Home Artikel 10 Langkah Mudah Untuk Mendidik Anak Membaca

10 Langkah Mudah Untuk Mendidik Anak Membaca

419
0
10 Langkah Mudah Untuk Mendidik Anak Membaca

Kebanyakan orang tidak berfikir tentang proses belajar membaca sehingga mereka memutuskan untuk mula mengajar anak mereka sendiri di rumah.

Bertentangan dengan apa yang diyakini oleh sesetengah orang, pembelajaran untuk membaca bukan proses ‘semulajadi’ yang berlaku secara sendiri. Ia adalah satu perkara yang kompleks yang memerlukan pengajaran yang betul tentang pelbagai kemahiran dan strategi, seperti fonik (mengetahui hubungan antara bahan yang dibaca dengan suara) dan kesedaran fonemik.

Berita baiknya ialah walaupun membaca sendiri adalah proses yang kompleks, langkah-langkah yang diambil untuk membina kemahiran ini agak mudah dan terus terang. Untuk mengajar anak-anak cara membaca dan menjadikannya pengalaman yang positif dan memuaskan, cuba strategi 10 Langkah Mudah Untuk Mendidik Anak Membaca yang mudah dan diuji di bawah ini.

1. Gunakan lagu-lagu dan sajak Untuk Anak-Anak membina kesedaran fonemik

10 Langkah Mudah Untuk Mendidik Anak Membaca 11

Lagu, sajak dan irama membantu kanak-kanak mendengar suara dan suku kata dengan kata-kata, yang membantu mereka belajar membaca. Cara yang baik untuk membina kesedaran fonemik (salah satu kemahiran yang paling penting dalam belajar membaca) adalah untuk merapatkan irama lagu dan membaca secara serentak. Aktiviti ini adalah cara yang terbaik untuk kanak-kanak untuk secara tersirat membangunkan kemahiran literasi yang akan membina kemahiran membaca mereka.

2. Buat kad perkataan mudah di rumah

Potong kad  dan tulis satu perkataan yang mengandungi tiga bunyi (suku kata) pada setiap satu perkataan. Mengajar anak anda memilih kad, kemudian baca perkataan bersama dan tahan tiga jari. Mintalah mereka untuk mengeluarkan suara pertama yang mereka dengar dalam perkataan, kemudian yang kedua, dan kemudian yang ketiga. Aktiviti mudah ini memerlukan sedikit persediaan tetapi amat berguna untuk membina kemahiran fonik dan penyahkodan (membantu mereka belajar bagaimana untuk memyebutkan kata-kata). Sekiranya anak anda baru bermula dengan mempelajari huruf abjad, fokuskan pada bunyi setiap huruf yang dibuat.

3. Mengambil cabaran

Bermula dengan buku yang terlalu sukar akan dapat mematikan minat kepada membaca. Pastikan kanak-kanak termotivasi dengan memilih campuran bahan mudah yang berada di tahap mereka, diselangi dengan buku-buku yang agak mencabar. Cara yang lebih baik untuk mengetahui betapa sukarnya kandungan buku itu ialah dengan meminta mereka menunjukankan simbol contohnya mengangkat jari untuk setiap perkataan yang tidak mereka kenali. Jika mana-mana halaman mengandungi lebih daripada 5 perkataan yang tidak diketahui kanak-kanak, ini menunjukkan buku itu adalah sukar. Oleh itu simpan dahulu buku itu dan digunakan untuk kemudian hari.

4. Bermain “Word Games” di rumah

10 Langkah Mudah Untuk Mendidik Anak Membaca 12

Membina dari langkah sebelumnya, memperkenalkan permainan kata mudah secara teratur. Fokus pada permainan yang menggalakkan anak anda mendengar, mengenal pasti dan memanipulasi bunyi dalam kata-kata. Sebagai contoh, mulakan dengan bertanya soalan seperti “Apakah bunyi perkataan bermula_____?” “Perkataan apa yang berakhir dengan_____?” dan “Perkataan apakah bermula dengan bunyi______?”

 

5. Memahami kemahiran teras dalam mengajar anak-anak membaca

Penting untuk diingat bahawa pembelajaran untuk membaca melibatkan pelbagai kemahiran yang berbeza. Terdapat lima teras yang boleh anda gunakan untuk mengajar anak-anak membaca utama bacaan. Ini adalah antara kemahiran yang diperlukan oleh semua kanak-kanak untuk berjaya membaca dengan cepat. Ringkasnya, ini termasuk:

  1. Kesedaran fonemik – keupayaan untuk mendengar dan memanipulasi bunyi yang berbeza dalam kata-kata
  2. Fonik – mengiktiraf hubungan antara huruf dan bunyi yang mereka buat
  3. Perbendaharaan kata (vocabulary) – memahami makna perkataan, definisi mereka, dan konteksnya
  4. Pemahaman membaca – memahami makna teks baik dalam cerita serta maklumat buku
  5. Ketekunan – keupayaan untuk membaca dengan kuat dengan laju, pemahaman dan ketepatan

10 Langkah Mudah Untuk Mendidik Anak Membaca 13


6. Klasifikasi Genre

Sebaik sahaja anak anda berusia sekitar 5 tahun dan dapat mengenali perbezaan diantara realiti dan percaya, saya  mencadangkan membantu anak anda memahami pelbagai jenis genre buku semasa bacaan. Ini mungkin kelihatan rumit, tetapi sebenarnya tidak. Terdapat kira-kira 5 genre buku  yang berbeza bagi menggalakkan kanak-kanak   mengasah kemahiran membaca dengan lebih baik . Sudah tentu anda boleh menggunakan istilah “jenis” dan bukannya “genre” jika itu lebih mudah diingat.

  • Bukan fiksyen cerita nyata atau fakta mengenai haiwan, tempat, orang, dan lain-lain
  • Fantasi –  Sekadar kepercayaan mitos , tidak berlaku dalam kehidupan sebenar 
  • Fiksyen Realistik – cerita yang dibuat, tetapi secara teknik boleh berlaku dalam kehidupan sebenar kerana watak-watak dan situasi persekitaran
  • Buku Alphabet
  • Buku Lagu

7. Kata Penglihatan (Sight Word)

10 Langkah Mudah Untuk Mendidik Anak Membaca 14

Kata penglihatan biasanya perkataan yang lebih pendek yang muncul sangat kerap dalam buku dan kadang-kadang mereka tidak mengikuti peraturan ejaan yang dapat dikenal pasti. Beberapa contoh adalah: lihat, ya, yang, lakukan.

Salah satu cara  untuk mengamalkan kata penglihatan adalah melalui penggunaan teks yang mudah untuk dijumpai. Ini adalah buku-buku di mana setiap kalimat adalah sama kecuali satu perkataan yang dapat disimpulkan dengan bantuan gambar. Kanak-kanak mendapat banyak amalan dengan kata penglihatan dan mengasah kemahi

8. Bertanya Soalan

10 Langkah Mudah Untuk Mendidik Anak Membaca 15

Menayakan soalan semasa membaca kepada anak anda bukan sahaja baik untuk menggalakkan anak anda berinteraksi dengan buku itu, tetapi ia juga amat berkesan dalam megembangkan keupayaannya untuk memahami apa yang dia baca.  Malah terdapat juga kanak-kanak yang boleh mengenal pasti perkataan dan membaca dengan lancar dengan sangat baik tetapi masih tidak dapat memahami apa yang mereka baca. Jika seorang kanak-kanak tidak memahami apa yang dibaca, tiada gunanya membaca sama sekali!

Semasa anak anda bayi, tanya soalan seperti, “Adakah ini seekor kucing?” Sambil menunjuk gambar kucing itu. Ini bukan sahaja akan mengasah kemahiran untuk berkata, ia juga akan mendorongnya untuk berinteraksi dengan buku yang dia baca. Semasa dia meningkat matang , mintalah dia menuding perkara-perkara dalam buku itu sendiri dan membuat bunyi-bunyi haiwan yang dia lihat.

 

9. Biarkan mereka memilih sendiri buku yang mahu dibaca

Kanak-kanak sering lebih bermotivasi untuk membaca jika mereka berminat dengan bahan tersebut. Ambil anak-anak ke perpustakaan ataupun kedai buku dan biarkan mereka memilih buku yang mereka inginkan. Jika kandungan buku yang mereka pilih agak mencabar dan sukar, sekurang-kurangnya anda mempunyai idea dan mengetahui apakah topik yang mereka minati.

10. Bersabar

Cara terbaik untuk mengajar anak-anak membaca adalah membuat mereka seronok ketika melakukan aktiviti. Kanak-kanak belajar mengikut kadarnya sendiri, jadi selalu ingat perkara paling penting yang boleh anda lakukan ialah menjadikan mereka seronok. Bersabar dengan perkembangan yang agak perlahan. Dengan membaca secara teratur, mencampurkan aktiviti membaca dengan aktiviti yang anda pilih, dan membiarkan anak anda memilih buku mereka sesekali, anda akan menanamkan cita rasa awal yang menyeronokkan ketika membaca dan memberi mereka peluang terbaik untuk membaca kejayaan dalam masa yang singkat.

Kesimpulan

Di dapati ramai dikalangan ibu bapa telah memulakan teknik yang salah untuk mengajar anak mereka mula membaca. Teknik yang terdapat didalam ‘10 Langkah Mudah Untuk Mendidik Anak Membaca’ bukanlah teknik terbaik yang yang boleh digunakan oleh ibu bapa tetapi ianya bolehlah dijadikan sedikit panduan dan membuka ruang untuk mereka yang masih samar-samar mencari idea untuk memulakan anak-anak mula membaca… semoga bermanafaat

Related Post :

Previous articleHimpunan Kertas Kerja Dan Laporan Sukan Tahunan, Merentas Desa Dan Sukan Tara
Next articleKelebihan Dan Kekurangan Tingkatan 6