan di semua sekolah supaya semua pelajar, guru dan ibu bapa dapat mengambil manfaat daripada kaedah penggredan dan pemeriksaan terkini ini.